Mingel, mat och glad stämning var viktiga ingredienser när Petruskyrkan invigdes med mässa och festprogram.
Mingel, mat och glad stämning var viktiga ingredienser när Petruskyrkan invigdes med mässa och festprogram.

Trehundra personer var med när Petruskyrkan invigdes

fest.

Petrus församling i Helsingfors har nått en milstolpe. Den första helt egna kyrkan i Månsas invigdes på söndag eftermiddag och samtidigt firades Petrus församlings tioårsjubileum. Kyrkan var fylld till bristningsgränsen.

10.3.2019 kl. 20:46

– Det här är en glädjens dag för församlingen och hela stiftet. Det är en lång längtan som nått sitt mål, sa biskop Björn Vikström.

Han konstaterade också att uppgiften är mångfacetterad.

– Jag vet inte riktigt varför jag är här, är det för att inviga, välsigna eller ta i bruk? Vi gör allt det här tycker jag. I första hand välsignas ändå människorna, även om hus och platser är viktiga. Vi ber att många ska få komma hit och få bli sedda, tillade han.
Också de förtroendevalda kallades upp och blev välsignade och tackade för sin insats.

Vi har nått en milstolpe, men det slutar inte här, sa kyrkoherde Daniel Björk. FOTO: Nina Österholm

Det var en innerligt glad kyrkoherde, Daniel Björk, som predikade i den fullsatta kyrkan och efteråt pratade med så många han hann innan festprogrammet fortsatte efter mässan.

– När jag stod där framme och predikade för den här fulla kyrksalen var det en av mina gladaste stunder som kyrkoherde. Vi har jobbat så länge med utrymmena, med material och färger, men först nu när man ser kyrkan full med folk ser man hur kyrkan verkligen ska se ut, sa Daniel Björk.

Petrus församling är också stor geografiskt och målsättningen är att vara en kyrka ute bland folk så mycket som möjligt, inte minst Café Torpet är en sådan satsning.

– Men vi behöver både och, vi behöver också någonstans där vi kan landa och känna oss hemma, säger Björk.

Petruskyrkan är funktionell och bland annat ungdomsverksamhetens lokal har egen ingång från utsidan, berättar Christoffer Perret.

Christoffer Perret, förtroendevald i församlingen och viceordförande i gemensamma kyrkofullmäktige, betonade hemkänslan.

– Att få en egen kyrka betyder att församlingen får ett hem för sin verksamhet. Att inte ha det blir lite som att bo som gäst hos någon: man kan inte stuva om i köket och ändra på gardinerna.

Festmässan avslutades med nattvard som förrättades av Benjamin Sandell.

Glada besökare

På andra våningen har barnen och ungdomarna sina egna nyinredda rum med bland annat kök, lekborg och brasrum.

– Bra! tyckte en av de ivriga klättrarna om lekborgen. Det går jättefort i rutschkanan!

På andra våningen i Petruskyrkan har barnen och ungdomarna sina egna rum.

Efter mässan bjöds det på laxsoppa och kaffe med tårta.

– Wow så mycket människor på ett och samma ställe och i så olika åldrar, alla är del i samma församling, sa församlingens informatör Pauliina Kittilä.

Sonja Djupsjöbacka uppskattade den varma och glada stämningen.

– Så många glada människor! Gemenskap! Men man ser också att det är mycket arbete bakom den här dagen, sa Sonja Djubsjöbacka, förtroendevald i församlingen.

– Det är jättefint att det här har blivit av. Jag kommer ihåg hur vi redan 2012 från samfälligheten var ute och såg på lokaler för Petrus församling. Så långt jag kan bedöma verkar det här vara fungerande lokaler, sa Stefan Forsén som är direktör för det gemensamma församlingsarbetet vid Helsingfors samfällighet.

– Det här är fantastiskt. Petrus församling har väntat länge på det här, sa Stig-Olof Fernström, tidigare kyrkoherde i Lukas församling.

Tuula Melasniemi kallade Petruskyrkan "en gåva från himlen". Hon tycker det är viktigt att försöka nå dem som bor i Månsas med den verksamhet som ordnas.

Birger Sirviö har ofta besökt kyrkan i Månsas under sin studietid, långt innan den renoverades. – Kyrkan är mer optimal än förr. Den känns mycket större och luftigare än tidigare.

Ulrika Hansson
Björn Månsson är förtroendevald från Petrus församling i gemensamma kyrkofullmäktige åren 2019-2022. Hans favoritplatser i stan är bland andra huset i Mosabacka och släktens ”urhem” Kottby.

