– Det är frågan om en fullständig grundrenovering av kyrkcentret på Drumsö, alltså av S:t Jacobs kyrka, församlingsutrymmena och finska Lauttasaaren seurakuntas utrymmen, säger Johan Westerlund, Johannes församlings kyrkoherde.
Renoveringen väntas bli färdig om två år, och under tiden kommer verksamheten i de båda församlingarna att flytta till tillfälliga lokaler på Heikasvägen 7.
– Vi hyr in oss där och ändrar lite på utrymmena. Där finns en stor sal som görs om till kyrkorum och en annan stor sal som blir församlingssal.
Gudstjänsterna och barnverksamheten flyttar till den nya adressen, men Westerlund räknar inte med att Heikasvägen 7 nödvändigtvis blir populär för dop och vigslar. S:t Jacobskören övar numera i Högbergsgården och jordfästningar kommer inte att hållas i de tillfälliga lokalerna – de hänvisas till begravningskapellen.
Den sista gudstjänsten i S:t Jacobs kyrka firas söndagen den 23 augusti, och söndagen den 6 september klockan 11 blir det en tvåspråkig invigningsgudstjänst på Heikasvägen 7. Lördagen den 5 september är det öppet hus på Heikasvägen 7 kl. 10–14.
Helena Hollmérus är tf ledare för barnverksamheten och Johan Westerlund är kyrkoherde i Johannes församling. Foto: Arkiv/Ulrika Hansson och Christa Mickelsson
Rum för barnverksamhet
Traditionellt har centrum för Johannes församlings barnverksamhet funnits på Drumsö, eftersom det är en stadsdel med många svenskspråkiga barnfamiljer. Det här säger Helena Hollmerus som är tf. ledare för barnverksamheten i församlingen. Hon har ansvar för att de nya lokalerna ska fungera för eftisverksamheten. Ungefär 30 barn började i eftisverksamheten denna vecka, men enligt Hollmérus har eftiset beredskap att ta emot 50 barn. Eftiset flyttar också från S:t Jacobs kyrka till Heikasvägen 7 så fort den nya lokalen är färdig.
Men coronaepidemin gör att församlingen fortfarande jobbar med hur rummen ska fungera bäst för barngrupper som ska hållas åtskilda.
Heikasvägen får en tambur med plats för många barns ytterkläder och skolväskor. En musiklekgrupp och en öppen dagklubb samlas också i lokalerna.
– Vi får ett litet kök och de installerar både spis och diskmaskin där, så att vi kan tillreda lite mellanmål till både eftisbarnen och till de öppna grupperna.
Det finns en större matsal och ett lekrum.
– Men sedan får vi nog ligga på golvet i korridorerna och rita, vilket vi också gjort i S:t Jacob, säger Hollmérus.