Julia Degerth lever själv ovanligt ekologiskt, men förväntar sig inte radikala förändringar på en gång av sin omgivning.
Julia Degerth lever själv ovanligt ekologiskt, men förväntar sig inte radikala förändringar på en gång av sin omgivning.

Mindre av allt lagom till jul

Stressfritt.

Ekologiskt betyder inte automatiskt dyrt och tidskrävande. Tvärtom kan det bespara dig från stress och onödiga utgifter, inte minst inför julen.

28.11.2018 kl. 15:39

God mat och stämningen från ljus och röda borddukar hör till Julia Degerths jul.

– God mat på julen är sådant man inte äter annars. Jag tycker om olika lådor och alla goda pepparkakor och efterrätter som vi brukar äta i min familj.

Julia Degerth är känd för sin blogg Grön i Åbo/Zero waste (noll avfall) där hon skriver om sin vardag och om en ekologisk livsstil.

En av hennes poänger är att överdriven konsumtion kan försvåra vardagen, inte minst i storfamiljer.

– Konsumtion tar väldigt mycket tid. Det tar tid att gå runt i affärer. Där kan man tänka downsizing (ung. förminska). Vi behöver inte ha julmat för två veckor framöver. Jag tror att alla som köper för mycket varje år skulle ha det mindre stressigt om de tänkte i mindre skala. Det sparar tid, pengar och på miljön.

Jag tror att många tänker att miljötänk är lika med dyrt, men det kan vara tvärtom. Om vi konsumerar mindre sparar vi mer pengar.

Hon firar julen med sina föräldrar och är tacksam för det fina jobb de gör. Samtidigt kräver den stora mängden mat också en stor arbetsinsats.

I min familj är julen en ganska stressig tid. Man försöker skapa den perfekta julen, och då blir alla bara stressade och överarbetade. Ju mindre vi gör, desto mer avslappnade är vi ju. Det är klart att om vi tänker att allt måste vara ekologiskt och allt måste vara plastfritt så blir det stressigt. Men det räcker redan med att vi allmänt konsumerar mindre. Det är ett skönare sätt att leva.

Klappar som behövs

Julklappar är något hon tänkt på så här inför julen. Själv köper hon inga längre, men för dem som gör det har hon några tips.

– Vi kunde kanske börja tänka på vad varje paket är. Ibland köper man bara presenter som en vänlig gest, men det är inte något som personen verkligen behöver. Jag har på sistone tänkt mycket på att vi måste konsumera vettigt och inte bara för att det hör till. Ge sådana presenter som kan hjälpa mottagaren i livet! Det kan vara ekonomisk hjälp eller att man reparerar en stol som gått sönder.

Saker kan förstås också behövas.

– Om någon ska flytta hemifrån kan man köpa begagnade tallrikar till exempel. Om man ger något som den här personen ändå kommer att vara tvungen att köpa så ökar inte konsumtionen.

Om man inte direkt går till butiken sparar man pengar, betonar hon.

– Mycket går att hitta begagnat. Julgransfötter och julljus går säkert att hitta begagnat. Och behöver man tio olika prydnadstomtar? Kan man kanske ha färre prydnader men ändå ha en stämningsfull jul?

– Vi är lärda att tro att vi behöver alla de här sakerna, men det är inte så vi måste leva.

Tålamod och tolerans är något hon rustat sig med.

– Ingen lyssnar på mig om jag får det att låta som att de gör fel. Så jag försöker vara överpedagogisk och jätteförstående. Allt ska gå långsamt fram, och man behöver inte göra stora förändringar. Jag tror att människor blir jätteskrämda av det där att de tror att de måste ändra på hela sitt liv och att inget blir detsamma mera, så man måste vara jätteförsiktig och inte alls dömande. Det är den enda vägen att gå egentligen. Det kräver tålamod att kunna acceptera att det är en långsam process.

EKOLOGISKA JULTIPS

Ge julklappar som mottagaren verkligen behöver.

Presentpappret innehåller ofta för mycket färger för att kunna återanvändas som papper. Går det att hoppa över inpaketeringen? Kan du använda tidningspapper? Eller svep in i exempelvis en handduk om det råkar vara en del av gåvan.

Minska gärna på animalier och kött på julbordet. Om du känner att du har råd kanske du kan köpa viltkött.

Köp mindre mängder av allt och kom ihåg second hand-marknaden där man exempelvis kan hitta julgransfötter och julbelysning.

Om du har en stor krukväxt så kan den pyntas som julgran. Små träd som huggs ner har inte hunnit binda så mycket koldioxid än. Ett kalt träd, med grå och slät yta kan också vara en vacker inredningsdetalj året om och fungera som en ersättare för granen under julen.