Framtidsvision. "Barn och åldringar ska inte tvingas resa långa vägar för gemensam verksamhet, men kanske ungdomar och vuxna gärna gör det?" 15.1.2020 kl. 11:24
Sedan Bo-Göran Åstrand installerades som biskop i Borgå stift i september har han hunnit resa runt i olika delar av stiftet. Söndagen den 26 januari kommer han att besöka Matteus församling.

Helsingfors. Utmaningarna för församlingarna i Helsingfors är större än på annat håll. Traditionen av kyrklighet är svagare – men de unga utforskar tron fördomslöst. 16.1.2020 kl. 00:01
Susanna Holmström studerar nordiska språk i Helsingfors.  Hennes favoritplats i stan är grönområden och stränder.

nystart. "Jag vill alltså uppmuntra dig som läser detta att i januari låta bli dieterna och istället umgås med de människor som är viktiga för dig." 2.1.2020 kl. 12:54
I månadsskiftet januari–februari besöker Lee Saville Petrus församling.

Livsvägar. Lee Saville älskade sitt jobb på advokatbyrån i England. Efter ett möte med Gud förändrades allt, och sedan många år hjälper han utsatta barn i Rumänien. 2.1.2020 kl. 00:00
Julen bryter av mot vardagen och slitet. Därför känns den så viktig för många av oss, säger Maria Sundblom Lindberg.

Familjejul. Kompromiss är julens ledord nummer ett, säger prästen och familjeterapeuten Maria Sundblom Lindberg. 19.12.2019 kl. 00:01

Julhälsning. "Det är något alldeles speciellt med natten mellan julafton och juldagen." 19.12.2019 kl. 00:00

jul. Här hittar du Helsingfors julböner och mässor i julnatten på svenska. 19.12.2019 kl. 00:01
Eva Biaudet önskar sig stöd för de mänskliga rättigheterna i julklapp.

julfirande. Eva Biaudet läser julevangeliet varje jul. Hon tilltalas av moderskärleken, men påminns också om att Maria, Josef och det nyfödda barnet var en familj på flykt. 19.12.2019 kl. 00:01
Axel Kaaro är civiltjänstgörare i Matteus församling. Hans favoritplats i stan är Hertonäs gårds park.

kommunikation. "Kommunikationen är alltid lite utmanande, men oftast går det bra om jag bara talar riktigt klart och tydligt." 19.12.2019 kl. 00:01
Måste julklappen vara något man kan paketera?

julklappar. Julklapparna måste inte vara ett hot mot miljön eller plånboken, säger den gröna bloggaren Julia Degerth. Men hon vet att det inte är en enkel fråga. 12.12.2019 kl. 15:11
Axel Domingo studerar sociologi vid Helsingfors universitet. Hans favoritplats i stan är hemma i en fåtölj för att han där i lugn och ro får läsa och samla sina tankar från dagens studier eller arbete.

arbete. "Sedan är det en annan fråga om det man gör har en dålig eller bra andlig effekt." 12.12.2019 kl. 00:01
Välkommen till Matteus för att fira jul med bland andra diakoniarbetare Mari Johnson och frivilligarbetarna Marina Alén och Annica Söderström, eller till Petrus där julaftonen firas hemma hos Rebecka och Daniel Björk med familj.

julafton. I Matteus och Petrus församlingar sträcker sig julaftonens gemenskap ännu längre än julbönen. I Matteus firar man tillsammans i kyrkan och i Petrus hemma hos kyrkoherden. 12.12.2019 kl. 00:01
Café Torpet har beskrivits som ett vardagsrum där människor kan komma samman.

engagemang. Det nedläggningshotade Café Torpet i Södra Haga i Helsingfors får en fortsättning tack vare en förening som grundats av lokala invånare som vill ha kvar caféet. 4.12.2019 kl. 14:27
Kjell Westö önskar sig en jul med rimligare konsumtion.

adventstid. Författaren Kjell Westö är svag för adventstiden och julen. Han brukar besöka kyrkor för att sitta ner och fundera en stund – trots att han inte själv är medlem i kyrkan. 28.11.2019 kl. 12:00
Sofia Torvalds och Maria Sann står för text och bild i kyrkans julkalender.

julkalender. Församlingarna i huvudstadsregionen delar ut en julkalender till sina medlemmar. Glad adventstid önskar din församling! 28.11.2019 kl. 11:37