Hur skulle du visa en vanlig helsingforsare godhet? Varför inte genom att tvätta fönster eller städa. Frivilliga i Petrus församling gör praktiska sysslor under sin godhetssatsning.
Hur skulle du visa en vanlig helsingforsare godhet? Varför inte genom att tvätta fönster eller städa. Frivilliga i Petrus församling gör praktiska sysslor under sin godhetssatsning.

Uppdrag: Ta godheten ett steg längre!

Hjälpsamhet.

Hur skulle du visa en vanlig helsingforsare godhet? Varför inte genom att tvätta fönster eller städa. Frivilliga i Petrus församling gör praktiska sysslor under sin godhetssatsning.

2.5.2019 kl. 00:00

– Vi behöver göra tröskeln lägre för att hjälpa och finnas till för andra, visa att det inte behöver vara så svårt.

Det säger Kajsa Sjöberg som är projektledare i Petrus församling. Hon håller i trådarna för den så kallade godhetsveckan i Petrus församling.

– Godhet är att visa kärlek på olika sätt, via handling och ord, visa att man finns där för andra.

I praktiken går godhetssatsningen till så att vanliga församlingsbor som känner för att hjälpa andra anmäler sitt intresse, och under en lördag i maj delar de frivilliga in sig i team för att hjälpa någon praktiskt.

– Vi har fått tips om sådana som kan behöva hjälp, också via diakonissorna i församlingen, säger Sjöberg.

Församlingen har haft liknande satsningar tidigare.

– Då har många frivilliga ställt upp. Många är väldigt snabba med att komma med och hjälpa när det finns en organiserad form för det.

Det praktiska kan innebära bland annat fönstertvätt, flytthjälp och städning hos till exempel ensamstående föräldrar och barnfamiljer.

– Det finns också många äldre eller till exempel nyopererade som har svårt att röra på sig. Det kan komma tillfällen när vi alla behöver hjälp under en viss tid.

Tröskeln för att be om hjälp är högre än den behöver vara.

– Vi har det så starkt i oss att vi ska klara oss själva. Ändå behöver vi varandra.

Kajsa Sjöberg tror också att det kan finnas sådana i stan som inte har ett självklart nätverk.

– Det är en sak att hjälpa sina kompisar. Det här är att ta det ett steg längre och hjälpa sådana vi inte naturligt skulle visa att vi finns till för. Det kan öppna upp för nya relationer.

Kajsa Sjöberg betonar att det här bara är en modell för hur man kan organisera hjälp.

– Vi hoppas att det här inspirerar folk till att visa godhet. Vi kommer också att uppmuntra människor via sociala medier att visa godhet på olika sätt.

Om du vill hjälpa, ta kontakt: kajsa.sjoberg@evl.fi. Godhetsveckan pågår 13–19.5.

Ulrika Hansson
Tova Vikström jobbar som informatör i Matteus församling.

fadderskap. Tova Vikström skriver om att det ibland kan det kännas som att det dåliga faddersamvetet tar över. På fadderdagen erbjuds möjligheten att ta itu med detta. 25.5.2022 kl. 06:00

fadderskap. Han har tre fadderbarn som är geografiskt utspridda. 25.5.2022 kl. 06:00
På fritiden lyssnar Niels Burgmann gärna på rockmusik, särskilt i tåget eller på gymmet.

KOMPOSITÖR. Matteus församlings kantor Niels Burgmann har sysslat med musik sedan unga år. Han skriver också egen musik och inspireras av både texter och andra former av konst. 11.5.2022 kl. 06:00
Matilda Enlund är med i ledarteamet på lärjungaskolan Transform.

DEN HELIGE ANDE. Matilda Enlund skriver om att upptäcka nya dimensioner av den Helige Ande. 11.5.2022 kl. 06:00

DAGSLÄGER. Hon ska delta i Petrus församlings dagsläger i sommar. 11.5.2022 kl. 06:00
I föregående församlingsval 2018, röstade 16 procent av de röstberättigade i Borgå stift.

FÖRSAMLINGSVALET. På hösten ordnas församlingsvalet där det bestäms vilka som är med och tar beslut i församlingarna under kommande mandatperiod. KP har ställt några frågor till tre personer som varit medlemmar i församlingsrådet den senaste mandatperioden. 27.4.2022 kl. 06:00
Lotta Keskinen är kontaktperson för Johannes i församlingsvalet.

FÖRTROENDEVALD. Lotta Keskinen skriver om vikten av att de förtroendevalda är en lika brokig skara som församlingsmedlemmarna, eftersom det då finns goda förutsättningar att utveckla verksamheten. 27.4.2022 kl. 06:00

FÖRSAMLINGSVALET. Hon är en av moderatorerna för församlingsvalsdebatten i G18 den 11 maj. 27.4.2022 kl. 06:00
Den nyrenoverade kyrksalen i S:t Jacobs kyrka. Under renoveringen har man velat bevara så mycket som möjligt av den ursprungliga designen.

S:t Jacobs kyrka. S:t Jacobs kyrka på Drumsö har precis blivit färdigrenoverad och återibruktas på annandag påsk. Johannes församling planerar verksamhet som vanligt även om framtiden ännu är oviss. 13.4.2022 kl. 06:00
Anna Lewing jobbar som präst inom det ryska arbetet i huvudstadsregionen.

PÅSK. Anna Lewing skriver om vikten av att glädjas trots att omständigheterna runt omkring signalerar annat. 13.4.2022 kl. 06:00

ungdomens kyrkodagar. Hon kommer att medverka vid Ungdomens kyrkodagar den 21–24 april. 13.4.2022 kl. 06:00
Den här bilden togs en dag innan invasionen började och föreställer Kievs centrum.

KRIGET I UKRAINA. Kriget kom som en chock och väckte stor ilska. Stepan, som bott i Finland i många år har tagit upp kampen för sitt land. – Vi kommer inte att ge oss! 30.3.2022 kl. 06:00

BÖCKER. Hon och några andra har nyligen startat samtalsgruppen Bokmalarna. 30.3.2022 kl. 06:00
Janne Silfverberg jobbar som kanslist i Petrus församling.

godhet. Hemligheten med att samla in skatter i himlen, är att göra de goda gärningarna i smyg. 30.3.2022 kl. 06:00
Biljardbord, pingisbord, airhockey, pyssel, tv-spel, brädspel, mellanmål och mycket mer. Tweentisdag erbjuder något för alla smaker.

Barn i kyrkan. Varje tisdag fylls Matteuskyrkan av tweens som kommer för att äta mellanmål, spela och vara med kompisar. – Kyrkans lokaler ska få vara deras vardagsrum, säger ledarna. 16.3.2022 kl. 06:00