Kyrkoherde Rune Fant delar ut nattvard, tillsammans med diakonen Anatoli Zaitzev, som varit ingenjör i Tjernobyl.
Kyrkoherde Rune Fant delar ut nattvard, tillsammans med diakonen Anatoli Zaitzev, som varit ingenjör i Tjernobyl.

Han jobbar som präst i en kyrka som växer trots att den saknar pengar

korsholm.

– De som är troende i vår kyrka är troende på riktigt, säger Rune Fant. Så länge han står på benen kommer han fortsätta jobba som kyrkoherde i sin församling, som ligger 700 kilometer från hans hem.

25.3.2020 kl. 08:10

Rune Fant bor i Smedsby, Korsholm och är tidigare begravningsentreprenör. Nu jobbar han sedan tretton år tillbaka som präst i ryska Karelen och kör 700 kilometer för att komma till sin församling.

– Det var Herren som sände dit mig. Jag råkade på en person som stod framför mig och sa att han behöver mig.

Det var Karelens lutherska kyrka som hade en uppgift för honom. Rune Fant, som hade studerat teologi länge, blev prästvigd och ordinerad till kyrkoherde i Lahdenpohja församling. Hans fru blev vigd till diakon, och så länge hon var frisk jobbade de sida vid sida.

– Vi besökte åldringshem och hjälptes åt i församlingen. Jag var ensam präst och hon var ensam diakon i församlingen på den tiden.

När han första gången kom till Lahdenpohja var kyrkan – egentligen ett gammalt barnhem – en ruin med varken el, vatten eller avlopp. Det här blir din församling, sa biskopen Raimo Jaatinen.

– Jag tog det som en Guds kallelse.

Idag finns på samma plats en uppvärmd kyrksal, serveringsrum, bostäder för en vaktmästare och en diakon med familj. Det här trots att den karelska lutherska kyrkan inte har några pengar.

Kyrkan är en av sju lutherska kyrkor i Ryssland. Rune Fant är även domprost, vilket ger honom insyn i det som besluts och händer i kyrkan.

– År 2018 registrerade vi sju nya församlingar, helt utan ekonomi. Allt som sker där är enbart Guds verk.

Kyrkan betalar inga löner, utan alla som arbetar för den är pensionärer eller har ett annat jobb. Idag har Lahdenpohja församling två diakoner, som kommer att prästvigas i sommar.

Även när han var ensam präst höll församlingen gudstjänst varje söndag, när han inte var där ledde kantor Galina Lapitko en enkel gudstjänst med textläsning, psalmsång och bön.

– Jag är kyrkoherde så länge jag står på benen, men den dagen kommer ju när jag stiger åt sidan.

Han fortsätter besöka de tre åldringshem församlingen har kontakter till, och han har döpt och blivit fadder till många av barnen på det lokala barnhemmet.

Ifjol gjorde Rune Fant 23 resor från Korsholm till Karelen. För det mesta reser han ensam.

– Men man måste ha en bra bil och kroppen i trim. Jag är ju ändå 76 år fyllda.

Förra sommaren cyklade han 4040 kilometer och på vintrarna promenerar han.

Även här hemma har han kalendern full. Han medverkar i gudstjänster, förrättar jordfästningar och håller konfirmandundervisning.

– Jag trivs i sällskap med människor.

Han besöker ofta människor på vårdinrättningar – ibland har han tio besök på en vecka – ber och läser för dem, sjunger med dem.

Föreningen Karelenvännerna och Korsholms svenska församling understöder församlingarna i Lahdenpohja och Sordavala. Den karelska lutherska kyrkan lever på helt andra villkor än kyrkan i Finland.

– Det är givande att få jobba som präst där. Vi behöver inte bolla med siffror och papper och blanketter, vi har Jesus som chef i kyrkan och vi följer honom och hans ord.

I sommar planeras en bussresa från Korsholm till ryska Karelen, med besök i församlingarna i Lahdenpohja och Sordavala samt Nya och Gamla Valamo. Datum för resan är 16–19 juli och sista anmälningsdag 12 maj. Arrangörerna följer med läget för utlandsresor. Anmälningar och mer information: Rune Fant, tel. 044 3138142.

Emelie Wikblad

Britten Nylund är församlingsaktiv och har jobbat som ungdomsledare i Korsholms svenska församling.

