I Helsingfors erbjuder de svenska församlingarna dagsläger, läger med övernattningar och familjeläger.
I Helsingfors erbjuder de svenska församlingarna dagsläger, läger med övernattningar och familjeläger.

Se hit – vi tipsar dig om sommarens läger!

Lägerliv.

Sommarlov och arbetande föräldrar är en dålig kombination. Varför är läger bra? Och vad gör man som förälder om ens sommarlovslediga barn inte vill delta?

7.3.2019 kl. 13:04

Nu sitter antagligen många föräldrar och surfar bland olika läger för att hitta meningsfull sysselsättning för sina sommarlovslediga barn. De tre församlingarna i Helsingfors erbjuder olika dagläger direkt från början av juni.

Mycket av församlingens verksamhet bygger på just läger. Hur kommer det sig?

– Läger går aldrig ur tiden. Att få komma bort från vardagen och komma till en helt ny plats och uppleva nya saker med dels nya människor, dels sådana man känner, gör att det blir något väldigt speciellt. Det är den bästa arbetsformen jag har hittat. Jag har inte hittat något som är så bra, effektivt och fint som ett läger, säger Christer Romberg som är ungdomsarbetsledare i Johannes församling.

Hur drivande får man vara ifall ens barn inte vill delta i ett läger?

– Som förälder måste man ta reda på vad det handlar om. Är det blyghet? Eller är det något annat som drar, kanske att få sitta vid skärmen? säger Anna Korkman Lopes som är psykolog och jobbar vid familjerådgivningen vid Helsingfors samfällighet.

Om ett barn konstant har det jobbigt i sociala situationer måste föräldern göra tröskeln lägre.

– Finns det möjlighet för barnet att delta i lägret två gånger i veckan eller bara förmiddagar? Kanske någon kompis kan komma med? Man kanske kan besöka lägermiljön på förhand eller lära känna ledarna.

– Om ett barn drar sig för att delta men skulle må gott av att upptäcka att det klarar sig så gör man barnet en björntjänst om man inte försöker göra det möjligt. Det är viktigt att visa att man har förtroende för ett barns kapacitet: Jag tror på dig fast du inte tror på dig själv, säger Korkman Lopes.

Trygga vuxna

Christer Romberg säger att känslan av att inte vilja vara på ett läger brukar gå över när alla väl kommit igång med rutinerna och rytmen. Läger med övernattning kräver lite mer.

– Kvällarna är definitivt en utmaning. Men med trygga vuxna och trygga hjälpledare får man under till stånd. Och så kan man ringa föräldrarna och säga god natt.

Romberg lyfter fram gemenskapen som en av de allra viktigaste ingredienserna i ett bra läger.

– Den gemenskap man kan bygga upp under en vecka på läger är väldigt unik. Den kan man bygga vidare på.

– Inom psykologin har man kommit fram till att social samverkan är lika viktigt som motion för vår hälsa. På samma sätt som vi sporrar barn att röra på sig borde vi sporra dem att ha med andra människor att göra. Om vi verkligen insåg hur viktigt det är skulle vi kanske bli mindre kompromissande, säger Anna Korkman Lopes.

Sommarens läger

  • Dagsläger i Nordsjö, 3–6 åringar, 3–6.6 dagligen kl. 9.30–12.30 i Nordsjö, Sjökortsgr. 6, klubblokalen.
  • Dagsläger i Östra centrum, 7–9 och 10–12 åringar, 3–7.6 dagligen kl 9–15 (kan komma redan 8.30 och stanna till 16) i Matteuskyrkan med omgivning.
  • Dagsläger på Drumsö och i Ulrikasborg tre första veckorna i juni för barn i lågstadieåldern, på Drumsö, Kvarnbergsbrinken 1 och i Hörnan, Högbergsgatan 10. Vardagar kl. 9–16.30. Mat och mellanmål varje dag.
  • Dagsläger i Månsas för barn 6–11 år 3–7.6 kl 9–16 i Petruskyrkan (vid behov 8.45–17), Skogsbäcksv. 15 i Månsas.
  • Sommarläger på Lekholmen
  • 10–13.6 för 11–14-åringar.
  • 5–8.8 för 7–10-åringar och 11–14 åringar.
  • 23–25.8, familjeläger.
  • Mer info om alla läger, kontaktpersoner och anmälningar hittar du här!
Ulrika Hansson
Tova Vikström jobbar som informatör i Matteus församling.

