Sju månaders arbetslöshet gav Mikaela Steffansson möjlighet att fundera över hur hon ville att livet skulle se ut.
Sju månaders arbetslöshet gav Mikaela Steffansson möjlighet att fundera över hur hon ville att livet skulle se ut.

Arbetslöshet är också en erfarenhet

Arbetslöshet.

Att vara arbetslös lärde Mikaela Steffansson hur prestationsinriktade vi är. Vi har svårt att veta hur vi ska inleda samtalet om vi inte pratar jobb.

5.8.2020 kl. 08:00

När Mikaela Steffansson blev arbetslös ville hon ta vara på tiden för att landa i tillvaron. Hon har magisterexamen i både teologi och psykologi och många intressen, och hon ville försöka komma på vad hon helst ville jobba med.

– Jag visste inte vad jag ville göra och behövde fundera djupare. Vad ville jag ha mer av, vad mindre? Vad har jag lärt mig av de jobb jag haft?

Hon har tillbringat en stor del av barndomen i Tanzania och familjen flyttade ofta när hon var barn. Sedan tog studier och jobb mycket tid, och hon kände att det inte funnits någon tid att stanna upp.

– När jag var yngre tänkte jag att om jag kommit in på en studielinje som det är svårt att komma in på – då är det vad jag ska göra. Sedan kanske jag inte alltid trivdes så bra med de studierna.

Hon tittade på sig själv utifrån i stället för att leva inifrån, presterade så högt hon kunde utan att fundera över varför hon egentligen gjorde det.

– Jag tror att jag själv ofta prioriterat bort att det ska vara roligt, till förmån för att det ska vara svårt och utmanande.

Hon är medveten om att många är utan jobb efter det undantagstillstånd som vi levde i under våren, och hon understryker att det här är hennes berättelse om arbetslöshet. Hon saknar erfarenhet av långvarig arbetslöshet och säger att hennes egen situation var privilegierad bland annat eftersom ekonomin inte omedelbart blev ett problem.

– Jag drog ner på saker och hade inga större lån. Eftersom jag inte har familj upplevde jag att det inte drabbade någon annan än mig själv.

Hon hörde till facket och säger att hon fick en helt okej ersättning. Dessutom hade hon haft möjlighet att spara lite på förhand. Det gav henne en buffert som hjälpte henne ekonomiskt.

– Men det blev också en sak som stressade mig efter ett tag eftersom jag gick lite på minus varje månad.

Tungt att tvingas stanna upp

Även om hon till en början välkomnade den här pausen efter en intensiv period i livet smög sig oron ändå på småningom. Efter en ledig sommar började hon söka jobb i augusti.

– Senare på hösten började jag sakna att ha rutiner, och det började bli jobbigt när folk frågade mig vad jag skulle vilja jobba med om jag fick drömma fritt. Då kände jag mest att jag bara behöver ett jobb, och helst redan i går.

Den sju månader långa arbetslösheten fick henne att upptäcka hur prestationsinriktade vi är. Det var svårt för många som träffade henne att hitta något att inleda samtalet med.

– Vi värderar en viss typ av erfarenheter. Det gör att vi inte vet vad vi ska prata om förutom jobbet. Men det är också en erfarenhet att veta hur det är att känna sig utanför för att man inte har ett jobb, precis som det också är en värdefull erfarenhet att märka att det även utan jobb finns mycket viktigt och roligt i livet.

Det kom en tid när hon sökt alla lediga jobb som hon kunde tänka sig och dessutom lämnat in öppna ansökningar till alla arbetsplatser som intresserade henne. Sedan var det bara att vänta och hantera de känslor som väntandet gav upphov till.

– Det är tungt att tvingas stanna upp och vara för sig själv, kanske just för att vi ofta är så upptagna med att leva i någon annans blick i stället för att fundera på vad vi själva mår bra av.

Inte bara en ensam människa

Hon försökte öva sig i tillit, i att se att det finns en väg framåt även om hon just i den stunden inte kunde se den framför sig.

– Min tro spelar en jättestor roll i att jag kan ha tillit till att någon bryr sig om mig och tar hand om mig även om jag inte presterar.

När hon skulle börja söka jobb på allvar hade hon också bett många människor att be för hennes jobbsökande.

– Flera var sådana jag träffade via församlingen, men också vänner, kompisars mammor, min farfar och hans fästmö. Jag ville ha ledning. Inte bara i jobbsökandet, utan i livet. Men jobbet är en sak man sätter mycket tid på.

– När det kändes som om jag aldrig kommer att hitta ett jobb och att jag inte kommer att klara mig kändes det tryggt att veta att andra ber för mig. Det bar mig.

Det gjorde också att hon kunde se att hon var del av ett sammanhang, inte bara en ensam människa som försökte ta sig upp på karriärstegen.

