Gift dig på enkelt sätt

Helsingfors .

I höst ordnar Johannes församling en bröllopsnatt – en möjlighet för alla som tänkt gifta sig att klara av det lite snabbare och med minimal planering. Det enda som behövs är festkläder och hindersprövning.

10.8.2019 kl. 13:41

Vissa par vill gifta sig men gör av olika orsaker inte det. Det kan handla om ekonomiska problem, tidsbrist eller en känsla av att bröllopsplaneringen kräver för mycket.

– Det är just den sortens par som kan uppskatta en Bröllopsnatt, säger Monica Heikel-Nyberg, kaplan i Johannes församling.

Det handlar alltså inte om den klassiska bröllopsnatten efter ett bröllop, utan om ett evenemang som gör det möjligt att gifta sig i kyrkan utan planering och höga kostnader.

Den 19 september kommer Monica Heikel-Nyberg att viga par i Johanneskyrkan. I år är Johannes församling nämligen med och ordnar Bröllopsnatt för första gången. Från klockan 21 på kvällen kan man komma och vänta på sin tur att få gå fram till altaret.

Inför Bröllopsnatten tycker Heikel-Nyberg att det känns både roligt och spännande.

– Framför allt är det ett jättefint sätt att möta församlingsbor som är mitt uppe i rusningåren, och som kanske helt enkelt inte hinner delta i vår verksamhet.

I samband med Bröllopsnatten har en del frågat hur det blir med vigselsamtal. Är det något som helt uteblir?

– Enligt kyrkoordningen är det önskvärt att man har ett samtal med prästen före vigseln, men det är inget måste. Det går givetvis att ordna genom att ta kontakt med prästen eller församlingssekreteraren. Det är också möjligt att boka en träff med prästen efter vigseln.

Till alla som funderar på att delta har Heikel-Nyberg bara en uppmaning:

– Stryk festkläderna och ta med hindersprövningen!

I Vanda har ordet Bröllopsnatt blivit känt bland invånarna. I år är det tio år sedan församlingarna i Vanda samfällighet gemensamt ordnade den första Bröllopsnatten. Antalet par som gifter sig varierar från år till år. Som minst har det varit runt 20.

– Första gången var det omkring 100 par som gifte sig. Då höll man på till 2–3-tiden på natten, säger Susanna Lönnqvist som är eventkoordinator i S:t Lars kyrka.

En stor del av dem som har gift sig under Bröllopsnatten är par som hittat varandra efter tidigare äktenskap, par som inte vill ha ett stort och pampigt bröllop. Det finns även par som inte känt att de behövt gifta sig men som på äldre dagar börjar uppskatta de lagliga konsekvenserna av ett giftermål – kanske särskilt när det gäller arvsrätt. Lönnqvist menar att orsakerna till att folk vill gifta sig under en Bröllopsnatt är lika många som paren.

– Men framför allt tror jag folk lockas av att det är så enkelt. Det enda du behöver ta med är hindersprövningen, och förstås din blivande make eller maka. Församlingen finns till för att hjälpa människor i olika livskeden, därför vill vi också erbjuda den här möjligheten.

– Vid Bröllopsnatten är det fler som befinner sig i samma situation, känslan av gemenskap är speciell. Det är annorlunda i jämförelse med en ”vanlig” kyrkvigsel. Vigseln är kort och effektiv, säger Lönnqvist och skrattar.

Här är alla bröllopsnätter som ordnas i Helsingforsregionen

6.7.2019 Kampens kapell, Helsingfors

30.8.2019 Esbovikens kyrka, Esbo.

1.9.2019 Berghälls kyrka, Helsingfors.

19.9.2019 Johanneskyrkan, Johannes församling.

20.9.2019 S:t Lars kyrka, Vanda.

Källa: www.evl.fi/haayo.

