Mikael Busck-Nielsen är den enda svenskspråkiga 
prästen som jobbar
i ett köpcenter i 
Helsingfors.
Mikael Busck-Nielsen är den enda svenskspråkiga prästen som jobbar i ett köpcenter i Helsingfors.

Han har köpcentret som arbetsplats

Tillgänglighet.

Kyrkan ska synas i gatubilden och i vardagen, anser Mikael Busck-Nielsen. En dag i veckan promenerar han runt i köpcentret Redi, med prästkragen synlig.

10.1.2019 kl. 00:00

– Några församlingsungdomar frågade mig häromdagen om jag nu ska vara en sådan där präst som går fram till folk och frågar: Vill du tala om Jesus? Men det vill jag inte göra, skrattar Mikael Busck-Nielsen.

Han är församlingspastor i Johannes församling i Helsingfors, men varje tisdag promenerar han runt i det nya köpcentret Redi i Fiskehamnen. Faktum är att han är den enda svenskspråkiga så kallade köpcenterprästen i Helsingfors.

– Jag har inte kommit fram till hur jag bäst ska signalera att jag talar svenska, om det ska vara en fleecejacka med stor text på ryggen eller något annat. Förslag mottages gärna!

Samtalen i köpcentret har inte blivit långa och djuplodande än. Men människor i många olika åldrar har gärna velat byta några ord.

– Småprat har också en funktion. Man vet aldrig vad det föder.

Varför behöver kyrkan vara en del av ett köpcenter?

– Ja, behöver den vara det? Det som behövs är att kyrkan är en synlig del av gatubilden och vardagen. Det här är ett bra sätt att systematisera den synligheten. Men det här är en slags lönsamhet som inte går att mäta.

Det nya köpcentret är långt ifrån lätt att orientera sig i. Kvarteren är rundade i stället för kvadratiska och skyltningen söker ännu sina former.

– En del av mina uppgifter hittills har varit att jag guidat människor som stått med kartor och sett förvirrade ut.

Köpcentret fick en tveksam start, inga kunder strömmade till, företagarna var uppgivna och vd:n fick sparken.

– Men all negativ publicitet väckte nyfikenhet. Nu har det svängt och det är mycket folk här.

Inga stängda dörrar

Mikael Busck-Nielsen anser att jobbet i köpcentret är jämförbart med när en präst tillfälligt vistas i exempelvis skolor.

– Det man åtminstone inte ska göra då är att sitta i ett rum med någon viss besökstid. Det är viktigt att gå runt och synas.

Därför är han också lite tveksam till att sitta och joura i det inglasade rum som har byggts mitt i köpcentret och snart står klart att användas. Det är Paulus finska församling och samfälligheten i Helsingfors som står för den huvudsakliga verksamheten i Redi, och Mikael Busck-Nielsens uppgifter är löst knutna till den finska verksamheten.

Synligheten har också sina sidor.

– En glasbur inbjuder kanske inte till enskilda samtal och jag är lite besviken över att det inte finns något tyst rum.

Ett sådant kunde göra det enklare att utveckla verksamheten.

– Jag har inte uteslutit möjligheten att ordna andakter.

Busck-Nielsen vill att kyrkan gör det han anser den är bäst på.

– Jag är högkyrklig och anser att gudstjänsten är viktig. Samtidigt har jag alltid velat kombinera det med en låg tröskel.

Kaféer och klubbar i församlingens regi hoppas han ska leda till att folk dras närmare det som han ser som kyrkans kärnverksamhet.

– Jag tycker vi ska fokusera på det som är vår grej. Det finns så många andra som gör det andra bättre än vi.

Mikael Busck-Nielsen träffas i Redi på tisdagar mellan kl. 10 och 18. Mer info och hans kontaktuppgifter hittas på www.helsingforsforsamlingar.fi/johannes.

