I år kommer församlingarna i Helsingfors att strömma De vackraste julsångerna över nätet.
I år kommer församlingarna i Helsingfors att strömma De vackraste julsångerna över nätet.

I år kommer julsångerna hem till oss

julmusik.

Juslångerna får oss att minnas jular som gått och komma i stämning inför den jul som kommer. I år kommer julsångerna hem till oss.

9.12.2020 kl. 09:00

– Musiken är jätteviktig för att skapa julkänsla. Det handlar mycket om det traditionella och om barndomsnostalgi, säger Christer Romberg.

Han tror att det är just nostalgin i julmusiken som gör den så viktig för oss.

– Det händer så mycket hela tiden, vi människor och världen förändras – men jul­psalmerna lever kvar. Ritualer är viktiga för att de ger stadga i en föränderlig tid.

I år är det inte möjligt att sjunga De vackraste julsångerna tillsammans i kyrkan – men man kan ta del av dem hemma i sin egen soffa. Hur gör man då för att komma i stämning om man ska gå på julkonsert hemifrån?

– Satsa på helheten. Tänd lite ljus och koka glögg så att du kan sitta där och njuta.

Romberg, som själv gett många julkonserter med sina syskon, vet att det händer något speciellt när man musicerar och sjunger tillsammans inför publik. Han sticker inte under stol med att upplevelsen hemma blir annorlunda än i en kyrka.

– När du går på en kyrkokonsert handlar det om så mycket mer än det du hör. Du kommer kanske in i en vacker gammal kyrka och tar del av en lång tradition. Det kan vara lite kallt, det doftar kanske annorlunda än hemma.

Det blir inte samma sak om man sitter hemma i en bekant miljö.

– Men å andra sidan infinner sig julkänslan också när man hittar sina favoritjulsånger på Spotify.

Till favoriterna hör klassiker som Stilla natt och Härlig är jorden.

– Jag har sjungit Härlig är jorden säkert tusen gånger, men när jag hör församlingen stämma in kommer jag inte ifrån hur speciellt det är att sjunga den tillsammans och veta att min farmor och farfar också sjöng samma julpsalm. Den är också väldigt bra textmässigt, det finns något i den som alltid fångar mig. Den är lite som ett bibelord som talar till en på ett helt annat sätt när man vuxit upp och blivit äldre.

Nostalgin har varit ett genomgående tema när han skrivit egna julsånger.

– Jag har velat fånga något av barndomens jular, försöka uppleva dem igen. Det är samma smaker och dofter av glögg och gröt som återkommer år efter år.

”Julmusiken bland det trevligaste”

Susanna Antolainen har sjungit i kören Roströsten i mer än tio år, även om körövningarna har paus just nu.

– Jag saknar verkligen körövningarna! Man blir energisk och glad av dem, även om man var trött när man kom dit. Och julmusiken är bland det trevligaste jag vet.

Har du någon favoritjulsång?

– Den amerikanska Mary, Did You Know? Man sjunger den till Maria: Visste du att din lilla baby en dag skulle rädda både dig och hela världen?

– Stilla natt var min mammas älsklingsjulsång, den fick jag alltid sjunga för henne på julafton. Hon finns inte mer, men den är en väldigt kär sång för mig.

Mary, Did You Know? är Susanna Antolainens favoritjulsång medan Christer Romberg gillar klassikerna Stilla natt och Härlig är jorden allra bäst. Foto: Privat / KP-arkiv


Julmusiken betyder mycket för hennes julstämning.

– Jag är 74 år nu, men när våra barn bodde hemma hade vi en favoritjulskiva med Jim Reeves, Twelve Songs of Christmas, som vi nog slitit ut, för vi lyssnade på den flera gånger varje kväll.

Antolainen har textat tv-program för hörselskadade i över femtio år. Just nu ger det henne en möjlighet att sjunga med i alla julpsalmer och julsånger.

– Jag tycker jättemycket om att texta gudstjänster och julen är bäst. Jag är själv troende och det är viktigt för mig att gudstjänsterna ska bli så fina som det bara är möjligt även vad textningen beträffar. Och jag lär mig en massa psalmer medan jag textar programmen!

Sjung julsånger hemma i soffan:

  • De vackraste julsångerna för hela familjen måndag 14.12 kl. 18 strömmas från Pauluskyrkan till Johannes församlings Facebooksida.

  • De vackraste julsångerna från Matteuskyrkan strömmas tisdag 15.12 kl. 18 via Matteus församlings Facebooksida.

  • De vackraste julsångerna från Johanneskyrkan strömmas onsdag 16.12 kl. 19 på Johannes församlings Facebooksida.