fadderskap. Tova Vikström skriver om att det ibland kan det kännas som att det dåliga faddersamvetet tar över. På fadderdagen erbjuds möjligheten att ta itu med detta. 25.5.2022 kl. 06:00

fadderskap. Han har tre fadderbarn som är geografiskt utspridda. 25.5.2022 kl. 06:00
På fritiden lyssnar Niels Burgmann gärna på rockmusik, särskilt i tåget eller på gymmet.

KOMPOSITÖR. Matteus församlings kantor Niels Burgmann har sysslat med musik sedan unga år. Han skriver också egen musik och inspireras av både texter och andra former av konst. 11.5.2022 kl. 06:00
Matilda Enlund är med i ledarteamet på lärjungaskolan Transform.

DEN HELIGE ANDE. Matilda Enlund skriver om att upptäcka nya dimensioner av den Helige Ande. 11.5.2022 kl. 06:00

DAGSLÄGER. Hon ska delta i Petrus församlings dagsläger i sommar. 11.5.2022 kl. 06:00
I föregående församlingsval 2018, röstade 16 procent av de röstberättigade i Borgå stift.

FÖRSAMLINGSVALET. På hösten ordnas församlingsvalet där det bestäms vilka som är med och tar beslut i församlingarna under kommande mandatperiod. KP har ställt några frågor till tre personer som varit medlemmar i församlingsrådet den senaste mandatperioden. 27.4.2022 kl. 06:00
Lotta Keskinen är kontaktperson för Johannes i församlingsvalet.

FÖRTROENDEVALD. Lotta Keskinen skriver om vikten av att de förtroendevalda är en lika brokig skara som församlingsmedlemmarna, eftersom det då finns goda förutsättningar att utveckla verksamheten. 27.4.2022 kl. 06:00

FÖRSAMLINGSVALET. Hon är en av moderatorerna för församlingsvalsdebatten i G18 den 11 maj. 27.4.2022 kl. 06:00
Den nyrenoverade kyrksalen i S:t Jacobs kyrka. Under renoveringen har man velat bevara så mycket som möjligt av den ursprungliga designen.

S:t Jacobs kyrka. S:t Jacobs kyrka på Drumsö har precis blivit färdigrenoverad och återibruktas på annandag påsk. Johannes församling planerar verksamhet som vanligt även om framtiden ännu är oviss. 13.4.2022 kl. 06:00
Anna Lewing jobbar som präst inom det ryska arbetet i huvudstadsregionen.

PÅSK. Anna Lewing skriver om vikten av att glädjas trots att omständigheterna runt omkring signalerar annat. 13.4.2022 kl. 06:00

ungdomens kyrkodagar. Hon kommer att medverka vid Ungdomens kyrkodagar den 21–24 april. 13.4.2022 kl. 06:00
Den här bilden togs en dag innan invasionen började och föreställer Kievs centrum.

KRIGET I UKRAINA. Kriget kom som en chock och väckte stor ilska. Stepan, som bott i Finland i många år har tagit upp kampen för sitt land. – Vi kommer inte att ge oss! 30.3.2022 kl. 06:00

BÖCKER. Hon och några andra har nyligen startat samtalsgruppen Bokmalarna. 30.3.2022 kl. 06:00
Janne Silfverberg jobbar som kanslist i Petrus församling.

godhet. Hemligheten med att samla in skatter i himlen, är att göra de goda gärningarna i smyg. 30.3.2022 kl. 06:00
Biljardbord, pingisbord, airhockey, pyssel, tv-spel, brädspel, mellanmål och mycket mer. Tweentisdag erbjuder något för alla smaker.

Barn i kyrkan. Varje tisdag fylls Matteuskyrkan av tweens som kommer för att äta mellanmål, spela och vara med kompisar. – Kyrkans lokaler ska få vara deras vardagsrum, säger ledarna. 16.3.2022 kl. 06:00