Mikael Busck-
Nielsen och Karin Salenius
leder diskussionsgruppen för frånskilda.
Mikael Busck- Nielsen och Karin Salenius leder diskussionsgruppen för frånskilda.

Prata om hur det känns efter skilsmässan!

Samtalsgrupp.

Johannes församling vill erbjuda människor en möjlighet att tala om livet efter skilsmässan och startar en samtalsgrupp för frånskilda.

14.10.2020 kl. 07:00

– Kyrkan borde på något sätt förhålla sig till det faktum att folk skiljer sig. I vigselsamtalen talar man ofta om ett evigt förbund, men alla vet att det inte alltid går så, säger Mikael Busck-Nielsen som är församlingspastor i Johannes församling. Han kommer att leda samtalsgruppen tillsammans med diakoniarbetaren Karin Salenius. Båda har egen erfarenhet av att genomgå en skilsmässa.

Det är första gången en sådan här samtalsgrupp ordnas på svenska i kyrkans regi i Helsingfors. Busck-Nielsen och Salenius lovar vara öppna för deltagarnas önskemål.

– Vi har slagit fast datum för träffarna, men inte planerat dem i detalj. Vi vill gärna göra det tillsammans med deltagarna. Men det blir ingen terapigrupp utan en grupp för kamratstöd. Vid någon av träffarna kommer vi kanske att bjuda in en gäst som kan ge en professionell input, säger Busck-Nielsen.

Karin Salenius planerar också att lyfta fram det stöd som församlingarna kan erbjuda i form av familjerådgivning och diakoni.

– Om det finns praktiska hinder för att delta i gruppen får man gärna ta kontakt med diakonin och se om vi hittar en lösning på problemet, säger Salenius.

Inte bara för den som varit gift

Samtalsgruppen finns till för den som upplever sig vara frånskild och har ett behov att prata om livet efter skilsmässan. Det spelar ingen roll om förhållandet som tog slut var ett äktenskap eller inte.

– Det spelar inte heller någon roll hur lång tid det gått sedan man skilt sig eller om man hör till kyrkan eller inte, säger Busck-Nielsen.

"Jag tror att det kan finnas en sorg att bearbeta även för den som tagit initiativet."

Oavsett hur ens egen roll i skilsmässan sett ut kan det finnas ett behov av att prata om situationen efteråt.

– Gruppen är inte bara till för dem som blivit lämnade, även om de ofta har ett större behov av att prata. Jag tror att det kan finnas en sorg att bearbeta även för den som tagit initiativet. Man får leva med följderna av skilsmässan ändå, säger Busck-Nielsen.

Och följderna kan vara många. Busck-Nielsen och Salenius listar några: Hem som bryts upp, att inte längre bo med sina barn på heltid och människor som försvinner ur ens liv.

– Umgänget med partnerns släktingar slutar ofta abrupt i samband med skilsmässan, det blir inga snygga övergångar, säger Salenius.

Dela livserfarenheter

Genom samtalsgruppen vill de visa att vi har lov att känna inom kyrkan – alla sorters känslor.

– Du är en hel människa med alla känslor. Också med de nya känslor som kan uppstå efter en skilsmässa, säger Salenius.

– I gruppen får man dela erfarenheter med varandra och vi som är ledare försöker styra det så att det faktiskt blir olika erfarenheter, säger Busck-Nielsen.

– Vi vill visa att det går att komma ett steg vidare även om man först måste ta två steg bakåt, säger Salenius.

Idén till gruppen fick de efter att en annan församlingsanställd förde vidare ett önskemål om den här typen av verksamhet, och Salenius och Busck-Nielsen hälsar att man gärna får framföra önskemål till församlingen om man har ett behov av att dela livserfarenheter med andra människor.

"Det går att komma ett steg vidare även om man först måste ta två steg bakåt”.

– Kyrkan ska finnas med i människors vardag – veckan har sex vardagar och bara en helgdag. Församlingen vill stöda också i det som känns obekvämt, säger Salenius.

Gruppen startar under senhösten och pågår till slutet av december. Tidpunkten är vald med omsorg.

– Det är mörkt och dystert på hösten, Allhelgona kan väcka gamla sorger till liv och julen är ofta svår för den som är frånskild, säger Busck-Nielsen.

