De senaste deltagarna i Transform, från vänster: Johan Myrskog, Elias Ahlskog, Henna Ala-Keturi, ledaren Ida Pekkarinen, Matilda Enlund och Jessica Norrbäck.
De senaste deltagarna i Transform, från vänster: Johan Myrskog, Elias Ahlskog, Henna Ala-Keturi, ledaren Ida Pekkarinen, Matilda Enlund och Jessica Norrbäck.

Transform passar för den som längtar

Lärjungaskola.

Transform är Petrus församlings lärjungaskola. Den ger deltagarna redskap att bättre förstå sin identitet i Gud och att praktisera sin tro i vardagen.

6.5.2020 kl. 00:01

– Huvudfrågorna under året är: ”Vem är Gud?”, ”Vem är jag?” och ”Vad är det tänkt att jag ska göra här i världen?”, säger Ida-Maria Pekkarinen, en av ledarna.

Transform pågår två dagar i veckan under en niomånadersperiod och Pekkarinen beskriver den som ett sätt att fördjupa sig i sin tro. Det sker genom att man får praktiska redskap för hur man lever som kristen och tar del av bibelundervisning.

– De praktiska redskapen är till exempel hur Bibeln, tillbedjan och bönen är verktyg för oss, men också hur vi visar godhet mot människor i vår omgivning.

Att lära känna sig själv är också en viktig del.

– Vi har fokus på individens vandring, man får lära sig att hantera sina styrkor och svagheter, säger Pekkarinen.

Henna Ala-Keturi har gått Transform i år och säger att det har fått henne att växa som människa.

– Jag har varit väldigt inåtvänd och inte velat vara den som alla ser på. Att till exempel hålla andakt har inte varit min grej, men jag har fått lära mig att Gud har gett mig de här gåvorna och att jag får ta det här utrymmet, säger hon.

Deltagarna har smågrupper som kallas huddle och som samlas varje vecka. I gruppen reflekterar man över det som händer i ens eget liv och hur man kommer vidare med det.

– En av de starkaste erfarenheterna deltagarna talar om efteråt är att man inom gruppen lär sig att bära varandra och visa omsorg för dem som blir ens familj under året, säger Pekkarinen.

Vem passar Transform för?

– Transform passar alla som vill fördjupa sin relation med Jesus, oavsett om man är nykristen eller har vandrat med Jesus en längre tid, säger Pekkarinen.

– Transform passar den som längtar efter mera. Den som är redo att utmana sig själv, gå på lite osäker mark och lära sig mera om Gud och om sin identitet som Guds barn, säger Ala-Keturi.

Undervisningen bygger inte på förhandskunskaper utan på att man reflekterar kring de tankar som undervisningen väcker.

– Det är fantastiskt att få se en människa blomma upp och upptäcka: det här har funnits inom mig hela tiden men jag har inte tidigare haft verktyg att ta fram det. Det är den största belöningen för mig, säger Pekkarinen.

Henna Ala-Keturi säger att det hon kommer att minnas mest från sitt år på Transform är gemenskapen – att sitta tillsammans och äta lunch eller att dela personliga saker i huddlegruppen.

– För mig som vuxit upp i Helsingfors har det svåraste under året varit att gå ut på de bekanta gatorna och prata med människor, fråga om jag får be för dem. Men det har också gett mig väldigt mycket.

Erika Rönngård
"Det tog länge innan jag kom fram till att ljuset är lika verkligt som mörkret", säger Susanne Ringell.

Helsingfors . Kan orden överbrygga vår ensamhet? Medan höstmörkret sänker sig över staden delar författarna Tua Forsström och Susanne Ringell tankar och texter om saknad, ensamhet och längtan. 1.10.2019 kl. 17:33
– I sin allra enklaste form är en ängel en budbärare. Det är någon annan än ängeln som är källa till budskapet, säger Stefan Forsén.

änglar. Alla människor kan säkert beskriva budskap som de på olika sätt fått som en sorts änglanärvaro i sina liv, säger Stefan Forsén. 25.9.2019 kl. 10:00

ensamhet. Ensamheten gör ont i själen och är en hälsorisk. Nu sträcker Johannes församling ut sina händer, frågar ”Var är du?” och vill nå de ensamma. 19.9.2019 kl. 00:01
Gunilla Riska jobbar som diakonissa i Petrus församling.

ensamhet. "Våga öppna dig för någon, våga bjuda på te, våga ta emot en inbjudan." 19.9.2019 kl. 00:01
Andreas Andersson vill hjälpa människor att se det hoppfulla.

studentarbete. Studentprästens jobb är att prata med människor i högskolmiljö – kanske om tro, men allra mest om livet. 5.9.2019 kl. 00:01
Nenne Lappalainen jobbar som projektarbetare med tyngdpunkt på diakoni i Johannes församling.

Lägerliv. "Att sitta och prata med ungdomarna var uppfriskande och gjorde stor skillnad för mig." 5.9.2019 kl. 00:01

förlust. Det otänkbara, förlusten av ett barn, är svårt att tala om. I den här mässan skapas rum för sorgen. Det finns möjlighet att samtala, och att vara tyst. Och du får vara arg på Gud. 5.9.2019 kl. 00:01

Alphakurs. Nyfikenhet och sökandet efter gemenskap ledde dem till Alphakursen. Båda har de uppskattat att diskussionsklimatet är öppet och att man får komma som den man är. 22.8.2019 kl. 11:00
Sonja Fredriksson är journalistikstuderande vid Soc&kom.

Återseende. "Han ville ge den åt mig eftersom det här återseendet gjorde honom säker på att vi kommer att ses igen." 22.8.2019 kl. 00:01

Grupper. Känner du att du vill pröva något nytt eller hitta en gemenskap i höst? Vill du kanske sjunga i kör, diskutera livsfrågor eller gå på babyrytmik? Församlingarna erbjuder en mängd olika grupper för olika åldrar. Hitta din grupp i mångfalden! 22.8.2019 kl. 11:00

Helsingfors . I höst ordnar Johannes församling en bröllopsnatt – en möjlighet för alla som tänkt gifta sig att klara av det lite snabbare och med minimal planering. Det enda som behövs är festkläder och hindersprövning. 10.8.2019 kl. 13:41

Helsingfors . ”Vem kan komma?” och nio andra vanliga frågor om familjerådgivningen. 8.8.2019 kl. 00:00
– Det är fortfarande min grundtanke att förvandla orden till gärningar, att det inte bara ska se bra ut på ytan.

gemenskap. Hanna Mithiku vill att kyrkan ska leva som den lär och att förkunnelsen om alla människors lika värde ska synas i församlingsarbetet. Det har fått henne att ställa upp som förtroendevald, och i dag är hon ordförande för gemensamma kyrkofullmäktige i Helsingfors. 25.7.2019 kl. 08:30
–  Skuld och skam är frågor som kommer upp hela tiden. Inför livets största vändpunkter formas frågorna i våra innersta djup, säger Barbro Eriksson.

sjukhuspräst. I det kyliga, kliniska kaos som sjukhus och sjukdom kan innebära finns det personer som bygger altaren och andas empati. 25.7.2019 kl. 08:30
Janne Silfverberg jobbar som församlingssekreterare i Petrus församling med ekonomi, folkbokföring och personalfrågor på sitt bord.

Avkoppling. "Efter ett tag brukar jag känna trycket i själen lätta." 25.7.2019 kl. 08:30