Samhället ser inte ut så att alla kan välja fritt vad de vill jobba med.

– Jag tycker inte att vi borde tvinga in folk i jobb som de inte trivs med. Det leder till andra problem i stället, utbrändhet eller dålig stämning på arbetsplatsen. Jag tror att människor vill jobba, eller: jag tror att vi alla vill bygga något och göra något för andra. Hur kan vi hjälpa till att kanalisera det?

Hennes pro gradu-avhandling i teologi fokuserade på konflikthantering, och det är också sådana frågor hon jobbar med nu. I dag jobbar hon med fredsfrågor i en internationell kontext.

– Man behöver inte se på arbetslöshet som en katastrof. Om ekonomin håller ihop på något sätt kan man se det som en lucka i livet när man kan fundera över saker som man annars inte hinner fundera över.

Erika Rönngård
Anne Koivula jobbar som församlingspastor i Petrus församling.

Pizza. Anne Koivula skriver om det värdefulla i välsignelsen av barn inför skol- och dagisstarten. 3.8.2022 kl. 06:00

FÖRÄLDRAR. Han är barnskötare inom småbarnspedagogik och har några tips inför dagisstart. 3.8.2022 kl. 06:00
Garden party med hamburgare  under sista kvällen är en mångårig tradition på Petrus församlings skribaläger.

SKRIBALÄGER. Skriftskollägren på Lekholmen är händelser som de flesta minns. ”Lekisandan” går aldrig ur tiden och återupplevs år efter år i olika former och konstellationer. Under Petrus församlings fjärde läger för i sommar hamnade bastun i hetluften. 20.7.2022 kl. 06:00
Sofia Palmén jobbar som ungdomsarbetsledare i Johannes församling.

skriba. Sofia Palmén skriver om skribalägererfarenheter som ändrar form i takt med att man blir äldre och har andra uppgifter. 20.7.2022 kl. 06:00

skriba. Hon är förstaårshjälpis på Petrus församlings skribaläger. 20.7.2022 kl. 06:00

LÄSNING. I sommarhettan och under semestern är det många som tycker om att koppla av med en god bok. Kyrkpressen har frågat några personer vad de läser under sommaren. Kanske du också hittar några lästips till din lista? 6.7.2022 kl. 14:00

utbytesstudier. Gruppen kommer från Utah och är en del av ett utbytesprogram. 6.7.2022 kl. 06:00
Helena Salenius jobbar med skolfrågor och konfirmandarbete på Kyrkans central för det svenska arbetet.

skapelsen. Helena Salenius befinner sig i Alprosparken i Haga och funderar kring vad man missar då man inte provar på nya saker. 6.7.2022 kl. 06:00
Anna Korkman Lopes har sakta men säkert anpassat sig till livet i Finland igen efter 23 år i Brasilien.

BRASILIEN. Det som skulle bli tre månader i Rio de Janeiro blev 23 år. Anna Korkman Lopes hittade sin plats där i arbetet bland utsatta gatubarn och mammor. Att bo i Rio de Janeiro har sina utmaningar men att senare flytta tillbaka till Finland visade sig vara en lika stor om inte större omställning. 22.6.2022 kl. 06:00
Susanna Sandell är musiklärare, låtskrivare och livsnjutare.

Flytt. Susanna Sandell skriver om att förbereda sig för en ny livsfas. 22.6.2022 kl. 06:00

pride. Hon är med och ordnar program i Matteus församling under Prideveckan. 22.6.2022 kl. 06:00
Lekholmen ligger vackert beläget i östra Helsingfors skärgård och är öppet för besökare.

lekholmen. Sommarsäsongen på Lekholmen är här och holmen är precis som vanligt öppen för besökare. Holmpersonalen vill välkomna besökare i alla åldrar. – Vi ordnar verksamhet och program för olika åldrar på veckobasis. Kom och se vad det handlar om! 8.6.2022 kl. 06:00

SOMMARCAFE. Hon koordinerar Johannes församlings sommarcaféer. 8.6.2022 kl. 06:00
Ulrika Lindblad jobbar som informatör i Johannes församling.

sommar. Ulrika Lindblad skriver om balansen mellan att ta itu med olika sommarprojekt – fysiska och andliga. 8.6.2022 kl. 06:00
Säsongen på Svartholmen inleds på fadderdagen den 5 juni. Här kan man gå på pilgrimsvandring i naturen, titta på djur, eller bara njuta av sommaren.

Svartholmen. Sydväst om Fölisön ligger natursköna Svartholmen, som ägs av Helsingfors kyrkliga samfällighet. Holmen är liten men mångsidig och erbjuder både stillhet och aktivitet för alla åldrar. 25.5.2022 kl. 06:00