Att tro är som att odla morötter

tvivel.

– Tvivlar gör vi säkert alla någon gång, säger prästen Monica Heikel-Nyberg. Hon har med åren accepterat att det kommer dagar när hon har svårt att tro, men att hon då får lita på att Gud tror på henne.

29.1.2020 kl. 00:01

– Alla konfirmandgrupper frågar: Tror du alltid? Då brukar jag svara att alla tvivlar ibland, också biskopar och påvar.

Monica Heikel-Nyberg berättar om en sommar när hon varit präst i några år. Hon bodde med sin familj i en prästgård på landet, och en dag kändes det som om hon tappat tron.
– Det var som om mattan drogs undan fötterna på mig, som om det bara var ett hål där jag brukade tänka mig Gud.

Men hennes barn behövde de gemensamma aftonbönerna, och hennes församling – där hon var den enda prästen – behövde hennes gudstjänster och förrättningar.
– Jag insåg småningom att församlingsmedlemmarna inte kom för att få höra vad Moni tycker, utan för att få byggstenar till sitt andliga liv. Jag försökte berätta om bakgrunden till bibeltexterna, om hur man tänkte på den tiden, och inte säga något jag inte kunde stå för.

Hon beskriver den sommaren som en ökenvandring.
– Men ökenvandringarna är viktiga därför att de lär oss väldigt mycket om oss själva.

Tron behöver inte mätas

Småningom blev Gud tydligare igen, men utan att på nytt ta plats på den himmelska plansch hon skapat. Hon förstod att hon fram till sommaren av tvivel hade trott på sin egen tro, kanske mer än hon trodde på Gud.
– Det är inte möjligt att tro lika starkt alla dagar. Tro är inte bodybuilding, du kan inte bygga upp andliga muskler att skryta med. Men Gud finns, och uppenbarligen tror Gud på mig.

Hon har accepterat att det kommer dagar när det känns svårare att tro.
– De dagarna kan jag försöka jobba med något nyttigt, göra något gott för någon annan och komma bort från det egna funderandet.

–Tro är inte bodybuilding, säger Monica Heikel-Nyberg. Foto: Erika Rönngård

Tvivlet är att ifrågasätta det man tror – men också det man gör – och meningen med alltihop.
– För mig handlar det också om att tvivla på att det finns en mening i livet – och om det inte finns det, vad är det då för mening att försöka?

Sedan kommer det andra dagar när hon blir rörd, glad och fylld av tacksamhet: Tack Gud för att du låter mig uppleva det här.
Monica Heikel-Nyberg säger att man inte behöver peta på sin tro, och jämför det med att odla morötter.
– Man kan inte dra upp dem varje dag för att se om de har vuxit. Ibland får du bara lita på att trots att du inte ser någonting finns din tro där när du behöver den.

Tro kan inte vägas och mätas, och vi behöver inte visa upp den. Tron är inte som ett skolämne som man kan få högsta betyg i.
– Jag tror det räcker med att längta efter att det finns något annat än det jag ser.

Hon hänvisar till en bön i Kyrkohandboken som brukar användas när man i gudstjänsten kungör att ett par kommer att vigas.
–Där ingår orden ”Låt dem alla dagar få känna att livet har en mening.” Den raden försöker jag numera infoga i många böner.

Erika Rönngård
Caroline Sandström säger att bönen har en viktig funktion i att lära oss att lyssna inåt, för att få fatt i det Gud vill säga oss.

gemenskap. "Jag har under de senaste åren tänkt mycket på bönen, vad det betyder att be till Gud i Jesu namn." 5.2.2018 kl. 17:27
Johanna Sademaa ansvarar för matsalssidan vid lunchserveringen. Hon betjänar också på svenska.

mat. En ny lunchrestaurang har sett dagens ljus i Matteuskyrkan i Östra centrum. På Snellu Café kan du välja lunchens pris enligt din plånbok och råvarorna består av fullt ätbar mat som riskerar att kastas bort i matbutikerna. 5.2.2018 kl. 17:16
Att dela sin sorg har en helande verkan.

sorg. I februari startar en kurs som vill stöda dem som går igenom en sorgeprocess. 5.2.2018 kl. 17:07

ekonomisk utredning. Församlingarna i Helsingfors ska beställa en utomstående utredning av ekonomin. 15.1.2018 kl. 11:32
Bianca Holmberg vill ge av sin tid.

Start. Nytt år betyder kanske nya möjligheter. Vad är ett andligt mål? Hur stort eller litet kan det vara? Och hur gör man för att det hela inte ska kännas som ytterligare ett kravfyllt måste? 5.1.2018 kl. 16:20

Trygghet. Det skulle kännas tröstlöst om vi inte hade ett större perspektiv, sikriver Johan Westerlund. 5.1.2018 kl. 16:15
Tiden man tillbringar på väg någonstans kan avändas på många sätt.

Trafik. Ett virrvarr av tankar eller en fokuserad bön – Johan Myrskog skriver om hur kollektivt resande kan ge en timeout. 5.1.2018 kl. 16:02
Teemu Laajasalo är ny biskop i Helsingfors. Han hoppas att kyrkan ska klara en åsiktsmångfald.

Helsingfors. Biskop Teemu Laajasalo önskar helsingforsarna en jul utan vardagssorger. 15.12.2017 kl. 10:00
Tonja Paavola (till höger) och Marianne Mimi Sundroos bjuder in till att fira julafton i Matteus församling.

Måltid. Också i år öppnar Matteus församling sina dörrar för dem som inte vill fira ensamma eller inte har möjlighet att ordna eget firande. God mat och gemenskap är de viktigaste inslagen. 14.12.2017 kl. 00:00
Lägg städning och matlagning på en lagom nivå säger Daniel och Rebecka Björk som väljer att öppna sitt hem för andra under julaftonen.

gemenskap. Kunde du tänka dig att bjuda in okända människor på julafton? Faktum är att det inte låter så märkligt när Rebecka och Daniel Björk berättar om sin tradition. 14.12.2017 kl. 00:00

Tidevarv. "Och jag märker att jag kommer lika mycket för återseendet som för något annat." 14.12.2017 kl. 00:00
Informatören Liisa Mendelin är en av dem som sammanställt en julkalender som skickas ut till alla församlingsmedlemmar i huvudstadsregionen. Den innehåller 25 julhälsningar med hemlig avsändare.

julkalender. I det här numret av Kyrkpressen delas det ut en julkalender till församlingsborna i Helsingfors, Esbo, Vanda, Kyrkslätt och Grankulla. I år bjuder luckorna på hälsningar från vanliga stadsbor. 29.11.2017 kl. 16:34

Världsförändrare. "I serien av världsförändrare står Jesus ut som ett fräscht undantag." 29.11.2017 kl. 16:18

Hosianna. Kyrkoårets första söndag – en ny början eller en vanlig gudstjänst? 29.11.2017 kl. 16:05
Genom utställningen vill Barbara Savolainen stöda kyrkans arbete för invandrare och deras välmående.

Påverka. Just nu pågår en konstutställning i Johanneskyrkans krypta. Det är journalisten och konstnären Barbara Savolainen som ställer ut sina verk under rubriken Face, ansikte. 17.11.2017 kl. 10:28