Julia Degerth lever själv ovanligt ekologiskt, men förväntar sig inte radikala förändringar på en gång av sin omgivning.
Julia Degerth lever själv ovanligt ekologiskt, men förväntar sig inte radikala förändringar på en gång av sin omgivning.

Mindre av allt lagom till jul

Stressfritt.

Ekologiskt betyder inte automatiskt dyrt och tidskrävande. Tvärtom kan det bespara dig från stress och onödiga utgifter, inte minst inför julen.

28.11.2018 kl. 15:39

God mat och stämningen från ljus och röda borddukar hör till Julia Degerths jul.

– God mat på julen är sådant man inte äter annars. Jag tycker om olika lådor och alla goda pepparkakor och efterrätter som vi brukar äta i min familj.

Julia Degerth är känd för sin blogg Grön i Åbo/Zero waste (noll avfall) där hon skriver om sin vardag och om en ekologisk livsstil.

En av hennes poänger är att överdriven konsumtion kan försvåra vardagen, inte minst i storfamiljer.

– Konsumtion tar väldigt mycket tid. Det tar tid att gå runt i affärer. Där kan man tänka downsizing (ung. förminska). Vi behöver inte ha julmat för två veckor framöver. Jag tror att alla som köper för mycket varje år skulle ha det mindre stressigt om de tänkte i mindre skala. Det sparar tid, pengar och på miljön.

Jag tror att många tänker att miljötänk är lika med dyrt, men det kan vara tvärtom. Om vi konsumerar mindre sparar vi mer pengar.

Hon firar julen med sina föräldrar och är tacksam för det fina jobb de gör. Samtidigt kräver den stora mängden mat också en stor arbetsinsats.

I min familj är julen en ganska stressig tid. Man försöker skapa den perfekta julen, och då blir alla bara stressade och överarbetade. Ju mindre vi gör, desto mer avslappnade är vi ju. Det är klart att om vi tänker att allt måste vara ekologiskt och allt måste vara plastfritt så blir det stressigt. Men det räcker redan med att vi allmänt konsumerar mindre. Det är ett skönare sätt att leva.

Klappar som behövs

Julklappar är något hon tänkt på så här inför julen. Själv köper hon inga längre, men för dem som gör det har hon några tips.

– Vi kunde kanske börja tänka på vad varje paket är. Ibland köper man bara presenter som en vänlig gest, men det är inte något som personen verkligen behöver. Jag har på sistone tänkt mycket på att vi måste konsumera vettigt och inte bara för att det hör till. Ge sådana presenter som kan hjälpa mottagaren i livet! Det kan vara ekonomisk hjälp eller att man reparerar en stol som gått sönder.

Saker kan förstås också behövas.

– Om någon ska flytta hemifrån kan man köpa begagnade tallrikar till exempel. Om man ger något som den här personen ändå kommer att vara tvungen att köpa så ökar inte konsumtionen.

Om man inte direkt går till butiken sparar man pengar, betonar hon.

– Mycket går att hitta begagnat. Julgransfötter och julljus går säkert att hitta begagnat. Och behöver man tio olika prydnadstomtar? Kan man kanske ha färre prydnader men ändå ha en stämningsfull jul?

– Vi är lärda att tro att vi behöver alla de här sakerna, men det är inte så vi måste leva.

Tålamod och tolerans är något hon rustat sig med.

– Ingen lyssnar på mig om jag får det att låta som att de gör fel. Så jag försöker vara överpedagogisk och jätteförstående. Allt ska gå långsamt fram, och man behöver inte göra stora förändringar. Jag tror att människor blir jätteskrämda av det där att de tror att de måste ändra på hela sitt liv och att inget blir detsamma mera, så man måste vara jätteförsiktig och inte alls dömande. Det är den enda vägen att gå egentligen. Det kräver tålamod att kunna acceptera att det är en långsam process.

EKOLOGISKA JULTIPS

Ge julklappar som mottagaren verkligen behöver.

Presentpappret innehåller ofta för mycket färger för att kunna återanvändas som papper. Går det att hoppa över inpaketeringen? Kan du använda tidningspapper? Eller svep in i exempelvis en handduk om det råkar vara en del av gåvan.

Minska gärna på animalier och kött på julbordet. Om du känner att du har råd kanske du kan köpa viltkött.

