Helene Liljeström tycker att citatet vid domkyrkan
är väldigt väl valt. På svenska lyder motsvarande bibelställe: ”Jag skall ge er en framtid och ett hopp.”
Helene Liljeström tycker att citatet vid domkyrkan är väldigt väl valt. På svenska lyder motsvarande bibelställe: ”Jag skall ge er en framtid och ett hopp.”

"Vi behöver budskapet om en framtid och ett hopp när vi tänker att den här pandemin aldrig tar slut"

hopp.

Det är okej att vi oroar oss, men Gud har lovat oss ett hopp och en framtid. De orden tröstar Helene Liljeström som tar över som kyrkoherde i Matteus församling en höst när det är svårt att planera för framtiden.

16.9.2020 kl. 00:01

– Det är förstås ganska utmanande och spännande, säger Helene Liljeström om sitt nya uppdrag som tf kyrkoherde i Matteus församling.

Hon har lång erfarenhet av att jobba i församling och var kyrkoherde i Sibbo svenska församling i många år före pensioneringen. Men församlingsarbete i coronatider blir en ny erfarenhet.

– Innan jag började funderade jag en del på att jag kommer in i ett läge där mycket är annorlunda. Men nu känns det spännande och inspirerande.

Det händer mycket både i Helsingors kyrkliga samfällighet och i Matteuskyrkan just nu – stora renoveringar har gjorts, församlingen har delvis flyttat till nya utrymmen och nya aktörer kommer att flytta in i byggnaden.

– Jag har fullt sjå med att hitta min roll i den här situationen. Samtidigt är det roligt att komma in i den här omgivningen, och personalen i församlingen är väldigt kreativ och erfaren.

I församlingsarbetet handlar mycket just nu om att se till att omständigheterna är så trygga som möjligt och om att leva med att riktlinjerna kan förändras på kort varsel.

– Oförutsägbarheten är en del av verkligheten, men vi kan inte leva hela vårt liv som om det inte går att planera.

Det är därför vi planerar för en morgondag som ser ut ungefär som i dag – även om vi vet att verkligheten kan bjuda på överraskningsmoment.

Löftet som bär oss

Helene Liljeström blir glad när hon ser banderollen vid Senatstorget. Bibelordet har varit viktigt för Helene Liljeström ända sedan konfirmandtiden.

– Det har många gånger i mitt liv behövts som en uppmuntran och ett löfte att hålla fast vid. Just nu tror jag det behövs för oss alla mer än någonsin.

Hon syftar på att vi lever i en tid präglad av oro och att bibelcitatet berättar om att det finns en trygghet bakom allt som känns osäkert.

– En del tar lättare på oron medan oron hos andra är så tung att det blir svårt att bära rädslan för smittan. Över hela världen väntar vi på ett vaccin som skulle göra livet lättare.

Att oroa sig eller känna att man inte orkar med det som händer omkring en är inget tecken på att något skulle vara fel med ens tro.

– Man behöver inte tänka att man är en dålig kristen för att man inte kan lita på Gud, för Gud är större än så. Därför behöver hela staden, stiftet och världen budskapet om en framtid och ett hopp när vi tänker att den här pandemin aldrig tar slut.

Hon säger att vi ofta är väldigt styrda av våra känslor och kan tänka att när vi känner så här stor förtvivlan är det ett tecken på att Gud inte finns. Men Gud finns hos oss just i vår förtvivlan.

– Kärnan i vår kristna tro är att det var just därför som Kristus kom – för att finnas i vår oro, vår misströstan och i de problem som vi inte vet hur vi ska lösa.

Det är viktigt att vi vågar lyfta fram hoppet, och att vi gör det på ett sätt som visar stor förståelse för de bekymmer som människor bär just nu.

– Jag tror att vi i grunden får ha våra känslor, vår glädje och vår oro – allt omfamnas av Guds löften om en framtid och ett hopp. Det omfamnas av en närvaro i allt som vi är med om.

