Beredskapsgruppen som  består av förvaltningsdirektör Diana Söderbacka samt kyrkoherdarna Jockum Krokfors (Jakobstads svenska), Lotta Endtbacka (Jakobstads finska) och Kaj Granlund (Pedersöre) möts i Esse.
Beredskapsgruppen som består av förvaltningsdirektör Diana Söderbacka samt kyrkoherdarna Jockum Krokfors (Jakobstads svenska), Lotta Endtbacka (Jakobstads finska) och Kaj Granlund (Pedersöre) möts i Esse.

Pedersöre och Jakobstads svenska samarbetar kring strömmade gudstjänster 

strömning.

Nu är det strömmade gudstjänster över nätet som gäller den närmaste framtiden. Jakobstads svenska och Pedersöre församlingar samarbetar kring gudstjänsterna.

25.3.2020 kl. 16:28

Som en följd av coronakrisen har samfälligheten i Pedersöre tagit i bruk beredskapsledningsgruppen, som består av samfällighetens tre kyrkoherdar samt förvaltningsdirektören.

Gruppen har dragit upp riktlinjer för församlingarnas verksamhet.

– När regeringen höll sin presskonferens om undantagsttillståndet hade vi redan pratat igenom allt, säger Kaj Granlund, kyrkoherde i Pedersöre.

All församlingsverksamhet, utom en gudstjänst som strömmas på webben och förrättningarna, ställs nu in. Vid vigslar och dop får högst tio personer närvara.

Jordfästningarna förrättas i regel vid graven. Myndigheternas begränsning på tio personer gäller fortsättningsvis, men de allra närmaste anhöriga som vanligtvis är make/maka samt barn med familjer kan ändå delta. Detta måste diskuteras med jordfästningsprästen. De som hör till riskgruppen eller har lindriga förkylningssymptom ska inte delta.

Gudstjänsterna som strömmas hålls i en tom Pedersöre kyrka, den finska gudstjänsten klockan tio och den gemensamma svenska klockan tolv. Närvarande i kyrkan är endast prästen, kantorn, vaktmästaren som sköter tekniken och eventuellt en stödsångare för psalmerna.

– Trots det här arrangemanget är det en gudstjänstgemenskap där alla som ser eller lyssnar på strömningen deltar, säger Jockum Krokfors, kyrkoherde i Jakobstads svenska.

Här är länken till strömning av både ljud och bild. Den gamla länken för ljudströmningen från kyrkan som finns på församlingens hemsida är fortsättningsvis i funktion.

Om anhöriga så önskar är det också möjligt att strömma förrättningarna.

Inga förrättningar hålls i hemmen. Vigslar och dop hålls i Pedersöre kyrka eller i Achreniussalen i Esse församlingshem.

– Vi strävar efter att hålla redan bokade förrättningar, säger Krokfors. Men tio personers närvaro gäller vid dop och vigsel. Då måste man komma ihåg att brudparet samt präst, kantor och vaktmästare vid en vigsel är fem personer och att barnet och faddrarna kommer till vid ett dop. Jordfästningar måste vi ha, men de övriga kan man diskutera tidpunkten på.

– Vi försöker hitta flexibla lösningar. Man kan ju lämna bort kantorn och be vaktmästaren avlägsna sig när han inte behövs, säger Granlund.

Den som bokat en förrättning för tiden under det nationella undantagstillståndet uppmanas ta kontakt med församlingen.

– Det är viktigt att inte förlora gemenskapen eller festen. När det här gått över är vi mer än gärna med på att ordna minnesstunder, dop- och bröllopsfester, säger Krokfors.

Att man koncentrerar all verksamhet till Pedersöre kyrka är en förebyggande åtgärd ifall man tvingas sätta en fastighet i karantän. Då kan verksamheten flytta till en annan kyrka.

– Anställda kommer att finnas på plats för bön och samtal i Pedersöre kyrka varje helgdag klockan 13–14. Men dörrarna till kyrkan öppnas först efter gudstjänstens slut, säger Granlund.

Församlingarna funderar nu på hur konfirmandarbetet ska gå vidare. Troligen kommer Jakobstads svenska och Pedersöre församlingar att samarbeta kring det.

– Vi församlingsanställda finns fortsättningsvis till för alla. Vi finns till för samtal och diakonin fortsätter att ge bidrag. Men den första kontakten med oss ska nu ske per telefon eller per e-post. Församlingscentret är så välbesökt att vi inte kan fortsätta ta emot folk utan tidsbeställning, säger Krokfors.

