Många känner sig rädda eller nervösa inför förlossningen. Vården kan erbjuda smärtlindring, men den tar inte bort rädslan, säger Daniela Strömsholm.
Strömsholm är musikledare i Matteus församling men fungerar även som doula inom Folkhälsans doulaverksamhet. En doula är en frivillig stödperson som stöder inför och under förlossningen. Strömsholms intresse för kvinnohälsa, graviditet och förlossning vaknade på allvar efter att hon fött sitt andra barn.
– Inför den andra förlossningen läste jag Föda utan rädsla-boken och fick en aha-upplevelse: så här borde det vara! Jag hade också en samtalsdoula.
Den första förlossningen beskriver hon som normal ur medicinsk synvinkel, men det fanns ändå saker som skavde utan att hon kunde sätta fingret på dem och som kom upp till ytan under nästa graviditet.
– Min andra förlossning blev en riktigt revanschförlossning. Fast jag blev igångsatt fick jag en fantastisk upplevelse.
Att hon förberett sig gjorde upplevelsen annorlunda.
– Det här ledde bland annat till att fast förlossningen och smärtorna var mer intensiva klarade jag av att lita på min egen förmåga och följa med kroppen och jag klarade mig också utan medicinsk smärtlindring.
Även fokus på partnern
Förlossningsrädslan ökar, trots att det hela tiden blir allt säkrare att föda ur medicinsk synvinkel.
– Jag tror att den främsta orsaken är otrygghet på grund av minskade resurser. Man får inte besöka förlossningsavdelningen på förhand, har kanske hört skräckhistorier och vet inte vad som väntar en.
Föda utan rädsla-metoden utgår från att kroppen kan föda och att man kan påverka sin egen förlossningsupplevelse så att den blir en stärkande upplevelse – oavsett hur den gått till.
Under Föda utan rädsla-kursen lär sig deltagarna använda fyra konkreta verktyg tillsammans med sin partner: andning, avspänning, röstens och tankens kraft.
– Metoden grundar sig på att alla föderskor ska ha rätt till en trygg och kärleksfull förlossningsupplevelse, den utgår från födandets fysiologi och från forskningserfarenheter.
Kursen passar alla – inte bara den som känner rädsla inför förlossningen.
– Förlossningen är en stor grej. Den är påfrestande både för kroppen och för sinnet och det lönar sig att vara förberedd.
Kursen riktar sig både till förstföderskor och omföderskor. Det spelar ingen roll om man tänkt sig en så naturlig förlossning som möjligt eller är inställd på att ta emot smärtlindring.
Under kursen övar den blivande mamman tillsammans med sin partner eller stödperson. Kursen ger också verktyg som partnern kan använda.
– När man ser sin käraste person ha ont vill man finnas där och hjälpa, men har kanske ingen aning om hur man borde hjälpa. Den här metoden ger förståelse för hur kroppen och känslorna fungerar.
Paren övar tillsammans under kursen och får färdigheter som de kan använda sig av under förlossningen. Kursen rekommenderas från graviditetsvecka 25 och framåt eftersom det är under den delen av graviditeten som man har mest nytta av kursen.
Varför hålls en sådan här kurs i församlingen?
– Församlingen är ju med i alla stora livsskeden och vi vill gärna satsa på att stöda familjen redan i det här skedet. Jag tycker att det passar bra in i den kristna värdegrunden att se och stöda en annan människa.
– Det känns också fint att kunna erbjuda en kostnadsfri kurs eftersom mödravården inte erbjuder profylaxkurser. Vill man gå en förlossningsförberedande kurs måste man vända sig till privata aktörer och själv betala för den.
Föda utan rädsla-kursen
- Kursen hålls i Matteuskyrkan den 13.6 kl. 14–18.
- Kursdatumet i juni passar dem med beräknad förlossning i juni-september. En ny kurs planeras i oktober.
- Kursen är kostnadsfri.
- Anmälningar till daniela.stromsholm@evl.fi senast 6.6.
- Mer om Föda utan rädsla-metoden kan du läsa på birthbyheart.com