Det går att spara pengar genom att laga maten själv, storhandla och lägga upp ett basförråd av matvaror. Att laga mat är något man lär sig genom att pröva sig fram – våga testa!

Rutiner kan vara jobbiga i början, men de är som en investering

studieliv.

För många innebär studietiden att man flyttar hemifrån och ska lära sig att få vardagen i det egna hemmet att fungera. Marthaförbundets ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar tipsar om hur man styr upp vardagen.

2.9.2020 kl. 00:01

– Många tänker att det bara är att hyra flyttbil och bjuda kompisarna på flyttpizza, men det finns faktiskt ganska mycket annat att tänka på också, säger Mia-Maja Wägar.

Gärna kan man börja öva medan man bor hemma genom att involvera sig i inköp, matlagning och fråga sina föräldrar om till exempel försäkringar.

När det gäller vardagen i det egna hemmet säger Wägar att man fixar den genom planering och rutiner.

– Att skapa rutiner kan kännas jobbigt i början, men det är som en investering. När man kommit igång med rutinerna underlättar de väldigt mycket.

En budget – alltså en plan för hur du ska använda pengarna – är A och O för att få pengarna att räcka till.

Mia-Maja Wägar. Foto: Marthaförbundet

– En budget är alltid personlig och du kan inte leva enligt någon annans budget.

Det lättaste sättet att komma igång med en budget är att spara kvittona under en månad för att få en uppfattning om vad man använder sina pengar på. Här tipsar Wägar om tjänsten penno.fi där det är lätt att få en överblick. Efter någon månad kan du börja granska hur du använt dina pengar och fundera på hur en realistisk budget för just dig skulle se ut.

Matkostnaderna hör till dem som man snabbast kan påverka, till exempel genom att laga maten själv i stället för att köpa färdigmat, köpa råvaror som är i säsong och veckohandla.

– Man lär sig genom att våga börja göra. Jag rekommenderar Marthaförbundets recept, de är gjorda på förmånliga ingredienser, lätta att laga och näringsrika.

– Man kan laga större mängder på en gång och spara i kylskåp eller frys.

Här är en lista på matvaror som är bra att ha hemma i basförrådet för att inte behöva gå till butiken varje gång du ska laga mat.

SKAFFERI

  • Kaffe, te, kakao
  • Torrjäst
  • Knäckebröd, surskorpor
  • Grötflingor
  • Mjöl
  • Korn, ris, pasta
  • Linser, bönor, ärter
  • Socker, salt
  • Kryddor
  • Tomatkross
  • Olja

KYLSKÅP

  • Mjölk
  • Mejeriprodukter
  • Ägg
  • Potatis, rotsaker, lök
  • Grönsaker enligt säsong

Försäkringar och buffert

Den som flyttar hemifrån behöver också teckna olika avtal – till exempel internetanslutning och försäkringar.

– Här lönar det sig att konkurrensutsätta och inte ta första bästa abonnemang. Du är ju intresserad av vad du får för dina pengar.

Hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och eventuellt reseförsäkring behövs.

– Banker och försäkringsbolag brukar ofta samla dem i lite förmånligare ungdomsförsäkringspaket.

Att spara pengar för framtiden är kanske inte det första man tänker på som studerande, men Mia-Maja Wägar säger att det kan vara betydelsefullt att spara också små summor när man gör det regelbundet. Det gör att du bygger upp en buffert för oförutsedda utgifter.

– Få in vanan att lägga en liten summa åt sidan varje månad, även om det bara skulle handla om fem euro.

Erika Rönngård

glädje. "När livet är som bäst är det lätt att tacka Gud, men hur är det resten av tiden?" 13.6.2019 kl. 00:01

hjälparbete. Hur bryter man bojor av fattigdom som varat i generationer? Allt börjar från ens eget hjärta och Jesus exempel på att bygga relationer och älska dem som ingen annan älskar. 13.6.2019 kl. 00:01

lekholmen. En liten ö som rymmer mycket – sandstrand och klippor, kapell, bastu och framför allt både tid för stillhet och samtal. Den 3 juni öppnar Lekholmen för säsongen och bjuder in till nya möten och återseenden. 29.5.2019 kl. 00:01

lekholmen. Lekholmen är en plats där jag kan släppa stadens stress. Alla problem och oro över framtiden stannar i stan. 29.5.2019 kl. 00:01

psalm. Skolavslutningsnostalgi, sommarlovsspänning och en hyllning till sommaren och Skaparen. Den blomstertid nu kommer väcker många associationer och minnen. 27.5.2019 kl. 10:53

fadderdagen. Hör du till dem som känner fadderskam? Du kanske inte hinner som du tänkt eller känner att du inte vet hur man bäst finns till för någon annans barn. Men just du är den bästa faddern, säger Eeva Salonen. 16.5.2019 kl. 00:01

fadderskap. "Att få förtroendet från föräldrarna är stort och vackert i sig, men att så småningom få tillit och förtroende från barnet är ännu större." 16.5.2019 kl. 00:01

Ämbetsbevis. Ämbetsbevis, bouppteckning, centralregister … Låter det tråkigt? Kanske det, men de flesta av oss kommer i något skede av livet att behöva ett ämbetsbevis. Så här går du till väga när den dagen kommer! 16.5.2019 kl. 00:01

Hjälpsamhet. Hur skulle du visa en vanlig helsingforsare godhet? Varför inte genom att tvätta fönster eller städa. Frivilliga i Petrus församling gör praktiska sysslor under sin godhetssatsning. 2.5.2019 kl. 00:00

Gärningar. "Jag är väl ändå en rätt god människa? Jag gör mitt jobb bra, går i kyrkan och ställer ofta upp för mina närmaste." 2.5.2019 kl. 00:00

Matsvinn. Gemensamma måltider, matkassar att ta hem, möjlighet att delta i kurser – mathjälpen i Helsingfors utvecklas ständigt. 2.5.2019 kl. 00:00

Minnen. Påsken är Merete Mazzarellas favorithögtid. Den är både mörker och ljus. Hon minns allt från hemlagad memma till en ensam påsk som tolvåring. Och hon brukade älska påskalamm, men det fick ett abrupt slut. 17.4.2019 kl. 00:00

Midnatt. – Om man vill uppleva att kyrkan faktiskt har effekt, att kyrkan kan bidra till upplevelser, ska man komma på midnattsmässan. Och helst på påskens alla tre gudstjänster, säger Mikael Busck-Nielsen. 17.4.2019 kl. 00:00

Program. Hur firar du påsk? Med musik, stillhet eller äggjakt? Eller kanske lite av allt? Här hittar du påskens program i Helsingfors. Klicka på bilden så får du fram en pdf! 17.4.2019 kl. 00:00

lidande. Eric Barco spelar i år rollen som Jesus i passionsdramat Via Crucis: – Det finns otroligt mycket lidande i vår tid. 17.4.2019 kl. 00:00

I samarbete med Kyrkans central för det svenska arbetet