Du räcker till för ett gott föräldraskap, är budskapet i årets kampanj.
Du räcker till för ett gott föräldraskap, är budskapet i årets kampanj.

Stöd för föräldraskapet i fokus för Gemensamt Ansvar

familjevardag.

Det är lättare att vara förälder om det finns någon att vända sig till när man behöver hjälp. Det här har Gemensamt Ansvar tagit fasta på i årets insamling.

12.2.2020 kl. 00:01

I år samlar Gemensamt Ansvar-insamlingen in pengar för att stöda barnfamiljer.

Många upplever en stor osäkerhet kring om de kommer att räcka till som föräldrar. Insamlingschef Tapio Pajunen säger att man genom sociala medier lätt kan tro att alla ens bekanta har barn som sover och äter bra, alltid gör som föräldrarna säger och att barnen dessutom växer upp i vackra och välstädade hem.

Gemensamt Ansvar samarbetar nationellt med Mannerheims barnskyddsförbund och Rädda barnen, och Pajunen berättar att det gemensamma målet är att göra det lokala samarbetet mellan olika aktörer smidigare. Han berättar om ett fall där redan de inledande diskussionerna ledde till en konkret förbättring.

– På en ort ordnade Mannerheims barnskyddsförbund familjecafé i ett utrymme som fungerade väldigt dåligt för ändamålet. Det visade sig att församlingen hade ett utrymme som passade bättre för familjecaféet, och att förbundet kunde använda det i stället.

Hur de insamlade medlen kommer att användas beror alltså på hur de lokala behoven ser ut, men Pajunen säger att det handlar om att understöda förebyggande barnskyddsarbete.

– Det handlar om stödåtgärder till dem som upplever att de har problem, men inte så svåra problem att man skulle behöva hjälp av barnskyddet.

40 procent av de insamlade medlen används i Finland, hälften av dessa 40 procent stannar kvar i den församling som samlat in dem och understöder deras projekt.

Alla behöver en livboj

I Matteus församling kommer den egna andelen att gå till diakonin.

– Vi drömmer om att kunna sponsorera gemensamma lovaktiviteter för barn och deras föräldrar, säger diakoniarbetare Mari Johnson.

Hon upplever att temat för årets insamling är väldigt aktuellt, inte minst för att Matteus församling har en stor andel ensamstående föräldrar på sitt område.

I Petrus församling har man ännu inte fattat beslut om hur pengarna kommer att användas, men de har sedan en tid tillbaka projektet Framåt tillsammans som stöder barnfamiljer. Kajsa Sjöberg är projektledare för Framåt tillsammans och berättar att de sammanför barnfamiljer och frivilliga familjevänner.

– Behovet av stöd är hur stort som helst, vi har knappt behövt göra någon reklam alls och våra frivilliga räcker inte till för alla de familjer som önskat få en familjevän.

Sjöberg säger att hon märkt att det inte alltid handlar om så stora hjälpinsatser.

– För många gör det stor skillnad att man får bli del av en gemenskap. Om det inte finns någon att ringa till när det kör ihop sig blir det tungt.

Också Tapio Pajunen talar om vikten av att föräldrar kan känna trygghet i att det går att få hjälp.

– När man vet att man kan få hjälp blir det lite som en livboj, man vågar simma längre ut.

60 procent av de insamlade pengarna används utomlands, och där samarbetar Gemensamt Ansvar med Kyrkans utlandshjälp.

– Utmaningarna ser helt annorlunda ut i deras arbete. Där handlar föräldrarnas oro ofta om hur de ska säkerställa att de har mat till barnen eller att barnen kan gå i skolan, därför fokuserar man på dessa frågor, säger Pajunen.

Fakta: Gemensamt ansvar

  • Gemensamt Ansvar är en insamling som genomförts i församlingarna i februari, mars och april sedan 1950.
  • I år används de insamlade medlen för att stöda föräldraskap både här hemma i Finland och utomlands via Kyrkans Utlandshjälp.
Erika Rönngård
Nina Österholm är informatör för de svenska församlingarna i Helsingfors.

Kyrktorn. "Kyrkpressens Helsingforssidor finns till eftersom vi cityförsamlingar vill tala till våra stadsbor på stadsbors vis." 7.3.2019 kl. 11:39
Jaan Siitonen är mån om att ge Ellen utrymme att upptäcka världen. Han hoppas att hon ska få behålla den tillit till människor hon visar nu.

