Sommaren efter coronavåren kan kännas ekonomiskt tung för många

diakoni.

Är oron över hur ekonomin ska gå ihop ett stort mörkt moln på din sommarhimmel? Ta kontakt med diakonin – där får du både akuthjälp och stöd i att reda ut situationen på längre sikt.

6.7.2020 kl. 14:40

Sommaren efter coronavåren kan kännas ekonomiskt tung för många – och det är lätt att känna skam över att man inte får ekonomin att gå ihop.

– Vi har så höga förväntningar på sommaren, man ska göra allt möjligt och ha det trevligt, säger Karin Salenius, diakonissa i Johannes församling.

Speciellt för familjer är det tufft att ha ekonomiska problem under sommaren.

– Barnen har varit hemma nästan hela våren och nu är det sommarlov. Alla har inte sommarstugor, och i år är det många som fått skrota planerna på en gemensam resa – man har inte råd.

Undantagstillståndet under våren ledde till att många blev utan arbete för kortare eller längre tid. Det här har satt press på utbetalningen av bidrag och understöd.

– De nya ansökningarna hinns inte med i den takt som skulle behövas. Men räkningarna frågar inte efter när pengarna kommer.

När ska man ta kontakt med diakonin?
– Genast när du börjar undra: ”Oj, hur ska det här gå?” Om du väntar och tänker att det kanske ordnar sig kan du dra på dig extra kostnader – påminnelseavgifter eller inkasso.

Många känner skam över att de inte har råd med samma saker som andra människor och över att de har svårt att betala räkningarna. Skammen kan göra att man drar sig för att ta kontakt med banken för att diskutera lån eller med till exempel socialverket eller FPA för att ansöka om understöd.

– Ekonomin styr, vi måste vara medvetna om vad saker kostar. Men man ska inte behöva bära oron ensam. Det finns professionell hjälp att få om man bara vågar ta första steget.
Man får prata med församlingarnas diakoniarbetare om hur man har det och man kan få hjälp med att reda ut situationen. Allt börjar med att man kontaktar en diakoniarbetare per telefon eller e-post för att diskutera sin situation och boka tid för att träffas.

– Vi frågar: Hur mår du? Hur går det? Varför ringer du?
Ibland räcker det med ett samtal, men ofta bokar man in en träff där man kan gå vidare.

– Har du inte mat hemma kan vi ge en betalningsförbindelse till en butik genast. Sedan kan vi titta på den ekonomiska situationen på lite längre sikt. Det är lättare att vara två när man ser på de här sakerna.

Diakonin kan också hjälpa till med ansökningar och kontaktuppgifter till olika instanser. De förmedlar också kontakt till skuldrådgivningen Rari och kan följa med till skuldrådgivningen om klienten vill det.

– Orken tar lätt slut när man är ledsen och orolig, då går man lätt i lås. Men så fort man börjar göra något åt situationen börjar saker hända, säger Karin Salenius.

Kontakta diakonin i Helsingfors

Johannes församling: Karin Salenius, 050 3800867, karin.salenius@evl.fi
Gunvor Frände, 050 3801872, gunvor.frande@evl.fi
Nenne Lappalainen, 050 4698127, nenne.lappalainen@evl.fi
Matteus församling: Carita Riitakorpi (carita.riitakorpi@evl.fi) tfn 09-2340 7328 / 050-380 3986 och Mari Johnson (mari.johnson@evl.fi)
Petrus församling: Bodil Sandell (bodil.sandell@evl.fi) vardagar kl 8-9 tfn. 050-380 3925, 09-2340 7227.


Text: Erika Rönngård
Sedan Bo-Göran Åstrand installerades som biskop i Borgå stift i september har han hunnit resa runt i olika delar av stiftet. Söndagen den 26 januari kommer han att besöka Matteus församling.

