Gruppen Kvinnor mitt i livet under sin terminsstart på Lekholmen.
Gruppen Kvinnor mitt i livet under sin terminsstart på Lekholmen.

Möt kvinnorna som är mitt i livet!

vardag.

”Kvinnor mitt i livet” heter en grupp som delat och pratat om det mesta, allt från vaknätter och småbarnsliv till åldrande föräldrar och självutveckling. Du är välkommen med!

21.3.2019 kl. 19:16
I drygt tjugo år har gruppen Kvinnor mitt i livet träffats en gång i månaden. De träffas i Matteuskyrkan men sköter i övrigt sig själva.
– Det är intressant att se hur våra teman har förändrats och levt med oss under åren. I början kunde det handla om vaknätter och trotsålder för att senare komma in på problematik kring tonårsfrågor och åldrande föräldrar. Så småningom har det mera börjat handla om hur vi själva ska orka och må bra genom självutveckling och genom att fördjupa oss i andliga frågor, säger Gun Erikson-Blomfelt.
Gruppen uppkom efter ett familjeläger på Lekholmen då några småbarnsmammor märkte hur givande det är att dela vardagen med varandra.
Helena Salenius kommer ihåg första tiden, när de till vissa träffar gjorde stora satser lasagne att ta hem till familjerna.
– För att ”rättfärdiga” att vi var borta hemifrån. Sen tänkte vi på varandra nästa dag när alla familjer satt och åt samma sak.
Ett lyckat koncept är en av orsakerna till att gruppen funnits så länge.
– Kombinationen av att ibland göra något praktiskt, som våra kulturella temakvällar kring mat, och att ibland ha djupare diskussioner och teman är det som gör att det blir så bra, säger Helena Salenius.
De bär varandra
Till en början var de rätt få som deltog, men med åren har antalet ökat och i dag finns kring trettio namn på e-postlistan.
– Men vi brukar oftast vara drygt tio som träffas. Vi har varit noga med att det ska vara kravlöst, man kommer när det passar och man känner för det och deltar på det sätt det passar en själv, säger Gun Erikson-Blomfelt.
En roll i församlingen
Gruppen har så småningom hittat sin plats i församlingen.
– Under de första åren var vår diakonala insats att vi bakade pepparkakor som diakonissorna kunde ge till familjer som behövde en julhälsning. Nu hjälper vi till med teservering efter kvällsmässorna. Men vår största satsning är vårt vändagscafé till förmån för Cancerstiftelsen, berättar Gun Erikson-Blomfelt.
– Kaféet uppkom när jag fick bröstcancer och Nan, som var en av de grundande medlemmarna, absolut ville att vi skulle göra något för cancerforskningen, berättar Helena Salenius.
– Jag kommer ihåg känslan av att ha stöd av hela gruppen när jag cytostatbehandlad och med peruk stod och hälsade välkommen till det första caféet. Det sammanfattar vad vår grupp betyder för varandra. Vi stöder och bär varandra genom både glädje och sorg, säger Salenius.
I år bjöd gruppen in till sitt tionde kafé i Matteuskyrkan på alla hjärtans dag. Nan drabbades också av cancer.
– Att fortsätta känns ännu mera angeläget efter att Nan gick bort i cancer, säger Salenius.
Om du vill ha mer information kan du kontakta Gun Erikson-Blomfelt: gun.erikson-blomfelt@edu.hel.fi.
Ulrika Hansson

Bekräftelse. "Genom att agera utgående från mina primära instinkter kommer jag inte långt." 17.11.2017 kl. 10:17

Depression. Det är viktigt att vara uppmärksam på sig själv. Om inget längre är glädjefyllt är det dags att söka hjälp 17.11.2017 kl. 10:11

kris. "Många gånger fylls vardagen av många små saker som ökar den totala arbetsmängden och stressen." 7.11.2017 kl. 11:15
För många är ljuständning på gravarna under allhelgonahelgen en mycket viktig tradition.

Avsked. Ljuset är en stark symbol. Det följer oss från dopet till döden. Det tröstar, stillar och hjälper oss att minnas. 3.11.2017 kl. 15:31
Sofie Ravall och Rebecka Björk hör till de aktiva församlingsmusiker som spelar in nya lovsånger

Nyskrivet. I Petrus församling ska nya lovsånger spelas in. Och i Johannes församling förbereder man en välgörenhetskonsert. 26.10.2017 kl. 00:00
Allt från kraftfulla koraler och säckpipor till requiem och ljusmässa erbjuds under Johannes församlings gudstjänstvecka, berättar kantor Dag-Ulrik Almqvist.

Mässa. Kantor Dag-Ulrik Almqvist fick fyra frågor om ”Glädje!” – en gudstjänstvecka i Johannes församling. 26.10.2017 kl. 00:00

Duga. "Varifrån kommer allt detta skuldbeläggande?", undrar Maria Sten. 26.10.2017 kl. 17:29
Dagcentret kan erbjuda gemenskap och meningsfull sysselsättning för papperslösa och frivilliga. Från vänster projektkoordinator Nora Repo, frivilligkoordinator för Blåbandsstiftelsen Soile Bar-Yosef, darinkunniga Friba Majeed, projektchef Veera Vilkama och Eva Kuhlefelt från mångkulturellt arbete vid Röda Korset.

Träffpunkt. Nu har målfärgen torkat och möblerna hittat sina platser. Det nya mångkulturella dagcentret är redo att bli en mötesplats för migranter och helsingforsare. 11.10.2017 kl. 18:50
I Johannes församling vill man förmedla att orgeln är ett instrument för alla att glädja sig åt.

musik. I Johannes församling kan vem som helst försöka sig på orgelspelande. 11.10.2017 kl. 18:44

Uniformer. Ibland glömmer Stefan Forsén bort att det syns vad han är, inte minst i metron. 11.10.2017 kl. 18:39
Här träffas seniorerna inom Seniornätverket vid Forsby servicecentral.

Tillsammans. Senior-nätverket är en unik sastning för att motverka ensamhet. I oktober blir det festival. 29.9.2017 kl. 12:50

Praktiskt. En gudstjänst kan ibland vara att inte alls sätta sig i kyrkbänken utan i stället besöka ett äldreboende. 29.9.2017 kl. 12:41

Änglar. Har du tänkt på att i kyrkan sitter vi som i en buss? Det är ingen dum tanke. 29.9.2017 kl. 11:16
Hittills har 70 personer gått utbildningen för frivilliga ekonomirådgivare. Av dem är största delen fortfarande med i verksamheten.

Volontärer. Nu behövs fler frivilliga ekonomirådgivare i Helsingfors. Utbildning av nya rådgivare startar 17.10, anmäl dig senast 5.10. 29.9.2017 kl. 13:00
En av seminarieledarna på Blomma-konferensen är Eva Gädda. Av egen erfarenhet talar hon om den långa och spännande vägen för att hitta hem i tillvaron.

Konferens. På Blomma-konferensen i Helsingfors pratar Eva Gädda om att hitta hem i sin kallelse, personlighet och karriär. 14.9.2017 kl. 00:00