Papparoll. Jaan Siitonen är föräldraledig av många skäl. Han vill hinna umgås med Ellen men han vill också förbättra sin position där hemma. – Jag vill inte vara en outsider. 7.3.2019 kl. 11:24
Seija Stenfors säger att det bästa med att vara stödperson för någon som är allvarligt sjuk är att få lära känna en ny människa och kunna vara till hjälp.

Stödperson. – Före sista morfindosen tog hon adjö och tackade mig, säger Seija Stenfors. Hon är stödperson för allvarligt sjuka människor. 21.2.2019 kl. 00:00
Rofa Blauberg är modersmålslärare och församlingsrådsmedlem i Matteus församling.

Bråttom. "Nej, konstaterade jag förra hösten en kväll då jag satt i mitt arbetsrum ..." 21.2.2019 kl. 00:00
Rebecka Björk är projektkoordinator i Petrus församling.

Nytt. Månsas kyrka har renoverats grundligt. Nu flyttar Petrus församling in i sin första egna kyrka. 21.2.2019 kl. 00:00
Hilkka Olkinuora är präst, journalist och författare. – Godhet är ingen prestation, säger hon.

Rannsakan. Får jag göra goda saker för att själv må bättre? Och hur mycket goda handlingar måste jag utföra? Kan jag sitta på min kammare och vara god? – Godhet är en horisont vi styr mot enligt bästa förmåga, säger Hilkka Olkinuora. 7.2.2019 kl. 10:06
Markus Andersén jobbar som företagare inom förnyelsebar energi och sitter i Johannes församlingsråd.

biskopsval. "Ju äldre jag själv blir, desto mer anser jag att åldern bara är en siffra", skriver Markus Andersén i veckans sökruta. 7.2.2019 kl. 09:56
Niclas Lemström säger att rådet för unga vuxna vill åstadkomma konkret förändring, vilket inte alls är omöjligt med engagerade medlemmar.

Aktiva. Vilken verksamhet och vilken roll i församlingen vill unga vuxna ha? Ett nystartat råd i Helsingfors vill arbeta med de här frågorna. 7.2.2019 kl. 09:44
Gud behöver inga förklaringar, och då kan bönen vara just så okomplicerad som den ska få vara, tror Sofia Torvalds.

Avspänt. Det största hindret för oss när det gäller bön är att vi tror att det är mycket besvärligare än det är. En mening eller ett ord kan vara din bön. 24.1.2019 kl. 00:00
Gunilla Riska är diakonissa i Petrus församling.

Bekräftad. "Han är intresserad av hur jag har det." 24.1.2019 kl. 00:00
Sorggruppen som börjar träffas i februari passar både sådana som nyligen upplevt sorg och sådana som har äldre sorg att bearbeta.

Grupp. Sorg bearbetas väldigt olika. Snart startar en grupp för dem som vill dela bördan med andra. 24.1.2019 kl. 00:00
Mikael Busck-Nielsen är den enda svenskspråkiga 
prästen som jobbar
i ett köpcenter i 
Helsingfors.

Tillgänglighet. Kyrkan ska synas i gatubilden och i vardagen, anser Mikael Busck-Nielsen. En dag i veckan promenerar han runt i köpcentret Redi, med prästkragen synlig. 10.1.2019 kl. 00:00
Patricia Högnabba jobbar med konfirmand- och ungdomsarbete i Matteus församling.

Insikt. "Jag har hört till dem som helst klarar sig själva (även om det innebär att man sitter och googlar halva natten)." 10.1.2019 kl. 00:00
Johanneskyrkan är en viktig knutpunkt för församlingen.

Jubileum. – Johannes församling är en rik församling i ordets djupa bemärkelse, säger kyrkoherde Johan Westerlund. 10.1.2019 kl. 00:00
Fred Wilén vill erbjuda gemenskap för de redan församlingsaktiva och utmana nya passiva medlemmar.

Nyanställd. Från årsskiftet inledde Fred Wilén ett treårigt vikariat som kyrkoherde i Matteus församling. Stefan Forsén fick tjänst som direktör för gemensamt församlingsarbete vid Helsingfors samfällighet. 10.1.2019 kl. 00:00