Svamprisotto och sallad med lyxig känsla på Snellu Café.

Räddad mat förvandlas till god lunch

Matsvinn.

Waste & Feast-serveringarna omvandlar matsvinn till måltidsgemenskap. Vi testar hur det fungerar att äta lunch (och mellanmål) på mat som räddats innan den hamnade i soporna.

3.10.2019 kl. 09:27

Snellu Café

Matteuskyrkan, församlingssalen, Åbohusvägen 3. Må-to kl. 11-13, fr kl. 11-12.30.
Varierande lunch och kafé. Pris 5 euro (diakoniunderstödd 2 euro).

Besticken klingar mot faten nästan i takt med pianomusiken som skapar en stämningsfull atmosfär i lunchrestaurangen Snellu Café i Matteuskyrkan. Dagens meny består av kycklinglåda med pasta samt svamprisotto som vegetariskt alternativ. Eftersom all mat som Snellu Café bjuder på består av svinnmat känns det nästan som ett spännande äventyr att orientera sig bland de olika elementen i salladsbuffén: vinägersås, fikon med ost och rostade skivor av vitlöksbröd skapar en riktigt lyxig känsla.

Snellu Café är ett projekt i specialungdomsarbetet Snellus verksamhet och erbjuder unga i en svår position på arbetsmarknaden jobb och praktikplats. Lunchrestaurangen har blivit rätt etablerad under sina snart två år: folk kommer och går i en jämn takt och inte ett bort står tomt i den stora församlingssalen. Och konstigt är det ju inte, så god och mättande som lunchen är. Salladen smakar lika lyxigt som den ser ut och svamprisotton är välkryddad och mjuk. Rågbröd, efterrättsfrukt och kaffe hör också till och hungern är definitivt stillad när det är dags att återvända till jobbet efter lunchpausen.

Stefanie Lindroos

Toivon Bistro

Munkshöjdens kyrka, församlingssalen, Raumovägen 3. Onsdagar kl. 13–14.
Sopplunch och utdelning av svinnmat från mataffärerna. Frivillig avgift.

Klockan fem över ett är det redan nästan fullsatt på ”Toivos Bistro”, det vill säga i församlingssalen intill Munkshöjdens kyrka. Det doftar otroligt gott från den heta korvsoppan och luften är full av klirret från skedar. Ett gemytligt mummel hörs runt borden.

Tidigare erbjöd församlingen sopplunch med frivilliga krafter sista onsdagen i månaden, men tack vare Helsingforsförsamlingarnas nya projekt kring matsvinn är det nu möjligt att äta gratis, eller till en frivillig avgift, varje onsdag i Munkshöjden. Församlingarnas egen kock tillreder maten, idag en het chorizo- och grönsakssoppa. Jag och min bordsgranne kommer fram till att paprikan antagligen är rostad i ugn innan den hamnade i soppan, den är så söt och mjuk i smaken. Till soppan serveras en vacker smörgås med rikligt pålägg, kaffe och kvarg till efterrätt.

All svinnmat som församlingarnas chaufför plockat upp från mataffärerna går ändå inte åt till soppan, det finns gott om produkter att plocka med sig hem efter lunchen. Men här finns inget av matutdelningens tysta köande, utan lunchgästerna plockar förnöjt bland maten, fortfarande inbegripna i samtal med bordsgrannarna.

Nina Österholm

Pop-up på Klimatstrejken

Medborgartorget, förmiddagen den 27.9.
Utdelning av svinnfrukt.

Åtgången är strykande när Waste & Feast-teamet delar ut överbliven frukt som mellanmål åt dem som deltar i fredagens klimatstrejk utanför riksdagshuset. När jag lyckas lokalisera dem i människomassan återstår bara några sorgligt kanstötta och svartnade bananer, någon ask vindruvor och en hög kartong på väg till återvinningen. Faktum är att det till och med är efterfrågan på de tomma fruktlådorna – genast dyker en ung tjej upp, ber att få en kartong att göra plakat av och frågar sin kompis vilket slagord hon ska skriva på det.

Frukten som delades ut bestod främst av bananer och äpplen och kom från både butiker och partiaffärer. Utdelningen var en snabbinsats från Waste & Feast-teamet.

Erika Rönngård

Erika Rönngård

orgel. Ett fylligt och mjukt ”sound”, så beskrivs den nya engelska kororgeln i Johanneskyrkan. På lördag invigs den. 14.3.2018 kl. 08:34

Helsingfors. "Gud har gett oss vishet och möjligheter." 15.3.2018 kl. 00:00

kors. I Finland är det vanligt att få ett kors-halsband i gåva vid konfirmationen. Två helsingforsare berättar om vad som hände sen. 2.3.2018 kl. 11:57

Gudbarn. "Jag klättrar upp till lekrummet i andra våningen och deltar i leken". Juho Kankare skriver om att vara fadder. 2.3.2018 kl. 11:53

bön. Världsböndagen börjar när gryningen kommer i Tonga och slutar 40 timmar senare i Alaska. Samma gudstjänst firas på mer än tusen språk i över 170 länder. 2.3.2018 kl. 11:15

Lugn. En tyst halvtimme och inga försök att vara något annat än det du är – det är Kristen meditation som ordnas varje torsdag. 14.2.2018 kl. 12:50

Tankar. Hur ser det område ut i ditt liv som inte låter sig kontrolleras, som är kaos och rädsla? 14.2.2018 kl. 12:37

Kropp. Självbild och tankar kring mat är något många har ett komplicerat förhållande till. I mars startar en kurs på temat. 14.2.2018 kl. 12:31

gemenskap. "Jag har under de senaste åren tänkt mycket på bönen, vad det betyder att be till Gud i Jesu namn." 5.2.2018 kl. 17:27

mat. En ny lunchrestaurang har sett dagens ljus i Matteuskyrkan i Östra centrum. På Snellu Café kan du välja lunchens pris enligt din plånbok och råvarorna består av fullt ätbar mat som riskerar att kastas bort i matbutikerna. 5.2.2018 kl. 17:16

sorg. I februari startar en kurs som vill stöda dem som går igenom en sorgeprocess. 5.2.2018 kl. 17:07

ekonomisk utredning. Församlingarna i Helsingfors ska beställa en utomstående utredning av ekonomin. 15.1.2018 kl. 11:32

Start. Nytt år betyder kanske nya möjligheter. Vad är ett andligt mål? Hur stort eller litet kan det vara? Och hur gör man för att det hela inte ska kännas som ytterligare ett kravfyllt måste? 5.1.2018 kl. 16:20

Trygghet. Det skulle kännas tröstlöst om vi inte hade ett större perspektiv, sikriver Johan Westerlund. 5.1.2018 kl. 16:15

Trafik. Ett virrvarr av tankar eller en fokuserad bön – Johan Myrskog skriver om hur kollektivt resande kan ge en timeout. 5.1.2018 kl. 16:02