Johan Sandberg

– Vi kan varken som kyrka eller som människor leva så att vi bara gör och gör, för att vi är så rädda för att någon ska bli sur, säger Mari Puska.

mariehamn. När en cancerdiagnos fick kyrkoherden Mari Puska att känna lättnad över att få vila förstod hon att hon jobbar för mycket. 30.12.2022 kl. 19:02
Mona Nurmi tror inte på att försöka förändra någons övertygelse genom argumentation.

vanda. Mona Nurmi studerar teologi i Åbo. Ämnet är hisnande med mångfalden av tolkningssätt. Diametralt olika åsikter bland studerande väcker ibland livliga diskussioner. 22.12.2022 kl. 14:40
Alla från Köklot som skulle till julkyrkan samlades och promenerade eller sparkade tillsammans över isen.

kvevlax. Att besöka julkyrkan och att umgås med familj och vänner är något av det viktigaste för väldigt många under julen. Det är något som länge var långt ifrån självklart för en del av oss som bor i Korsholm. 22.12.2022 kl. 14:45
Kerstin Lång är viceordförande i församlingsrådet i Korsholms svenska församling och flitig sångare i bland annat kammarkören Psallite.

Kolumn. "Det kan vara hjärtligt och falskt, det kan vara rent och livlöst och allt däremellan." 22.12.2022 kl. 14:48
Elisabet Lundström är församlingssekreterare
i Sibbo svenska församling.

Kolumn. "De två möts på ett plan som vi vuxna inte längre når. Det blev utom räckhåll när vi kom in i vuxenlivet och lärde oss att planera framtiden" 22.12.2022 kl. 14:37
Bibliodrama kan vara allt från teater till att måla, pyssla eller stilla sig, berättar Elefteria Apostolidou.

BORGÅ. Bibliodrama är ett kreativt sätt att gå in i en bibeltext, med hjälp av exempelvis drama eller konst. – Man får tid att stanna upp och reflektera, säger Elefteria Apostolidou. 22.12.2022 kl. 14:32
Joel Norrvik i centrum av Jakutsk. FOTO: PRIVAT

Kristinestad. Långt inne i östra Sibirien ligger staden Jakutsk. Här arbetade Lappfjärdsbördige Joel Norrvik som missionär, i ett av världens kallaste områden. 21.12.2022 kl. 18:50
Hanna Hofman. FOTO: PRIVAT

Kolumn. Den lilla världen börjar i den stora. Hanna Hofman gläder sig åt att hennes dotter skrev en ukrainsk flickas namn i snön och åt damen som donerade tre par stickade sockor till hjälpsändningen. 21.12.2022 kl. 18:43
Josslas i Närpes i vinterskrud.  FOTO: PRIVAT

NÄRPES. Ulla Holmbergs jular har sett olika ut genom åren, men det viktigaste består: gemenskapen och julens glada budskap. 21.12.2022 kl. 18:33
Till vänster: Johan Klingenberg. FOTO: PRIVAT. Till höger: Familjen Klingenberg på Bergö sommaren 1958, Johan är pojken till vänster. Bilden hämtad ur Anna-Lisa Klingenbergs bok "Mogna i sol och regn".

BERGÖ. När tillvaron var tuffare och jularna enklare … Johan Klingenberg delar med sig av minnen från 1950- och 60-talets Bergö. 7.12.2022 kl. 09:54
Chamilla och Kristian Sjöbacka har firat många julhelger på missionsfältet.

Replot. En julotta i Kenya kan bli en besvikelse, men ändå leda till något gott. Och en sillburk i kylen kan ge julkänsla. Chamilla och Kristian Sjöbacka firar jul i Kisumu. 9.12.2022 kl. 09:02
Emma Södergård är hemmamamma och deltidsanställd kanslist i Replot församling. Hennes tips: läs alla sju verserna i psalm 462.

Kolumn. "Församlingens föräldrarbarnträffar gav mig de viktiga vardagskontakterna." 9.12.2022 kl. 08:54
Matias, Tomas, Riikka-Maria och Ella Kolkka är glada över att vara tillbaka i Thailand efter ett längre uppehåll på grund av coronapandemin.

Replot. Luafolket är en minoritet i bergstrakterna i norra Thailand, de kom ursprungligen som flyktingar från Laos. Paret Kolkka har arbetat fram ett skriftspråk och ser till att julens budskap blir tillgängligt på lua. 9.12.2022 kl. 08:43
Be Gud om vägledning för hur du kan hjälpa, säger Henrika Lemberg.

BORGÅ. Det är inte lätt att balansera mellan att fira en mysig jul samtidigt som vi vet hur svårt många har det. Och kan den givmildhet vi uppmanas till öka det upphaussade kring julen? 8.12.2022 kl. 16:25
Annakatri Aho är diakonissa i Vanda svenska församling.

Kolumn. "Det var intressant att inse att allt inte handlar om pengar, utan lika viktigt är att skapa trygga platser där människor får berätta sina egna livsberättelser." 8.12.2022 kl. 16:19