Vardagssamtal och livsfrågor

Alphakurs.

Nyfikenhet och sökandet efter gemenskap ledde dem till Alphakursen. Båda har de uppskattat att diskussionsklimatet är öppet och att man får komma som den man är.

22.8.2019 kl. 11:00

Patrik Hoving blev nyfiken på Alphakursen i samband med den yngsta dotterns konfirmation. Besöket på konfirmationslägret på Lekholmen väckte minnen från hans egen ungdomstid.
– Efter min egen konfirmation fick jag en känsla för gemenskapen på Lekholmen och i dåvarande Lukas församling. Daniel Björk talade också med konfirmandernas föräldrar om Alphakursen och sade att den passar för den som funderar på livsfrågor.

Patrik Hoving. Foto: Privat.

Också Sonja Ollas-Airinen anmälde sig till Alphakursen av nyfikenhet och för att hon sökte en gemenskap.
– Jag hade just flyttat till Helsingfors och jag ville bekanta mig med den församling jag tillhör. Jag ville hitta en grupp för att diskutera tro och ville veta hur en församling fungerar i modern tid.
Sonja Ollas-Airinen fick nya vänner genom kursen.
– Jag blev förundrad över att det finns så många människor i min egen ålder som pratar svenska i Helsingfors, och att jag inte träffat dem tidigare.

Sonja Ollas-Airinen. Foto: Eva Persson.

Både Patrik Hoving och Sonja Ollas-Airinen har uppskattat Alphakvällarnas upplägg – att man inleder varje träff genom att äta tillsammans och tala om hur dagen varit och att man får komma som den man är och med de frågor man har.
– Deltagarna hade olika bakgrund hade olika tankar om de frågor som togs upp. Alla är välkommna, man får vara ateist, agnostiker eller kristen. Det här tycker jag är viktigt, att ingen behöver vara rädd för att komma med sina tankar, säger Hoving.


Fortsatt gemenskap

Hoving beskriver träffarna som att halva tiden går åt till vanligt umgänge som sedan följs av att man ser en film som presenterar dagens frågor och efteråt diskuterar dem.
– Jag har alltid varit intresserad av hur människor hanterar svårigheter. På kursen diskuterade vi teman teman som människolivet handlar om, säger Ollas-Airinen.
– Det jag sökte, den gemenskap som jag anade fanns i församlingen – den hittade jag på Alphakursen. Det var en jättefin stämning i den brokiga skara av människor som var med.
Båda två har efter Alphakursen hittat en fortsatt gemenskap genom församlingens hemgrupper.

Vad är Alpha?

  • Alphakursen är en introduktionskurs till kristen tro som skapades i den anglikanska församlingen Holy Trinity Brompton i London i början av 1980-talet. I dag finns Alpha i 170 länder och på 120 språk. Sedan starten har 24 miljoner människor gått en Alphakurs.
  • I höst ordnas en Alphakurs i Petruskyrkan (Skogsbäcksvägen 15) onsdagar kl. 18 med start den 25.9. Kursen är kostnadsfri.
    Anmäl dig eller ställ frågor genom att e-posta rebecka.bjork@evl.fi
Erika Rönngård

Bekräftelse. "Genom att agera utgående från mina primära instinkter kommer jag inte långt." 17.11.2017 kl. 10:17

Depression. Det är viktigt att vara uppmärksam på sig själv. Om inget längre är glädjefyllt är det dags att söka hjälp 17.11.2017 kl. 10:11

kris. "Många gånger fylls vardagen av många små saker som ökar den totala arbetsmängden och stressen." 7.11.2017 kl. 11:15
För många är ljuständning på gravarna under allhelgonahelgen en mycket viktig tradition.

Avsked. Ljuset är en stark symbol. Det följer oss från dopet till döden. Det tröstar, stillar och hjälper oss att minnas. 3.11.2017 kl. 15:31
Sofie Ravall och Rebecka Björk hör till de aktiva församlingsmusiker som spelar in nya lovsånger

Nyskrivet. I Petrus församling ska nya lovsånger spelas in. Och i Johannes församling förbereder man en välgörenhetskonsert. 26.10.2017 kl. 00:00
Allt från kraftfulla koraler och säckpipor till requiem och ljusmässa erbjuds under Johannes församlings gudstjänstvecka, berättar kantor Dag-Ulrik Almqvist.

Mässa. Kantor Dag-Ulrik Almqvist fick fyra frågor om ”Glädje!” – en gudstjänstvecka i Johannes församling. 26.10.2017 kl. 00:00

Duga. "Varifrån kommer allt detta skuldbeläggande?", undrar Maria Sten. 26.10.2017 kl. 17:29
Dagcentret kan erbjuda gemenskap och meningsfull sysselsättning för papperslösa och frivilliga. Från vänster projektkoordinator Nora Repo, frivilligkoordinator för Blåbandsstiftelsen Soile Bar-Yosef, darinkunniga Friba Majeed, projektchef Veera Vilkama och Eva Kuhlefelt från mångkulturellt arbete vid Röda Korset.

Träffpunkt. Nu har målfärgen torkat och möblerna hittat sina platser. Det nya mångkulturella dagcentret är redo att bli en mötesplats för migranter och helsingforsare. 11.10.2017 kl. 18:50
I Johannes församling vill man förmedla att orgeln är ett instrument för alla att glädja sig åt.

musik. I Johannes församling kan vem som helst försöka sig på orgelspelande. 11.10.2017 kl. 18:44

Uniformer. Ibland glömmer Stefan Forsén bort att det syns vad han är, inte minst i metron. 11.10.2017 kl. 18:39
Här träffas seniorerna inom Seniornätverket vid Forsby servicecentral.

Tillsammans. Senior-nätverket är en unik sastning för att motverka ensamhet. I oktober blir det festival. 29.9.2017 kl. 12:50

Praktiskt. En gudstjänst kan ibland vara att inte alls sätta sig i kyrkbänken utan i stället besöka ett äldreboende. 29.9.2017 kl. 12:41

Änglar. Har du tänkt på att i kyrkan sitter vi som i en buss? Det är ingen dum tanke. 29.9.2017 kl. 11:16
Hittills har 70 personer gått utbildningen för frivilliga ekonomirådgivare. Av dem är största delen fortfarande med i verksamheten.

Volontärer. Nu behövs fler frivilliga ekonomirådgivare i Helsingfors. Utbildning av nya rådgivare startar 17.10, anmäl dig senast 5.10. 29.9.2017 kl. 13:00
En av seminarieledarna på Blomma-konferensen är Eva Gädda. Av egen erfarenhet talar hon om den långa och spännande vägen för att hitta hem i tillvaron.

Konferens. På Blomma-konferensen i Helsingfors pratar Eva Gädda om att hitta hem i sin kallelse, personlighet och karriär. 14.9.2017 kl. 00:00