Helsingfors. Utmaningarna för församlingarna i Helsingfors är större än på annat håll. Traditionen av kyrklighet är svagare – men de unga utforskar tron fördomslöst. 16.1.2020 kl. 00:01
Susanna Holmström studerar nordiska språk i Helsingfors.  Hennes favoritplats i stan är grönområden och stränder.

nystart. "Jag vill alltså uppmuntra dig som läser detta att i januari låta bli dieterna och istället umgås med de människor som är viktiga för dig." 2.1.2020 kl. 12:54
I månadsskiftet januari–februari besöker Lee Saville Petrus församling.

Livsvägar. Lee Saville älskade sitt jobb på advokatbyrån i England. Efter ett möte med Gud förändrades allt, och sedan många år hjälper han utsatta barn i Rumänien. 2.1.2020 kl. 00:00
Julen bryter av mot vardagen och slitet. Därför känns den så viktig för många av oss, säger Maria Sundblom Lindberg.

Familjejul. Kompromiss är julens ledord nummer ett, säger prästen och familjeterapeuten Maria Sundblom Lindberg. 19.12.2019 kl. 00:01

Julhälsning. "Det är något alldeles speciellt med natten mellan julafton och juldagen." 19.12.2019 kl. 00:00

jul. Här hittar du Helsingfors julböner och mässor i julnatten på svenska. 19.12.2019 kl. 00:01
Eva Biaudet önskar sig stöd för de mänskliga rättigheterna i julklapp.

julfirande. Eva Biaudet läser julevangeliet varje jul. Hon tilltalas av moderskärleken, men påminns också om att Maria, Josef och det nyfödda barnet var en familj på flykt. 19.12.2019 kl. 00:01
Axel Kaaro är civiltjänstgörare i Matteus församling. Hans favoritplats i stan är Hertonäs gårds park.

kommunikation. "Kommunikationen är alltid lite utmanande, men oftast går det bra om jag bara talar riktigt klart och tydligt." 19.12.2019 kl. 00:01
Måste julklappen vara något man kan paketera?

julklappar. Julklapparna måste inte vara ett hot mot miljön eller plånboken, säger den gröna bloggaren Julia Degerth. Men hon vet att det inte är en enkel fråga. 12.12.2019 kl. 15:11
Axel Domingo studerar sociologi vid Helsingfors universitet. Hans favoritplats i stan är hemma i en fåtölj för att han där i lugn och ro får läsa och samla sina tankar från dagens studier eller arbete.

arbete. "Sedan är det en annan fråga om det man gör har en dålig eller bra andlig effekt." 12.12.2019 kl. 00:01
Välkommen till Matteus för att fira jul med bland andra diakoniarbetare Mari Johnson och frivilligarbetarna Marina Alén och Annica Söderström, eller till Petrus där julaftonen firas hemma hos Rebecka och Daniel Björk med familj.

julafton. I Matteus och Petrus församlingar sträcker sig julaftonens gemenskap ännu längre än julbönen. I Matteus firar man tillsammans i kyrkan och i Petrus hemma hos kyrkoherden. 12.12.2019 kl. 00:01
Café Torpet har beskrivits som ett vardagsrum där människor kan komma samman.

engagemang. Det nedläggningshotade Café Torpet i Södra Haga i Helsingfors får en fortsättning tack vare en förening som grundats av lokala invånare som vill ha kvar caféet. 4.12.2019 kl. 14:27
Kjell Westö önskar sig en jul med rimligare konsumtion.

adventstid. Författaren Kjell Westö är svag för adventstiden och julen. Han brukar besöka kyrkor för att sitta ner och fundera en stund – trots att han inte själv är medlem i kyrkan. 28.11.2019 kl. 12:00
Sofia Torvalds och Maria Sann står för text och bild i kyrkans julkalender.

julkalender. Församlingarna i huvudstadsregionen delar ut en julkalender till sina medlemmar. Glad adventstid önskar din församling! 28.11.2019 kl. 11:37
Illustration: Maria Sann

julfirande. Här hittar du ett plock bland de största julevenemangen i hela huvudstadsregionen! 22.11.2019 kl. 12:13