Samtalsgrupp för frånskilda

  • Samtalsgruppen startar i Hörnan/Högbergsgården (Högbergsgatan 10, ingång från parksidan) 2.11 kl 19-20.30 och träffas åtta måndagar.
  • Anmälningar till Johannes församlings kansli, (09) 2340 7700 johannes.fors@evl.fi
  • Vill du veta mer? Kontakta Mikael Busck-Nielsen (0407733155, mikael.busck-nielsen@evl.fi) eller Karin Salenius (050 380 0867, karin.salenius@evl.fi)
Erika Rönngård

Konst. Hans utställning Fertility Now visas i Värehuset på Aaltocampuset i Otnäs 14.1–26.1. 19.1.2022 kl. 11:25
Janne Silfverberg kan lite om mycket, en god egenskap hos en församlingssekreterare.

FÖRSAMLINGSKANSLI. Församlingskansliet är spindeln i nätet som ser till att församlingen fungerar. Det är också nästan alltid kansliet som utgör den första kontakten mellan församlingen och dess medlemmar. 5.1.2022 kl. 06:00
Johan Myrskog jobbar som Helsingforsredaktör på Kyrkpressen.

UNDERHÅLLNING. Då livet börjar handla om vår bekvämlighet och om vår rätt till underhållning och njutning tappar vi perspektivet. 5.1.2022 kl. 06:00

TRETTONDAGEN. Hans spanska släkt har lärt honom att trettondagen är värd att firas. 5.1.2022 kl. 06:00
På grund av coronaläget är det i år extra viktigt att anmäla sig om man vill fira julafton med andra.

julafton. Också i år ordnas på flera håll alternativa sätt att fira julafton. I Matteus ordnas julkyrka med julmiddag medan familjen Björk i Petrus öppnar upp sitt hem för den som vill komma. Andreaskyrkan delar i sin tur ut matkassar inför julhelgen. 15.12.2021 kl. 11:31
Johan Westerlund jobbar som kyrkoherde i Johannes församling.

Helsingfors. De tuffa tider som kyrkan på många sätt nu genomlever kan öppna för nånting nytt. Vi behöver vara frimodiga och trygga. 15.12.2021 kl. 10:59

tv. Han slutade tvåa i Selviytyjät Suomi 2021. 15.12.2021 kl. 10:28
Heikki Nenonen tycker att församlingar kunde bli bättre på att faktiskt uppmana folk att ge pengar.

penninginsamling. Att som luthersk församling i Finland prata om och be om pengar upplevs ofta som pinsamt och obekvämt. – Jag tror ändå att kyrkan rätt snart behöver lära sig detta, säger Heikki Nenonen. 8.12.2021 kl. 06:00
Niels Burgmann jobbar som kantor i Matteus församling.

Julpsalm. Det första, väldiga ackordet vecklas ut, körens klang sprider sig i kyrkans kubikmeter av luft, fyller varenda vrå. 8.12.2021 kl. 05:00

lucia. Hon kröns till Finlands Lucia den 13 december. 8.12.2021 kl. 06:00

julkalender. Pauliina Kittilä och Jan-Erik Andelin hoppas att församlingarnas julkalender ska få ge andrum och hopp mitt i julstressen. De påminner om att julen är till för alla. 24.11.2021 kl. 06:00
Evelina Sundvik är med och leder lärjungaskolan Transform.

VÄNTAN PÅ JULEN. Kanske har julens verkliga budskap något att berätta för oss igen, även om vi många gånger tidigare hört det. Inte något nytt budskap men något vi i år skulle få låta sjunka ner på djupet i våra hjärtan. 24.11.2021 kl. 06:00

advent. Hon är ungdomsarbetsledare i Johannes församling och tänder det första ljuset i advent. 24.11.2021 kl. 06:00
Anna Korkman Lopes jobbar som familjerådgivare vid Helsingfors församlingar.

VÄRDERINGAR. För att vi ska kunna reagera på om vår kurs har fört oss i en riktning som inte egentligen motsvarar våra värderingar så krävs det att vi har tid att tänka efter. 10.11.2021 kl. 13:32
Sociala medier kan vara det bästa och ibland enda sättet att nå vissa människor.

sociala medier. Kyrkan måste vara där människorna är. Också online. Att skapa meningsfullt innehåll kräver engagemang och satsning, men det är ett smidigt verktyg att nå ut till alla människor. 10.11.2021 kl. 13:19