Nästa år utkommer Julia Degerths bok Min lilla gröna – tips för en ekologisk vardag.

Ulrika Hansson
Björn Månsson är förtroendevald från Petrus församling i gemensamma kyrkofullmäktige åren 2019-2022. Hans favoritplatser i stan är bland andra huset i Mosabacka och släktens ”urhem” Kottby.

Framtidsvision. "Barn och åldringar ska inte tvingas resa långa vägar för gemensam verksamhet, men kanske ungdomar och vuxna gärna gör det?" 15.1.2020 kl. 11:24
Sedan Bo-Göran Åstrand installerades som biskop i Borgå stift i september har han hunnit resa runt i olika delar av stiftet. Söndagen den 26 januari kommer han att besöka Matteus församling.

Helsingfors. Utmaningarna för församlingarna i Helsingfors är större än på annat håll. Traditionen av kyrklighet är svagare – men de unga utforskar tron fördomslöst. 16.1.2020 kl. 00:01
Susanna Holmström studerar nordiska språk i Helsingfors.  Hennes favoritplats i stan är grönområden och stränder.

nystart. "Jag vill alltså uppmuntra dig som läser detta att i januari låta bli dieterna och istället umgås med de människor som är viktiga för dig." 2.1.2020 kl. 12:54
I månadsskiftet januari–februari besöker Lee Saville Petrus församling.

Livsvägar. Lee Saville älskade sitt jobb på advokatbyrån i England. Efter ett möte med Gud förändrades allt, och sedan många år hjälper han utsatta barn i Rumänien. 2.1.2020 kl. 00:00
Julen bryter av mot vardagen och slitet. Därför känns den så viktig för många av oss, säger Maria Sundblom Lindberg.

Familjejul. Kompromiss är julens ledord nummer ett, säger prästen och familjeterapeuten Maria Sundblom Lindberg. 19.12.2019 kl. 00:01

Julhälsning. "Det är något alldeles speciellt med natten mellan julafton och juldagen." 19.12.2019 kl. 00:00

jul. Här hittar du Helsingfors julböner och mässor i julnatten på svenska. 19.12.2019 kl. 00:01
Eva Biaudet önskar sig stöd för de mänskliga rättigheterna i julklapp.

julfirande. Eva Biaudet läser julevangeliet varje jul. Hon tilltalas av moderskärleken, men påminns också om att Maria, Josef och det nyfödda barnet var en familj på flykt. 19.12.2019 kl. 00:01
Axel Kaaro är civiltjänstgörare i Matteus församling. Hans favoritplats i stan är Hertonäs gårds park.

kommunikation. "Kommunikationen är alltid lite utmanande, men oftast går det bra om jag bara talar riktigt klart och tydligt." 19.12.2019 kl. 00:01
Måste julklappen vara något man kan paketera?

julklappar. Julklapparna måste inte vara ett hot mot miljön eller plånboken, säger den gröna bloggaren Julia Degerth. Men hon vet att det inte är en enkel fråga. 12.12.2019 kl. 15:11
Axel Domingo studerar sociologi vid Helsingfors universitet. Hans favoritplats i stan är hemma i en fåtölj för att han där i lugn och ro får läsa och samla sina tankar från dagens studier eller arbete.

arbete. "Sedan är det en annan fråga om det man gör har en dålig eller bra andlig effekt." 12.12.2019 kl. 00:01
Välkommen till Matteus för att fira jul med bland andra diakoniarbetare Mari Johnson och frivilligarbetarna Marina Alén och Annica Söderström, eller till Petrus där julaftonen firas hemma hos Rebecka och Daniel Björk med familj.

julafton. I Matteus och Petrus församlingar sträcker sig julaftonens gemenskap ännu längre än julbönen. I Matteus firar man tillsammans i kyrkan och i Petrus hemma hos kyrkoherden. 12.12.2019 kl. 00:01
Café Torpet har beskrivits som ett vardagsrum där människor kan komma samman.

engagemang. Det nedläggningshotade Café Torpet i Södra Haga i Helsingfors får en fortsättning tack vare en förening som grundats av lokala invånare som vill ha kvar caféet. 4.12.2019 kl. 14:27
Kjell Westö önskar sig en jul med rimligare konsumtion.

adventstid. Författaren Kjell Westö är svag för adventstiden och julen. Han brukar besöka kyrkor för att sitta ner och fundera en stund – trots att han inte själv är medlem i kyrkan. 28.11.2019 kl. 12:00
Sofia Torvalds och Maria Sann står för text och bild i kyrkans julkalender.

julkalender. Församlingarna i huvudstadsregionen delar ut en julkalender till sina medlemmar. Glad adventstid önskar din församling! 28.11.2019 kl. 11:37