Julia Degerth lever själv ovanligt ekologiskt, men förväntar sig inte radikala förändringar på en gång av sin omgivning.
Julia Degerth lever själv ovanligt ekologiskt, men förväntar sig inte radikala förändringar på en gång av sin omgivning.

Mindre av allt lagom till jul

Stressfritt.

Ekologiskt betyder inte automatiskt dyrt och tidskrävande. Tvärtom kan det bespara dig från stress och onödiga utgifter, inte minst inför julen.

28.11.2018 kl. 15:39

God mat och stämningen från ljus och röda borddukar hör till Julia Degerths jul.

– God mat på julen är sådant man inte äter annars. Jag tycker om olika lådor och alla goda pepparkakor och efterrätter som vi brukar äta i min familj.

Julia Degerth är känd för sin blogg Grön i Åbo/Zero waste (noll avfall) där hon skriver om sin vardag och om en ekologisk livsstil.

En av hennes poänger är att överdriven konsumtion kan försvåra vardagen, inte minst i storfamiljer.

– Konsumtion tar väldigt mycket tid. Det tar tid att gå runt i affärer. Där kan man tänka downsizing (ung. förminska). Vi behöver inte ha julmat för två veckor framöver. Jag tror att alla som köper för mycket varje år skulle ha det mindre stressigt om de tänkte i mindre skala. Det sparar tid, pengar och på miljön.

Jag tror att många tänker att miljötänk är lika med dyrt, men det kan vara tvärtom. Om vi konsumerar mindre sparar vi mer pengar.

Hon firar julen med sina föräldrar och är tacksam för det fina jobb de gör. Samtidigt kräver den stora mängden mat också en stor arbetsinsats.

I min familj är julen en ganska stressig tid. Man försöker skapa den perfekta julen, och då blir alla bara stressade och överarbetade. Ju mindre vi gör, desto mer avslappnade är vi ju. Det är klart att om vi tänker att allt måste vara ekologiskt och allt måste vara plastfritt så blir det stressigt. Men det räcker redan med att vi allmänt konsumerar mindre. Det är ett skönare sätt att leva.

Klappar som behövs

Julklappar är något hon tänkt på så här inför julen. Själv köper hon inga längre, men för dem som gör det har hon några tips.

– Vi kunde kanske börja tänka på vad varje paket är. Ibland köper man bara presenter som en vänlig gest, men det är inte något som personen verkligen behöver. Jag har på sistone tänkt mycket på att vi måste konsumera vettigt och inte bara för att det hör till. Ge sådana presenter som kan hjälpa mottagaren i livet! Det kan vara ekonomisk hjälp eller att man reparerar en stol som gått sönder.

Saker kan förstås också behövas.

– Om någon ska flytta hemifrån kan man köpa begagnade tallrikar till exempel. Om man ger något som den här personen ändå kommer att vara tvungen att köpa så ökar inte konsumtionen.

Om man inte direkt går till butiken sparar man pengar, betonar hon.

– Mycket går att hitta begagnat. Julgransfötter och julljus går säkert att hitta begagnat. Och behöver man tio olika prydnadstomtar? Kan man kanske ha färre prydnader men ändå ha en stämningsfull jul?

– Vi är lärda att tro att vi behöver alla de här sakerna, men det är inte så vi måste leva.

Tålamod och tolerans är något hon rustat sig med.

– Ingen lyssnar på mig om jag får det att låta som att de gör fel. Så jag försöker vara överpedagogisk och jätteförstående. Allt ska gå långsamt fram, och man behöver inte göra stora förändringar. Jag tror att människor blir jätteskrämda av det där att de tror att de måste ändra på hela sitt liv och att inget blir detsamma mera, så man måste vara jätteförsiktig och inte alls dömande. Det är den enda vägen att gå egentligen. Det kräver tålamod att kunna acceptera att det är en långsam process.

EKOLOGISKA JULTIPS

Ge julklappar som mottagaren verkligen behöver.

Presentpappret innehåller ofta för mycket färger för att kunna återanvändas som papper. Går det att hoppa över inpaketeringen? Kan du använda tidningspapper? Eller svep in i exempelvis en handduk om det råkar vara en del av gåvan.

Minska gärna på animalier och kött på julbordet. Om du känner att du har råd kanske du kan köpa viltkött.

Köp mindre mängder av allt och kom ihåg second hand-marknaden där man exempelvis kan hitta julgransfötter och julbelysning.

