– Många tänker att det bara är att hyra flyttbil och bjuda kompisarna på flyttpizza, men det finns faktiskt ganska mycket annat att tänka på också, säger Mia-Maja Wägar.
Gärna kan man börja öva medan man bor hemma genom att involvera sig i inköp, matlagning och fråga sina föräldrar om till exempel försäkringar.
När det gäller vardagen i det egna hemmet säger Wägar att man fixar den genom planering och rutiner.
– Att skapa rutiner kan kännas jobbigt i början, men det är som en investering. När man kommit igång med rutinerna underlättar de väldigt mycket.
En budget – alltså en plan för hur du ska använda pengarna – är A och O för att få pengarna att räcka till.
Mia-Maja Wägar. Foto: Marthaförbundet
– En budget är alltid personlig och du kan inte leva enligt någon annans budget.
Det lättaste sättet att komma igång med en budget är att spara kvittona under en månad för att få en uppfattning om vad man använder sina pengar på. Här tipsar Wägar om tjänsten penno.fi där det är lätt att få en överblick. Efter någon månad kan du börja granska hur du använt dina pengar och fundera på hur en realistisk budget för just dig skulle se ut.
Matkostnaderna hör till dem som man snabbast kan påverka, till exempel genom att laga maten själv i stället för att köpa färdigmat, köpa råvaror som är i säsong och veckohandla.
– Man lär sig genom att våga börja göra. Jag rekommenderar Marthaförbundets recept, de är gjorda på förmånliga ingredienser, lätta att laga och näringsrika.
– Man kan laga större mängder på en gång och spara i kylskåp eller frys.
Här är en lista på matvaror som är bra att ha hemma i basförrådet för att inte behöva gå till butiken varje gång du ska laga mat.
SKAFFERI
- Kaffe, te, kakao
- Torrjäst
- Knäckebröd, surskorpor
- Grötflingor
- Mjöl
- Korn, ris, pasta
- Linser, bönor, ärter
- Socker, salt
- Kryddor
- Tomatkross
- Olja
KYLSKÅP
- Mjölk
- Mejeriprodukter
- Ägg
- Potatis, rotsaker, lök
- Grönsaker enligt säsong
Försäkringar och buffert
Den som flyttar hemifrån behöver också teckna olika avtal – till exempel internetanslutning och försäkringar.
– Här lönar det sig att konkurrensutsätta och inte ta första bästa abonnemang. Du är ju intresserad av vad du får för dina pengar.
Hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och eventuellt reseförsäkring behövs.
– Banker och försäkringsbolag brukar ofta samla dem i lite förmånligare ungdomsförsäkringspaket.
Att spara pengar för framtiden är kanske inte det första man tänker på som studerande, men Mia-Maja Wägar säger att det kan vara betydelsefullt att spara också små summor när man gör det regelbundet. Det gör att du bygger upp en buffert för oförutsedda utgifter.
– Få in vanan att lägga en liten summa åt sidan varje månad, även om det bara skulle handla om fem euro.