Köp mindre mängder av allt och kom ihåg second hand-marknaden där man exempelvis kan hitta julgransfötter och julbelysning.

Om du har en stor krukväxt så kan den pyntas som julgran. Små träd som huggs ner har inte hunnit binda så mycket koldioxid än. Ett kalt träd, med grå och slät yta kan också vara en vacker inredningsdetalj året om och fungera som en ersättare för granen under julen.

Nästa år utkommer Julia Degerths bok Min lilla gröna – tips för en ekologisk vardag.

Ulrika Hansson
Anne Koivula jobbar som församlingspastor i Petrus församling.

Pizza. Anne Koivula skriver om det värdefulla i välsignelsen av barn inför skol- och dagisstarten. 3.8.2022 kl. 06:00

FÖRÄLDRAR. Han är barnskötare inom småbarnspedagogik och har några tips inför dagisstart. 3.8.2022 kl. 06:00
Garden party med hamburgare  under sista kvällen är en mångårig tradition på Petrus församlings skribaläger.

SKRIBALÄGER. Skriftskollägren på Lekholmen är händelser som de flesta minns. ”Lekisandan” går aldrig ur tiden och återupplevs år efter år i olika former och konstellationer. Under Petrus församlings fjärde läger för i sommar hamnade bastun i hetluften. 20.7.2022 kl. 06:00
Sofia Palmén jobbar som ungdomsarbetsledare i Johannes församling.

skriba. Sofia Palmén skriver om skribalägererfarenheter som ändrar form i takt med att man blir äldre och har andra uppgifter. 20.7.2022 kl. 06:00

skriba. Hon är förstaårshjälpis på Petrus församlings skribaläger. 20.7.2022 kl. 06:00

LÄSNING. I sommarhettan och under semestern är det många som tycker om att koppla av med en god bok. Kyrkpressen har frågat några personer vad de läser under sommaren. Kanske du också hittar några lästips till din lista? 6.7.2022 kl. 14:00

utbytesstudier. Gruppen kommer från Utah och är en del av ett utbytesprogram. 6.7.2022 kl. 06:00
Helena Salenius jobbar med skolfrågor och konfirmandarbete på Kyrkans central för det svenska arbetet.

skapelsen. Helena Salenius befinner sig i Alprosparken i Haga och funderar kring vad man missar då man inte provar på nya saker. 6.7.2022 kl. 06:00
Anna Korkman Lopes har sakta men säkert anpassat sig till livet i Finland igen efter 23 år i Brasilien.

BRASILIEN. Det som skulle bli tre månader i Rio de Janeiro blev 23 år. Anna Korkman Lopes hittade sin plats där i arbetet bland utsatta gatubarn och mammor. Att bo i Rio de Janeiro har sina utmaningar men att senare flytta tillbaka till Finland visade sig vara en lika stor om inte större omställning. 22.6.2022 kl. 06:00
Susanna Sandell är musiklärare, låtskrivare och livsnjutare.

Flytt. Susanna Sandell skriver om att förbereda sig för en ny livsfas. 22.6.2022 kl. 06:00

pride. Hon är med och ordnar program i Matteus församling under Prideveckan. 22.6.2022 kl. 06:00
Lekholmen ligger vackert beläget i östra Helsingfors skärgård och är öppet för besökare.

lekholmen. Sommarsäsongen på Lekholmen är här och holmen är precis som vanligt öppen för besökare. Holmpersonalen vill välkomna besökare i alla åldrar. – Vi ordnar verksamhet och program för olika åldrar på veckobasis. Kom och se vad det handlar om! 8.6.2022 kl. 06:00

SOMMARCAFE. Hon koordinerar Johannes församlings sommarcaféer. 8.6.2022 kl. 06:00
Ulrika Lindblad jobbar som informatör i Johannes församling.

sommar. Ulrika Lindblad skriver om balansen mellan att ta itu med olika sommarprojekt – fysiska och andliga. 8.6.2022 kl. 06:00
Säsongen på Svartholmen inleds på fadderdagen den 5 juni. Här kan man gå på pilgrimsvandring i naturen, titta på djur, eller bara njuta av sommaren.

Svartholmen. Sydväst om Fölisön ligger natursköna Svartholmen, som ägs av Helsingfors kyrkliga samfällighet. Holmen är liten men mångsidig och erbjuder både stillhet och aktivitet för alla åldrar. 25.5.2022 kl. 06:00