Marianne Tast går i kyrkan hemma i soffan: "Jag har följt med strömmat material på webben under hela året"

distansgudstjänst.

Bokmässa, gudstjänst och julkonsert. Allt sker på nätet i år – men hur ska man hitta in?

16.12.2020 kl. 09:00

Marianne Tast har följt med strömmat material på webben under hela året. Under den digitala bokmässan ”Bokström” satt hon som fastnaglad och på sommaren följde hon med hemförsamlingens gudstjänster från landet, fast hon kunde ha gått i kyrkan på ort och ställe också.

– Det blir ofta en hemskt trevlig gemenskap också på nätet, särskilt om det finns ett kommentarsfält eller ”chat” där alla som tittar kan skriva in små hälsningar. Ibland berättar folk var de befinner sig eller skriver in en kommentar på något som händer. Då känner jag att vi tittar tillsammans fastän vi befinner oss på olika ställen, säger Marianne Tast.

Ibland krånglar tekniken

Vanligen är det från hemmasoffan som hon följer med olika former av strömmat material på webben. Hon sätter sig bekvämt och tar kanske en kaffe medan hon tittar.

– Min hemförsamling Matteus brukar dessutom ha ett eget kyrkkaffe på webben efter gudstjänsten, som någon av de anställda sänder direkt från sitt hem. De bjuder verkligen på sig själva och man får en liten titt in hemma hos dem. Det är väldigt trevligt.

– Chatten gör att det känns som om vi tittar tillsammans, säger Marianne Tast. Foto: Joanna Lindén-Montes

Fast senaste söndag lyckades Marianne Tast inte klicka in sig på kyrkkaffet. Gudstjänsten hittade hon lätt via Facebook men sedan ville inte kyrkkaffet starta upp. Senare på kvällen hittade hon sändningen och tittade på den i efterskott.

– Ibland fungerar inte allting direkt på nätet, och jag kan förstå att man blir frustrerad ifall man spetsat sig på att följa med något särskilt. Men det gäller att inte ge upp med tekniken utan bara att försöka igen lite senare.

Själv använder Marianne Tast i första hand sin surfplatta för att röra sig på webben, men dator och telefon fungerar också bra. Hon är med på Facebook – och följer den vägen med vad som händer i hemförsamlingen.

– Många har ju surfplattor och smarttelefoner med internet i. Sedan är det bara att modigt testa sig fram. Jag känner mig aldrig otrygg på webben, snarare tvärtom – jag är där för mycket och känner mig lite vilsen om jag inte har min telefon med mig på promenaden.

På julen ser hon fram emot musiken och sångerna som också de kommer att förmedlas över nätet i år.

– Det kommer bli en annorlunda jul när vi försöker undvika att träffas, mer ensam. Men jag gör det så trevligt som möjligt och det går bra att umgås också över nätet. Igår talade jag med Zambia.

Gudstjänst över nätet – så här fungerar det:

  • Ifall du har någon apparat med internetuppkoppling så har du möjlighet att följa med församlingarnas strömmade program. En ”stream” är en direktsändning över nätet eller en inspelning av en sådan.

  • Församlingarna strömmar jultidens andakter, gudstjänster och allsångskonserter med de vackraste julsångerna som i år inte är möjliga att besöka i kyrkan.

  • Strömmarna hittas på församlingarnas Youtube och Facebook-kanaler. På Facebook behöver du vanligen registrera dig för att kunna ta del av materialet, Youtube kräver ingen inloggning.

  • Programmet ligger vanligen kvar en tid efter att det strömmats, du kan titta när det passar dig bäst.

  • Mera tips på hur du hittar församlingarnas strömmade julmaterial på www.helsingforsforsamlingar.fi
Nina Österholm
Tova Vikström jobbar som informatör i Matteus församling.

fadderskap. Tova Vikström skriver om att det ibland kan det kännas som att det dåliga faddersamvetet tar över. På fadderdagen erbjuds möjligheten att ta itu med detta. 25.5.2022 kl. 06:00

fadderskap. Han har tre fadderbarn som är geografiskt utspridda. 25.5.2022 kl. 06:00
På fritiden lyssnar Niels Burgmann gärna på rockmusik, särskilt i tåget eller på gymmet.

KOMPOSITÖR. Matteus församlings kantor Niels Burgmann har sysslat med musik sedan unga år. Han skriver också egen musik och inspireras av både texter och andra former av konst. 11.5.2022 kl. 06:00
Matilda Enlund är med i ledarteamet på lärjungaskolan Transform.

DEN HELIGE ANDE. Matilda Enlund skriver om att upptäcka nya dimensioner av den Helige Ande. 11.5.2022 kl. 06:00

DAGSLÄGER. Hon ska delta i Petrus församlings dagsläger i sommar. 11.5.2022 kl. 06:00
I föregående församlingsval 2018, röstade 16 procent av de röstberättigade i Borgå stift.

FÖRSAMLINGSVALET. På hösten ordnas församlingsvalet där det bestäms vilka som är med och tar beslut i församlingarna under kommande mandatperiod. KP har ställt några frågor till tre personer som varit medlemmar i församlingsrådet den senaste mandatperioden. 27.4.2022 kl. 06:00
Lotta Keskinen är kontaktperson för Johannes i församlingsvalet.

FÖRTROENDEVALD. Lotta Keskinen skriver om vikten av att de förtroendevalda är en lika brokig skara som församlingsmedlemmarna, eftersom det då finns goda förutsättningar att utveckla verksamheten. 27.4.2022 kl. 06:00

FÖRSAMLINGSVALET. Hon är en av moderatorerna för församlingsvalsdebatten i G18 den 11 maj. 27.4.2022 kl. 06:00
Den nyrenoverade kyrksalen i S:t Jacobs kyrka. Under renoveringen har man velat bevara så mycket som möjligt av den ursprungliga designen.

S:t Jacobs kyrka. S:t Jacobs kyrka på Drumsö har precis blivit färdigrenoverad och återibruktas på annandag påsk. Johannes församling planerar verksamhet som vanligt även om framtiden ännu är oviss. 13.4.2022 kl. 06:00
Anna Lewing jobbar som präst inom det ryska arbetet i huvudstadsregionen.

PÅSK. Anna Lewing skriver om vikten av att glädjas trots att omständigheterna runt omkring signalerar annat. 13.4.2022 kl. 06:00

ungdomens kyrkodagar. Hon kommer att medverka vid Ungdomens kyrkodagar den 21–24 april. 13.4.2022 kl. 06:00
Den här bilden togs en dag innan invasionen började och föreställer Kievs centrum.

KRIGET I UKRAINA. Kriget kom som en chock och väckte stor ilska. Stepan, som bott i Finland i många år har tagit upp kampen för sitt land. – Vi kommer inte att ge oss! 30.3.2022 kl. 06:00

BÖCKER. Hon och några andra har nyligen startat samtalsgruppen Bokmalarna. 30.3.2022 kl. 06:00
Janne Silfverberg jobbar som kanslist i Petrus församling.

godhet. Hemligheten med att samla in skatter i himlen, är att göra de goda gärningarna i smyg. 30.3.2022 kl. 06:00
Biljardbord, pingisbord, airhockey, pyssel, tv-spel, brädspel, mellanmål och mycket mer. Tweentisdag erbjuder något för alla smaker.

Barn i kyrkan. Varje tisdag fylls Matteuskyrkan av tweens som kommer för att äta mellanmål, spela och vara med kompisar. – Kyrkans lokaler ska få vara deras vardagsrum, säger ledarna. 16.3.2022 kl. 06:00