Val, val, val!

Väljare. "Vi ska ha jippon, tänker jag" 15.11.2018 kl. 00:00

Då jag i mars 2014 började jobba i Johannes församling var det valår. Så sades det vid kaffebordet. Jag märkte det då mängden e-post från samfällighetens valinformatör började överskugga all annan e-post. Jag visste ingenting om hur ett val ordnas eller hur stort maskineri det är fråga om. Nå, jag lärde mig snabbt. När jag sedan lätt mörbultad i december samma år såg tillbaka kunde jag inte förstå att det överhuvudtaget blivit ett val.

Fyra år senare är jag klokare. Börjar planera för valet redan i mars. ”Vi ska ha jippon!” tänker jag, för då kommer väljarna. Och förstås ett val. Valåret börjar egentligen med att församlingen beställer röstsedlar, valkuvert och dylikt i mars. Beslut om församlingen är med i massutskick görs också då – alltså långt innan man vet om det ens blir val … Kandidatrekryteringen kommer igång i slutet av sommaren och efter några veckor får jag höra att vi har en kandidatlista.

Nu börjar det stora jobbet; kandidaterna ska fotograferas och svara på frågor i valkompassen. Jag ska fylla i en massa information i valresultattjänsten och godkänna än det ena pappret än det andra. Valnämnden träffas allt oftare. Vi ordnar ett kandidat-kyrkkaffe – ett evenemang där man får speeddejta med kandidaterna. Väldigt omtyckt!
Valkompassen öppnas och man börjar se valkampanjen i gatulivet. Förhandsröstningen sker 6-10.11, och sedan är det sju dagar till valdagen. De flesta röstar under förhandsröstningsveckan men om du är medlem i Johannes församling lönar det sig att vänta till den 18 november. Vi har som sagt lovat att vi ordnar jippo!
Valet är viktigt – det är på det viset vi alla kan påverka. Jag har blivit uppfostrad att röstandet är ett ansvar, men också en rättighet.

Linda Jordas jobbar som informations- och församlingssekreterare i Johannes församling.

I dag är hon tacksam för sina arbetskamrater och sin varma poncho hon köpte på Arranöarna.

Hennes tips: Le, det är gratis!

Hennes kalenderglimt: Valdagen 18.11 i Johannes församling med skojigt program för hela familjen. Se artikeln här intill!

Linda Jordas