Kolumn. "Aldrig har vi varit tvungna att välja så mycket som i dag." 18.2.2021 kl. 11:24
Valet arrangerades traditionellt, men allt innan dess pågick virtuellt.

korsholm. – Äntligen! Processen har pågått i över ett år. Det säger Rune Lindblom om valet av kyrkoherde till Korsholms svenska församling. Mats Björklund tillträder kring påsk. 18.2.2021 kl. 10:57
Det har blivit mycket mys i soffan för syskonen Vilja, Vienna, Mila och Ilon Vornanen medan de varit i karantän. Men föräldrarna har också sett till att de gått ut en stund varje dag.

Solf. Hur är det att börja året med hela familjen i coronakarantän? Sovmorgnar och mera skärmtid får tummen upp av barnen, det tråkigaste har varit att inte få träffa kompisarna. 5.2.2021 kl. 12:57
Eivor Kronlöf är pensionerad sjukskötare. Aktiv i Kristinestads svenska
församling och ordförande i Lappfjärds distriktsråd.

Kristinestad. Eivor Kronlöf i Lappfjärd är en av de aktiva frivilliga i församlingen. Bäst fungerar det när man får göra det man vill, säger hon. 5.2.2021 kl. 11:24
Mats Björklund är kyrkoherde i Solf församling.

Kolumn. ”Allt har sin tid” är ett tema som Predikaren och den svenske kompositören Börje Ring filosoferar kring. En människas liv har olika skeden som är tydliga: barndom, ungdomstid, vuxenliv och ålderdom. 5.2.2021 kl. 11:02
Behöver du någon att prata med? De som jobbar i församlingen nås med ett telefonsamltal, mejl eller Whatsapp­meddelande.

korsholm. Den kan vara väntad eller komma plötsligt. Ibland sprider sorgen ringar över ett helt samhälle. I församlingen finns lyssnande öron och stödjande händer. 5.2.2021 kl. 10:56
Människor lär tycka att jag är social, men jag har också en introvert sida som fått ta plats det senaste året, säger Sara Grönqvist.

pargas. Sara Grönqvist sitter hemma i Pargas och jobbar på distans med att koordinera Kyrkans samtalstjänst. – När vi får prata om oss själva mår vi bättre. 5.2.2021 kl. 10:45
Milja Westerlund är diakon i Sibbo svenska församling.

Kolumn. "Dagtid sökte de skydd i grottor eller bakom stora stenblock" 5.2.2021 kl. 10:43

Kolumn. Jag är svag för norska äventyrsdokumentärer. Kvinnliga äventyrare som trotsar väder, vind, ensamhet, matbrist och mörkrädsla för att följa drömmen om fjället eller skogen, skriver Jessica Bergström, som är kaplan i Mariehamns församling 5.2.2021 kl. 10:42
Jul kan firas i alla väder.Kristian och Chamilla Sjöbacka firade sin jul i Kisumu.

Borgå. I dagens värld vet inte missionären bäst, utan är en medarbetare bland andra. Kristian och Chamilla Sjöbacka jobbar i Kisumu i västra Kenya. Också där påverkar coronapandemin det dagliga livet. 5.2.2021 kl. 10:38
Lars Wikström säger att det tillfredsställer sinnet att få spela orgel, även om han efter pensioneringen inte spelat så mycket som han hade föreställt sig.

sibbo. Kantorn Lars Wikström i Sibbo har upplevt ett och annat med Finlands första nybarock­orgel. Höjdskräck har han till all tur inte lidit av. Orgeln fyller sjuttio i vår. 5.2.2021 kl. 10:34
Andreas Sjöstrand säger att när man övar in ett nytt och svårt stycke pendlar känslan mellan frustration och eufori.

mariehamn. Andreas Sjöstrand hoppar ibland in som organist. Kyrkan har alltid fascinerat honom. – Det finns inget vackrare än nattvardsliturgi, säger han. 5.2.2021 kl. 10:17
Brita firades också på sommarens konfirmandläger.

esbo. Efter nästan 29 år som präst i Esbo svenska församling har Brita Ahlbeck nu gett över stafettpinnen till sina kolleger. – Det känns en aning vemodigt, men jag vet också att mina kolleger har allt i sin hand. Inget stannar upp, jag ger bara pinnen vidare! 4.2.2021 kl. 15:57
Vi människor behöver ett större nätverk, människor som sätter ner foten när vi inte mår bra, anser psykolog Ida-Maria Sola.

Borgå. Vi är onödigt rädda för att ingripa om någon mår dåligt. – Människor behöver mer hjälp av andra så kallade civila människor, säger psykolog Ida-Maria Sola. Hon har själv mått dåligt och fått hjälp. 21.1.2021 kl. 15:13
Claus Ståhlberg är församlingspastor i Borgå svenska domkyrkoförsamling.

Kolumn. "Vi gör upp en plan, men i en handvändning kan allt vara borta." 21.1.2021 kl. 15:10