Nicolina Grönroos, Louise Häggström och Andreas Lundgren poddar tillsammans.

De pratar om allt som hör livet till i podden "Typ livet"

podcast.

De drömde om att starta en podd, och undantagsvåren blev en spark i baken. Nu pratar de om allt som hör livet till i podden Typ livet.

4.8.2020 kl. 07:00

De hade lekt med tanken på att starta en podd sedan hösten, men det var under coronavåren den kom igång.

– När undantagstillståndet kom tänkte vi att det är många som sitter ensamma hemma just nu och om vi börjar podda når vi jättemånga människor, säger Nicolina Grönroos.

Listen to "Typ Livet" on Spreaker.

Hon är ungdomsarbetsledare i Johannes församling och gör Typ livet-podden tillsammans med Andreas Lundgren, tidigare studentpräst och numera församlingspastor i Borgå svenska domkyrkoförsamling, och Louise Häggström, informatör i Johannes församling.

– Som studentpräst jobbade jag också med unga vuxna-arbetet i Helsingfors. Jag ville vara med och göra podden för att jag tyckte att den var en rolig idé, säger Lundgren.

I och med hans byte av jobb görs podden som ett samarbete mellan Johannes församling och Borgå svenska domkyrkoförsamling.

Den främsta målgruppen är unga vuxna i Helsingfors, men trion tror att podden kan ge något även åt dem som hör till en annan åldersgrupp eller bor på en annan ort.

– Vi är ju själva unga vuxna, så vi tänker att det är den målgrupp podden tilltalar allra mest. Vi pratar om allt möjligt, om aktuella ämnen. Vi har ett större tema varje gång, vi har till exempel pratat om studier, rasism och sårbarhet, säger Häggström.

– Det är både lättsamma saker, delande av sånt vi tänkt på och har på gång och sedan mera ingående snack om det aktuella temat, säger Lundgren.

I kommande avsnitt kommer de bland annat att prata om mens, artificiell intelligens och om föräldraskap.

– Ingen av oss är förälder, därför bjuder vi in en gäst som får berätta mer om det – på samma sätt som när vi gjorde avsnittet om rasism, säger Häggström.

Lyssnarrespons välkommen

Tröskeln för vilka ämnen som kan tas upp i podden vill de hålla låg.

– Vi vill inte tänka ”vi är kristna och det här är kyrkans podd så då kan man inte prata om det här”. Vi kan prata om vad som helst, säger Häggström.

– Jag ser vår podd som en kyrklig podd som omfamnar tanken att allt är sammankopplat. Allt som händer i livet är sammankopplat med vår tro och kyrklighet, säger Lundgren.

Målet just nu är att göra så många avsnitt att det känns som en säsong.

– En rejäl näve med avsnitt, och sedan får vi utvärdera hur fortsättningen blir, säger Lundgren. I och med hans byte av arbetsplats kommer podden i fortsättningen att göras i samarbete mellan Johannes församling och Borgå svenska domkyrkoförsamling, där Lundgren numera jobbar som församlingspastor.

Att spela in podden beskriver de som en spännande, lärorik och rolig upplevelse.

– Det är skönt att vi inte sänder live, så man kan ta om saker, säger Grönroos.

Lyssnarresponsen är viktig. Inför poddstarten gjorde de en liten enkät för att ta reda på vad folk ville lyssna på och utgick sedan från den när de började planera avsnitten.

– Vi har inte träffat så mycket människor under våren, så det är svårt att veta om folk gillat podden eller inte, säger Grönroos.

– Man får jättegärna höra av sig till oss och ge respons eller berätta vilka ämnen man skulle vilja höra mer om i podden. E-posta oss på typlivetpodden@gmail.com!

Typ livet hittas bland annat på Spotify och Spreaker – men också på Johannes församlings hemsida.

Erika Rönngård

ungdomens kyrkodagar. Hon kommer att medverka vid Ungdomens kyrkodagar den 21–24 april. 13.4.2022 kl. 06:00

KRIGET I UKRAINA. Kriget kom som en chock och väckte stor ilska. Stepan, som bott i Finland i många år har tagit upp kampen för sitt land. – Vi kommer inte att ge oss! 30.3.2022 kl. 06:00

BÖCKER. Hon och några andra har nyligen startat samtalsgruppen Bokmalarna. 30.3.2022 kl. 06:00

godhet. Hemligheten med att samla in skatter i himlen, är att göra de goda gärningarna i smyg. 30.3.2022 kl. 06:00

Barn i kyrkan. Varje tisdag fylls Matteuskyrkan av tweens som kommer för att äta mellanmål, spela och vara med kompisar. – Kyrkans lokaler ska få vara deras vardagsrum, säger ledarna. 16.3.2022 kl. 06:00

HATRETORIK. Mästaren har sagt: ”Älska era fiender och be för dem som förföljer er.” Jag kan inte älska hen som skrämmer mig, men det gör Gud. 16.3.2022 kl. 06:00

NYLANDS BRIGAD. Han är nyss hemförlovad beväringspastor vid Nylands brigad. 16.3.2022 kl. 06:00

Helsingfors. Det blir fel när Helsingfors samfällighet fortsätter ha den lägsta kyrkoskatten i landet och samtidigt lägger ett massivt sparprogram på sina församlingar. Det anser lagfarne assessorn Lars-Eric Henricson vid domkapitlet i Borgå stift, som bevakar den svenska minoritetens intressen. 7.3.2022 kl. 10:43

ekofasta. Har skogen något att lära människan? Under fastetiden vill den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland inspirera oss att gå ut i skogen och ha omsorg om den. 2.3.2022 kl. 06:00

Studentmissionen. Han har blivit omvald som styrelseordförande för Helsingfors svenska studentmission. 2.3.2022 kl. 06:00

framtid. Mari Johnson skriver tröstande, uppmuntrande ord till sitt tonåriga jag. 2.3.2022 kl. 06:00

skam. Det är så lätt att sätta sin frid och trygghet i omständigheter, personer, önskningar eller egna färdigheter som kunskap och kunnighet. Men är det hållbart i längden? 16.2.2022 kl. 06:00

BRÖLLOP. Han är med och ordnar I nöd och lust- kvällen den 24 mars kl 18 i Matteuskyrkan. 16.2.2022 kl. 06:00

BRÖLLOP. Pandemin har ställt till det för många som funderat på bröllop. Men lagom till sommaren ser det ut att börja ljusna igen. En hurdan bröllopssommar kommer det att bli i år? 16.2.2022 kl. 06:00

Helsingfors. Renoveringar för över 11 miljoner faller tungt i nacken på Johannes församling i Helsingfors. Nu ska fastighetsreparationer allt tydligare tas ur samma kista som pengar till församlingarnas verksamhet och löner till personalen. 8.2.2022 kl. 15:03

I samarbete med Kyrkans central för det svenska arbetet