Erika Rönngård

församlingsvalet. De första siffrorna från församlingsvalet visar att valdeltagandet i förhandsröstningen i många större församlingar stannar på en lägre nivå än för fyra år sedan. Ett undantag är de svenska församlingarna i Helsingfors. 12.11.2018 kl. 10:05
Illustration: Malin Aho

röstning. Känner du dig osäker på hur församlingsvalet går till? Ta del av våra lättfattliga fakta och bästa tips på vad du som röstare kan tänka på! 8.11.2018 kl. 13:40
Rebecca Ahlbäck studerar nordiska språk och litteratur vid Helsingfors universitet.

Människor. "Han kallar oss aldrig att vara något annat än människor. Han kallar oss inte ut ur mänsklighet, in i kristenhet." 8.11.2018 kl. 00:00
Hurdan är din kyrka? Nu har du möjlighet att påverka. Hitta din kandidat i valkompassen på forsamlingsvalet.fi.

församlingsvalet. Förhandsröstningen pågår ända fram till lördag 10.11. Du kan förhandsrösta var som helst! På valdagen 18.11 kan du endast rösta i din egen församling. Här är de svenska röstningsställena i Helsingfors. 8.11.2018 kl. 00:00
Många ester veckopendlar till Helsingfors på grund av jobbet. Det kan vara tärande för familjelivet.

relationer. Familjecentret Kadri i Tallinn möter hela skalan av problem i familjelivet. Johannes församling gjorde en resa bortom turiststråken. 25.10.2018 kl. 00:00
Från november jobbar Stefan Forsén som direktör för det gemensamma församlingsarbetet i Helsingfors.

Predikstolar. "Det finns inte en enda gång som jag har tagit det korta steget ned från predikoplattan som jag inte har hört den anklagande rösten i mitt inre som sagt: Det vara bara skräp, ingen fick någon glädje av det här." 25.10.2018 kl. 00:00
Helena Hollmérus och Anna Brummer vill bejaka frimodig lekfullhet hos barn, föräldrar och den äldre generationen.

Musikstund. Café Fallera i Johannes församling vill bädda för fina möten mellan barn och äldre. 25.10.2018 kl. 00:00
My Ström säger att hon skriver för att må bra. Till vardags är hon diakon i Matteus församling.

Text. Tycker du om att skriva men har svårt att komma igång? My Ström delar med sig av sina bästa knep. 22.10.2018 kl. 10:38
Jaan Siitonen jobbar som politiskt sakkunnig vid Svenska Bildningsförbundet.

Hemma. "Det finns många män i Finland som har möjlighet att bli släktens första hemmapappor." 22.10.2018 kl. 10:34
Jens berg och Hilkka Olkinuora delar erfarenheten att bryta upp från ett jobb med hög lön och prestige.

beslut. Hur mognar vi till ett uppbrott, ett språng från en arbetsplats? Hilkka Olkinuora och Jens Berg säger att beslutet förbereds i det dolda. 22.10.2018 kl. 10:29
Populärkultur i kyrkan kan fylla en viktig funktion om den används för att man vill försöka förstå sig på sina medlemmar och för att man vill kommunicera med dem.

Science fiction. Att dra skarpa gränser mellan populärkultur och religion är irrelevant. Religiösa läror har aldrig haft patent på ett engagerande religiöst språk 4.10.2018 kl. 00:00
Jonatan Gauffin är aktiv i Petrus församling och studerar småbarnspedagogik på Helsingfors universitet.

Vilse. "Lille Saroo irrar runt i miljonstaden utan att ha en aning om var han är." 4.10.2018 kl. 00:00
Responsen från dem som deltog i fjolårets Blomma-konferens var mycket god berättar en av arrangörerna Elina Koivisto.

Blomma. Mod, misslyckanden, parförhållanden och självbiografiskt skrivande är några av ingredienserna i årets Blomma-konferens. 4.10.2018 kl. 00:00

stress. När är känslan av trötthet och stress inte längre inom det normalas gräns? Johan Terho berättar om sin utmattning. 27.9.2018 kl. 00:00
Daniel Jakobsson jobbar som ungdomsarbetsledare i Matteus församling.

Hobby. "En del påstår att när man har fyllt 40 så borde man inte hålla på med sådana barnsliga saker." 27.9.2018 kl. 00:00