Beredskapsgruppen som  består av förvaltningsdirektör Diana Söderbacka samt kyrkoherdarna Jockum Krokfors (Jakobstads svenska), Lotta Endtbacka (Jakobstads finska) och Kaj Granlund (Pedersöre) möts i Esse.
Beredskapsgruppen som består av förvaltningsdirektör Diana Söderbacka samt kyrkoherdarna Jockum Krokfors (Jakobstads svenska), Lotta Endtbacka (Jakobstads finska) och Kaj Granlund (Pedersöre) möts i Esse.

Pedersöre och Jakobstads svenska samarbetar kring strömmade gudstjänster 

strömning.

Nu är det strömmade gudstjänster över nätet som gäller den närmaste framtiden. Jakobstads svenska och Pedersöre församlingar samarbetar kring gudstjänsterna.

25.3.2020 kl. 16:28

Som en följd av coronakrisen har samfälligheten i Pedersöre tagit i bruk beredskapsledningsgruppen, som består av samfällighetens tre kyrkoherdar samt förvaltningsdirektören.

Gruppen har dragit upp riktlinjer för församlingarnas verksamhet.

– När regeringen höll sin presskonferens om undantagsttillståndet hade vi redan pratat igenom allt, säger Kaj Granlund, kyrkoherde i Pedersöre.

All församlingsverksamhet, utom en gudstjänst som strömmas på webben och förrättningarna, ställs nu in. Vid vigslar och dop får högst tio personer närvara.

Jordfästningarna förrättas i regel vid graven. Myndigheternas begränsning på tio personer gäller fortsättningsvis, men de allra närmaste anhöriga som vanligtvis är make/maka samt barn med familjer kan ändå delta. Detta måste diskuteras med jordfästningsprästen. De som hör till riskgruppen eller har lindriga förkylningssymptom ska inte delta.

Gudstjänsterna som strömmas hålls i en tom Pedersöre kyrka, den finska gudstjänsten klockan tio och den gemensamma svenska klockan tolv. Närvarande i kyrkan är endast prästen, kantorn, vaktmästaren som sköter tekniken och eventuellt en stödsångare för psalmerna.

– Trots det här arrangemanget är det en gudstjänstgemenskap där alla som ser eller lyssnar på strömningen deltar, säger Jockum Krokfors, kyrkoherde i Jakobstads svenska.

Här är länken till strömning av både ljud och bild. Den gamla länken för ljudströmningen från kyrkan som finns på församlingens hemsida är fortsättningsvis i funktion.

Om anhöriga så önskar är det också möjligt att strömma förrättningarna.

Inga förrättningar hålls i hemmen. Vigslar och dop hålls i Pedersöre kyrka eller i Achreniussalen i Esse församlingshem.

– Vi strävar efter att hålla redan bokade förrättningar, säger Krokfors. Men tio personers närvaro gäller vid dop och vigsel. Då måste man komma ihåg att brudparet samt präst, kantor och vaktmästare vid en vigsel är fem personer och att barnet och faddrarna kommer till vid ett dop. Jordfästningar måste vi ha, men de övriga kan man diskutera tidpunkten på.

– Vi försöker hitta flexibla lösningar. Man kan ju lämna bort kantorn och be vaktmästaren avlägsna sig när han inte behövs, säger Granlund.

Den som bokat en förrättning för tiden under det nationella undantagstillståndet uppmanas ta kontakt med församlingen.

– Det är viktigt att inte förlora gemenskapen eller festen. När det här gått över är vi mer än gärna med på att ordna minnesstunder, dop- och bröllopsfester, säger Krokfors.

Att man koncentrerar all verksamhet till Pedersöre kyrka är en förebyggande åtgärd ifall man tvingas sätta en fastighet i karantän. Då kan verksamheten flytta till en annan kyrka.

– Anställda kommer att finnas på plats för bön och samtal i Pedersöre kyrka varje helgdag klockan 13–14. Men dörrarna till kyrkan öppnas först efter gudstjänstens slut, säger Granlund.

Församlingarna funderar nu på hur konfirmandarbetet ska gå vidare. Troligen kommer Jakobstads svenska och Pedersöre församlingar att samarbeta kring det.