  • De vackraste julsångerna med Petrus församling strömmas söndag 20.12 kl. 18 via Petrus församlings Facebooksida.

  • Konserterna hittas också senare via församlingarnas hemsidor och Youtube-kanaler.
Erika Rönngård
Sedan Bo-Göran Åstrand installerades som biskop i Borgå stift i september har han hunnit resa runt i olika delar av stiftet. Söndagen den 26 januari kommer han att besöka Matteus församling.

Helsingfors. Utmaningarna för församlingarna i Helsingfors är större än på annat håll. Traditionen av kyrklighet är svagare – men de unga utforskar tron fördomslöst. 16.1.2020 kl. 00:01
Susanna Holmström studerar nordiska språk i Helsingfors.  Hennes favoritplats i stan är grönområden och stränder.

nystart. "Jag vill alltså uppmuntra dig som läser detta att i januari låta bli dieterna och istället umgås med de människor som är viktiga för dig." 2.1.2020 kl. 12:54
I månadsskiftet januari–februari besöker Lee Saville Petrus församling.

Livsvägar. Lee Saville älskade sitt jobb på advokatbyrån i England. Efter ett möte med Gud förändrades allt, och sedan många år hjälper han utsatta barn i Rumänien. 2.1.2020 kl. 00:00
Julen bryter av mot vardagen och slitet. Därför känns den så viktig för många av oss, säger Maria Sundblom Lindberg.

Familjejul. Kompromiss är julens ledord nummer ett, säger prästen och familjeterapeuten Maria Sundblom Lindberg. 19.12.2019 kl. 00:01

Julhälsning. "Det är något alldeles speciellt med natten mellan julafton och juldagen." 19.12.2019 kl. 00:00

jul. Här hittar du Helsingfors julböner och mässor i julnatten på svenska. 19.12.2019 kl. 00:01
Eva Biaudet önskar sig stöd för de mänskliga rättigheterna i julklapp.

julfirande. Eva Biaudet läser julevangeliet varje jul. Hon tilltalas av moderskärleken, men påminns också om att Maria, Josef och det nyfödda barnet var en familj på flykt. 19.12.2019 kl. 00:01
Axel Kaaro är civiltjänstgörare i Matteus församling. Hans favoritplats i stan är Hertonäs gårds park.

kommunikation. "Kommunikationen är alltid lite utmanande, men oftast går det bra om jag bara talar riktigt klart och tydligt." 19.12.2019 kl. 00:01
Måste julklappen vara något man kan paketera?

julklappar. Julklapparna måste inte vara ett hot mot miljön eller plånboken, säger den gröna bloggaren Julia Degerth. Men hon vet att det inte är en enkel fråga. 12.12.2019 kl. 15:11
Axel Domingo studerar sociologi vid Helsingfors universitet. Hans favoritplats i stan är hemma i en fåtölj för att han där i lugn och ro får läsa och samla sina tankar från dagens studier eller arbete.

arbete. "Sedan är det en annan fråga om det man gör har en dålig eller bra andlig effekt." 12.12.2019 kl. 00:01
Välkommen till Matteus för att fira jul med bland andra diakoniarbetare Mari Johnson och frivilligarbetarna Marina Alén och Annica Söderström, eller till Petrus där julaftonen firas hemma hos Rebecka och Daniel Björk med familj.

julafton. I Matteus och Petrus församlingar sträcker sig julaftonens gemenskap ännu längre än julbönen. I Matteus firar man tillsammans i kyrkan och i Petrus hemma hos kyrkoherden. 12.12.2019 kl. 00:01
Café Torpet har beskrivits som ett vardagsrum där människor kan komma samman.

engagemang. Det nedläggningshotade Café Torpet i Södra Haga i Helsingfors får en fortsättning tack vare en förening som grundats av lokala invånare som vill ha kvar caféet. 4.12.2019 kl. 14:27
Kjell Westö önskar sig en jul med rimligare konsumtion.

adventstid. Författaren Kjell Westö är svag för adventstiden och julen. Han brukar besöka kyrkor för att sitta ner och fundera en stund – trots att han inte själv är medlem i kyrkan. 28.11.2019 kl. 12:00
Sofia Torvalds och Maria Sann står för text och bild i kyrkans julkalender.

julkalender. Församlingarna i huvudstadsregionen delar ut en julkalender till sina medlemmar. Glad adventstid önskar din församling! 28.11.2019 kl. 11:37
Illustration: Maria Sann

julfirande. Här hittar du ett plock bland de största julevenemangen i hela huvudstadsregionen! 22.11.2019 kl. 12:13