TEXT: Louise Häggström

Tova Vikström jobbar som informatör i Matteus församling.

fadderskap. Tova Vikström skriver om att det ibland kan det kännas som att det dåliga faddersamvetet tar över. På fadderdagen erbjuds möjligheten att ta itu med detta. 25.5.2022 kl. 06:00

fadderskap. Han har tre fadderbarn som är geografiskt utspridda. 25.5.2022 kl. 06:00
På fritiden lyssnar Niels Burgmann gärna på rockmusik, särskilt i tåget eller på gymmet.

KOMPOSITÖR. Matteus församlings kantor Niels Burgmann har sysslat med musik sedan unga år. Han skriver också egen musik och inspireras av både texter och andra former av konst. 11.5.2022 kl. 06:00
Matilda Enlund är med i ledarteamet på lärjungaskolan Transform.

DEN HELIGE ANDE. Matilda Enlund skriver om att upptäcka nya dimensioner av den Helige Ande. 11.5.2022 kl. 06:00

DAGSLÄGER. Hon ska delta i Petrus församlings dagsläger i sommar. 11.5.2022 kl. 06:00
I föregående församlingsval 2018, röstade 16 procent av de röstberättigade i Borgå stift.

FÖRSAMLINGSVALET. På hösten ordnas församlingsvalet där det bestäms vilka som är med och tar beslut i församlingarna under kommande mandatperiod. KP har ställt några frågor till tre personer som varit medlemmar i församlingsrådet den senaste mandatperioden. 27.4.2022 kl. 06:00
Lotta Keskinen är kontaktperson för Johannes i församlingsvalet.

FÖRTROENDEVALD. Lotta Keskinen skriver om vikten av att de förtroendevalda är en lika brokig skara som församlingsmedlemmarna, eftersom det då finns goda förutsättningar att utveckla verksamheten. 27.4.2022 kl. 06:00

FÖRSAMLINGSVALET. Hon är en av moderatorerna för församlingsvalsdebatten i G18 den 11 maj. 27.4.2022 kl. 06:00
Den nyrenoverade kyrksalen i S:t Jacobs kyrka. Under renoveringen har man velat bevara så mycket som möjligt av den ursprungliga designen.

S:t Jacobs kyrka. S:t Jacobs kyrka på Drumsö har precis blivit färdigrenoverad och återibruktas på annandag påsk. Johannes församling planerar verksamhet som vanligt även om framtiden ännu är oviss. 13.4.2022 kl. 06:00
Anna Lewing jobbar som präst inom det ryska arbetet i huvudstadsregionen.

PÅSK. Anna Lewing skriver om vikten av att glädjas trots att omständigheterna runt omkring signalerar annat. 13.4.2022 kl. 06:00

ungdomens kyrkodagar. Hon kommer att medverka vid Ungdomens kyrkodagar den 21–24 april. 13.4.2022 kl. 06:00
Den här bilden togs en dag innan invasionen började och föreställer Kievs centrum.

KRIGET I UKRAINA. Kriget kom som en chock och väckte stor ilska. Stepan, som bott i Finland i många år har tagit upp kampen för sitt land. – Vi kommer inte att ge oss! 30.3.2022 kl. 06:00

BÖCKER. Hon och några andra har nyligen startat samtalsgruppen Bokmalarna. 30.3.2022 kl. 06:00
Janne Silfverberg jobbar som kanslist i Petrus församling.

godhet. Hemligheten med att samla in skatter i himlen, är att göra de goda gärningarna i smyg. 30.3.2022 kl. 06:00
Biljardbord, pingisbord, airhockey, pyssel, tv-spel, brädspel, mellanmål och mycket mer. Tweentisdag erbjuder något för alla smaker.

Barn i kyrkan. Varje tisdag fylls Matteuskyrkan av tweens som kommer för att äta mellanmål, spela och vara med kompisar. – Kyrkans lokaler ska få vara deras vardagsrum, säger ledarna. 16.3.2022 kl. 06:00