– Vi församlingsanställda finns fortsättningsvis till för alla. Vi finns till för samtal och diakonin fortsätter att ge bidrag. Men den första kontakten med oss ska nu ske per telefon eller per e-post. Församlingscentret är så välbesökt att vi inte kan fortsätta ta emot folk utan tidsbeställning, säger Krokfors.

Johan Sandberg

Anders Blomberg (Foto: privat)

Kolumn. Det finns platser som ger rum för andlighet och eftertanke. Inom keltisk fromhet kallas sådana platser för ”thin places” – ställen där det är lätt att höra Gud tala. 15.10.2021 kl. 09:30
Rita Nordström-Lytz är ordförande för en över nittioårig fredsförening. Foto: privat

NÄRPES. Varje år ordnas fredsbön i Närpes på FN-dagen 24 oktober. Men hur kommer det sig att Närpesnejden har en så livaktig fredsförening? Spåren leder tillbaka till en viss präst. 15.10.2021 kl. 09:20
Annica Sundberg

jakobstad. Ända sedan familjen återvände till Jakobstad 2005 har Annica Sundberg varit aktiv i Fokus. 14.10.2021 kl. 15:33

Kolumn. Några av er har hört ordet Al Massira och funderat på vad det betyder och står för. Al Massira är ett mångsidigt videomaterial om biblisk tro. 14.10.2021 kl. 15:29
Heidi Ahlö

jakobstad. För tio år sedan stannade livet upp för Heidi Ahlö i en bilolycka. Även om ryggen värker än idag känner hon en tacksamhet över livet. 14.10.2021 kl. 15:26
Håkan Nitovuori känner starkt för gemenskap: – Jag vill inte vara en eremit.

kvevlax. Håkan Nitovuori är pensionerad pingstpastor, tillika aktiv i Kvevlax församling. – Tro är inte partipolitik, det är gemenskap, säger han. 14.10.2021 kl. 10:28
Fredrik Kass är kyrkoherde i Kvevlax församling.

Kolumn. Det är skjutsande och springande. Fixande och föräldramöten. 14.10.2021 kl. 10:26
Manskören i Kvevlax har vuxit, bland annat tack vare att de för tre år sedan aktivt gick ut med budet om nya körövningar efter en paus.

kvevlax. Manskören i Kvevlax församling är en livskraftig kör med återväxt. Nu är det ett tjugotal som tar ton. – Gemenskapen är viktig, säger Håkan Fant. 14.10.2021 kl. 10:22
Mona Nurmi har tränat jujutsu i åtta år.

vanda. Som liten drömde Mona Nurmi om att bli som James Bond. Men hon blev församlingssekreterare – och trivs! 14.10.2021 kl. 10:17
Tuija Wilman är församlingspastor i Borgå svenska domkyrkoförsamling.

Kolumn. "Men jag är inget mumintroll." 14.10.2021 kl. 10:14
Roua Badran, hennes man Raed Sharaf och sönerna Rami, Rebal och Rafi trivs i sin hemstad Borgå. – Vi har underbara vänner, säger Roua.

BORGÅ. En stark längtan efter att ge sina barn ett gott liv förde Roua och Raed från Syrien till Borgå i Finland. 14.10.2021 kl. 10:10
Anders Gabriel Sundström bor i Jomala med sin familj.

jomala. För Anders Gabriel Sundström är musik en metafysisk upplevelse. – Jag är en västerländsk romantiker, hemma i kyrkor och katedraler. 8.10.2021 kl. 16:00

Kolumn. Tänker du ofta på ditt dop eller upplever du dopet som en händelse så långt bak i tiden att det inte spelar någon väsentlig roll i ditt trosliv? Dopet genomsyras av både imperfekt, presens och futurum. Som det står i Lilla Katekesen dopet ger oss mod att leva och mod att dö. 30.9.2021 kl. 09:36
Kantorsteamet Maria Ellfolk-Lasén, Mikaela Malmsten-Ahlsved och Diana Pandey.

PEDERSÖRE. Körerna övar stationärt medan sångarna uppmuntras att röra på sig. Musikverksamheten i Pedersöre församling genomgår en omorganisering. 30.9.2021 kl. 09:32
Jimmy Österbacka

PEDERSÖRE. Tf kaplan Jimmy Österbacka har hittat en bok med anor från 1300-talet som har ett budskap också för oss idag. 30.9.2021 kl. 09:14