– I sin allra enklaste form är en ängel en budbärare. Det är någon annan än ängeln som är källa till budskapet, säger Stefan Forsén.
– I sin allra enklaste form är en ängel en budbärare. Det är någon annan än ängeln som är källa till budskapet, säger Stefan Forsén.

Änglar som en doft eller som en känsla

änglar.

Alla människor kan säkert beskriva budskap som de på olika sätt fått som en sorts änglanärvaro i sina liv, säger Stefan Forsén.

25.9.2019 kl. 10:00

Söndagen den 29 september firas Mikaelidagen, barnens och änglarnas söndag. Säg ängel, och många tänker på den klassiska bilden av skyddsängeln som går bakom två barn på en ranglig bro. Stefan Forsén, präst och ledare för gemensamt församlingsarbete i Helsingfors, säger att bilden väcker vitt skilda känslor hos människor. Många ser den som en idylliserad glansbild främmande för vår tid.

– Men ängeln på bilden står för ett starkt och mäktigt budskap från Gud om att det här är ett älskat barn som aldrig någonsin kommer att överges.

Man kan närma sig änglabilderna som en ikon och försöka fundera på vad som finns bakom det bilden föreställer. Vad förmedlar bilden? Forsén jämför de pastellfärgade änglabilderna med foton från en semesterresa.

– När jag tittar på dem står de för hela min upplevelse av den där semestern, men när jag visar dem för dig tänker du kanske ”nåja, bättre bilder har jag sett”.

Inte alltid vit gestalt

Det finns människor som berättar att de mött änglar – ibland har de sett dem, ibland uppfattat dem som en doft eller en känsla. Forsén säger att man måste förhålla sig med stor respekt till människors upplevelser av möten med änglar, eftersom de beskriver en upplevelse bortom det ögat kan se.

– Alla människor kan säkert beskriva budskap som de på olika sätt fått som en sorts änglanärvaro i sina liv. Det handlar inte alltid om att du sett en vit gestalt som hindrat dig från att bli överfallen. Men också de erfarenheterna tror jag att man behöver ta på allvar om de för mig är ett uttryck för att Guds kärlek nådde fram till mig.

Det är egentligen inte ängeln som är huvudsaken, utan det den förmedlar.

– I sin allra enklaste form är en ängel en budbärare. Det är någon annan än ängeln som är källa till budskapet, säger Stefan Forsén.

Därför säger han också att vi inte ska stanna vid ytan och fundera på om ängeln var vacker eller ful.

– Vi ska se vad som finns bakom den. Om man går tillräckligt långt bakom tror jag att man ser att det är Gud.

Själv ser han oftast ett änglabudskap i den formen att någon kommer till insikt om att hen inte är den etikett som hen fått.

– När någon förstår att jag inte är ett socialfall, en missbrukare eller en förlorare, utan jag är en av Gud älskad människa – som har erfarenhet av att vara hänvisad till andras hjälp, av missbruk, av motgångar. När det här budskapet blir verklighet tror jag att man kan säga att man haft änglar som gäster, som Hebreerbrevet uttrycker det.

Erika Rönngård
Anne Koivula jobbar som församlingspastor i Petrus församling.

Pizza. Anne Koivula skriver om det värdefulla i välsignelsen av barn inför skol- och dagisstarten. 3.8.2022 kl. 06:00

FÖRÄLDRAR. Han är barnskötare inom småbarnspedagogik och har några tips inför dagisstart. 3.8.2022 kl. 06:00
Garden party med hamburgare  under sista kvällen är en mångårig tradition på Petrus församlings skribaläger.

SKRIBALÄGER. Skriftskollägren på Lekholmen är händelser som de flesta minns. ”Lekisandan” går aldrig ur tiden och återupplevs år efter år i olika former och konstellationer. Under Petrus församlings fjärde läger för i sommar hamnade bastun i hetluften. 20.7.2022 kl. 06:00
Sofia Palmén jobbar som ungdomsarbetsledare i Johannes församling.

skriba. Sofia Palmén skriver om skribalägererfarenheter som ändrar form i takt med att man blir äldre och har andra uppgifter. 20.7.2022 kl. 06:00

skriba. Hon är förstaårshjälpis på Petrus församlings skribaläger. 20.7.2022 kl. 06:00

LÄSNING. I sommarhettan och under semestern är det många som tycker om att koppla av med en god bok. Kyrkpressen har frågat några personer vad de läser under sommaren. Kanske du också hittar några lästips till din lista? 6.7.2022 kl. 14:00

utbytesstudier. Gruppen kommer från Utah och är en del av ett utbytesprogram. 6.7.2022 kl. 06:00
Helena Salenius jobbar med skolfrågor och konfirmandarbete på Kyrkans central för det svenska arbetet.

skapelsen. Helena Salenius befinner sig i Alprosparken i Haga och funderar kring vad man missar då man inte provar på nya saker. 6.7.2022 kl. 06:00
Anna Korkman Lopes har sakta men säkert anpassat sig till livet i Finland igen efter 23 år i Brasilien.

BRASILIEN. Det som skulle bli tre månader i Rio de Janeiro blev 23 år. Anna Korkman Lopes hittade sin plats där i arbetet bland utsatta gatubarn och mammor. Att bo i Rio de Janeiro har sina utmaningar men att senare flytta tillbaka till Finland visade sig vara en lika stor om inte större omställning. 22.6.2022 kl. 06:00
Susanna Sandell är musiklärare, låtskrivare och livsnjutare.

Flytt. Susanna Sandell skriver om att förbereda sig för en ny livsfas. 22.6.2022 kl. 06:00

pride. Hon är med och ordnar program i Matteus församling under Prideveckan. 22.6.2022 kl. 06:00
Lekholmen ligger vackert beläget i östra Helsingfors skärgård och är öppet för besökare.

lekholmen. Sommarsäsongen på Lekholmen är här och holmen är precis som vanligt öppen för besökare. Holmpersonalen vill välkomna besökare i alla åldrar. – Vi ordnar verksamhet och program för olika åldrar på veckobasis. Kom och se vad det handlar om! 8.6.2022 kl. 06:00

SOMMARCAFE. Hon koordinerar Johannes församlings sommarcaféer. 8.6.2022 kl. 06:00
Ulrika Lindblad jobbar som informatör i Johannes församling.

sommar. Ulrika Lindblad skriver om balansen mellan att ta itu med olika sommarprojekt – fysiska och andliga. 8.6.2022 kl. 06:00
Säsongen på Svartholmen inleds på fadderdagen den 5 juni. Här kan man gå på pilgrimsvandring i naturen, titta på djur, eller bara njuta av sommaren.

Svartholmen. Sydväst om Fölisön ligger natursköna Svartholmen, som ägs av Helsingfors kyrkliga samfällighet. Holmen är liten men mångsidig och erbjuder både stillhet och aktivitet för alla åldrar. 25.5.2022 kl. 06:00