Om du har en stor krukväxt så kan den pyntas som julgran. Små träd som huggs ner har inte hunnit binda så mycket koldioxid än. Ett kalt träd, med grå och slät yta kan också vara en vacker inredningsdetalj året om och fungera som en ersättare för granen under julen.

Nästa år utkommer Julia Degerths bok Min lilla gröna – tips för en ekologisk vardag.

Ulrika Hansson
Illustration: Maria Sann

julfirande. Här hittar du ett plock bland de största julevenemangen i hela huvudstadsregionen! 22.11.2019 kl. 12:13

Anne Hätönen är kantor i Johannes församling. Hennes favoritplats är den nygamla fåtöljen hemma.

psalmsång. "Psalmsång är också något som vi skapar tillsammans, det är ingenting som jag kan uppnå ensam." 22.11.2019 kl. 11:53

Helsingfors . Här hittar du Helsingforsförsamlingarnas annonsering under tiden 15.11 - 29.11. 12.11.2019 kl. 13:03
Peter Strang tycker att man ska fråga sig själv vad man vill hinna med under sitt liv.

prioritera. – Döden är som solen – man kan bara titta på den en kort stund. Den ger perspektiv på livet, men sedan måste man vända blicken mot livet igen. 11.11.2019 kl. 15:04
Mari Johnson jobbar som diakoniarbetare i Matteus församling. Hennes favoritplats i stan är biosalongerna eller bokhandlarna runt om i Helsingfors.

ny i stan. "Ensamhet är ett stort problem för många men det finns skillnad på ensamhet och att vara ensam." 11.11.2019 kl. 13:50
Sakta täcks golvet med sovsäckar och mjukisdjur.

övernattning. Det fnissas och prasslar bakom altaret. En enorm luftmadrasspump surrar intill körläktaren och framför orgeln spelas det ett parti kort. Klockan närmar sig tio på lördag kväll men Matteuskyrkan i Östra centrum är bokstavligen full av liv när 25 barn sover över i kyrkan. 11.11.2019 kl. 13:34
Kai Sadinmaa säger att man också kan tända ljus hemma om graven är för långt borta.

Begravningsplatser. Fjolårets sommar på Malms begravningsplats tvingade Kai Sadinmaa att möta sin dödsrädsla. Nu känns begravningsplatsen rik och levande. 31.10.2019 kl. 00:01
Ronny Thylin är kaplan i Petrus församling.

Tålamod. "Hur skulle våra liv se ut ifall vi inte tillät oss att betrakta någon som ett hopplöst fall?" 31.10.2019 kl. 00:01
Förhoppningen är att begravningsportalen ska hjälpa människor med de praktiska arrangemangen.

begravning. Genom att logga in på begravningsportalen kan du boka både kapell och präst – och församlingen hör av sig till dig så snabbt som möjligt. 31.10.2019 kl. 00:01
Anne Koivula blev först jurist och sedan präst.

Barn i kyrkan. Anne Koivula är ny präst i Petrus församling. Hon vill ge barnen plats i gudstjänsten så att de ska få känna att de är en del av kyrkans familj. 17.10.2019 kl. 00:01
Du kan dela ljusbilder under hashtaggen #delaljus.

hopp. Dagarna blir mörkare, men när timmarna med dagsljus blir allt färre vill kyrkan ta fasta på att vi kan dela ljus och hopp med varandra. 17.10.2019 kl. 00:01
Louise Häggström jobbar som informatör i Johannes församling. Hennes favoritplats i stan är någonstans vid havet.

Saknad. "Kan man sakna något man aldrig haft?" 17.10.2019 kl. 00:01
Syskonen Christel och Robin Runne har båda två döpts inför sina respektive konfirmationer. Konfirmationen var ändå en större grej, säger de.

konfirmation. Om man inte blivit döpt som barn men ändå vill gå på konfirmandläger – hur gör man då? Det korta svaret på frågan är: anmäl dig till konfirmandundervisningen. 3.10.2019 kl. 10:39
Rofa Blauberg är lärare i modersmål och litteratur. Hans favoritplats i stan är den gamla turbåtsbryggan nära Humleuddsvägen på Degerö.

Studentskrivningar. "Ett L i franska eller ett A i matematik beskriver en enstaka prestation, men missar nästan allt det som är viktigt på riktigt." 3.10.2019 kl. 10:01

sparkrav. Ungdomarna i Matteus församling är djupt besvikna över församlingsrådets beslut att skära i ungdomsverksamheten. 3.10.2019 kl. 09:00