Ulrika Hansson
Tova Vikström jobbar som informatör i Matteus församling.

fadderskap. Tova Vikström skriver om att det ibland kan det kännas som att det dåliga faddersamvetet tar över. På fadderdagen erbjuds möjligheten att ta itu med detta. 25.5.2022 kl. 06:00

fadderskap. Han har tre fadderbarn som är geografiskt utspridda. 25.5.2022 kl. 06:00
På fritiden lyssnar Niels Burgmann gärna på rockmusik, särskilt i tåget eller på gymmet.

KOMPOSITÖR. Matteus församlings kantor Niels Burgmann har sysslat med musik sedan unga år. Han skriver också egen musik och inspireras av både texter och andra former av konst. 11.5.2022 kl. 06:00
Matilda Enlund är med i ledarteamet på lärjungaskolan Transform.

DEN HELIGE ANDE. Matilda Enlund skriver om att upptäcka nya dimensioner av den Helige Ande. 11.5.2022 kl. 06:00

DAGSLÄGER. Hon ska delta i Petrus församlings dagsläger i sommar. 11.5.2022 kl. 06:00
I föregående församlingsval 2018, röstade 16 procent av de röstberättigade i Borgå stift.

FÖRSAMLINGSVALET. På hösten ordnas församlingsvalet där det bestäms vilka som är med och tar beslut i församlingarna under kommande mandatperiod. KP har ställt några frågor till tre personer som varit medlemmar i församlingsrådet den senaste mandatperioden. 27.4.2022 kl. 06:00
Lotta Keskinen är kontaktperson för Johannes i församlingsvalet.

FÖRTROENDEVALD. Lotta Keskinen skriver om vikten av att de förtroendevalda är en lika brokig skara som församlingsmedlemmarna, eftersom det då finns goda förutsättningar att utveckla verksamheten. 27.4.2022 kl. 06:00

FÖRSAMLINGSVALET. Hon är en av moderatorerna för församlingsvalsdebatten i G18 den 11 maj. 27.4.2022 kl. 06:00
Den nyrenoverade kyrksalen i S:t Jacobs kyrka. Under renoveringen har man velat bevara så mycket som möjligt av den ursprungliga designen.

S:t Jacobs kyrka. S:t Jacobs kyrka på Drumsö har precis blivit färdigrenoverad och återibruktas på annandag påsk. Johannes församling planerar verksamhet som vanligt även om framtiden ännu är oviss. 13.4.2022 kl. 06:00
Anna Lewing jobbar som präst inom det ryska arbetet i huvudstadsregionen.

PÅSK. Anna Lewing skriver om vikten av att glädjas trots att omständigheterna runt omkring signalerar annat. 13.4.2022 kl. 06:00

ungdomens kyrkodagar. Hon kommer att medverka vid Ungdomens kyrkodagar den 21–24 april. 13.4.2022 kl. 06:00
Den här bilden togs en dag innan invasionen började och föreställer Kievs centrum.

KRIGET I UKRAINA. Kriget kom som en chock och väckte stor ilska. Stepan, som bott i Finland i många år har tagit upp kampen för sitt land. – Vi kommer inte att ge oss! 30.3.2022 kl. 06:00

BÖCKER. Hon och några andra har nyligen startat samtalsgruppen Bokmalarna. 30.3.2022 kl. 06:00
Janne Silfverberg jobbar som kanslist i Petrus församling.

godhet. Hemligheten med att samla in skatter i himlen, är att göra de goda gärningarna i smyg. 30.3.2022 kl. 06:00
Biljardbord, pingisbord, airhockey, pyssel, tv-spel, brädspel, mellanmål och mycket mer. Tweentisdag erbjuder något för alla smaker.

Barn i kyrkan. Varje tisdag fylls Matteuskyrkan av tweens som kommer för att äta mellanmål, spela och vara med kompisar. – Kyrkans lokaler ska få vara deras vardagsrum, säger ledarna. 16.3.2022 kl. 06:00