På bottenplan i ett vanligt våningshus i Södra Haga hittar man Café Torpet där en del av Petrus församlings verksamhet ordnas.
– Caféet ägs av Petrus församling, men målet är inte att det ska vara vinstbringande. Eventuella vister går till diakonin och i förlängningen mindre bemedlade som behöver ekonomiskt stöd, säger Anu Kuokkanen som är caféansvarig.
– Vi behöver finnas ute bland ”vanliga” människor, bland dem vi är sända att betjäna. Tröskeln att besöka ett café är betydligt lägre än att komma till kyrkan, säger Rebecka Björk som är projektkoordinator i Petrus församling.
Ett mål är att Torpet ska kännas som ett vardagsrum.
– Man kan umgås, släppa loss barnen och slappna av. Och om man redan besökt caféet på en lunch eller kaffe känns steget ganska litet att komma tillbaka kvällstid på en kurs, säger Björk.
Tron kommer fram på många sätt i cafémiljön.
– Genom tavlor, tidningar, reklam och lättillgänglig lovsångsmusik som vi spelar i bakgrunden. En låda där man kan lämna in respons eller bönelappar planeras också, exemplifierar Kuokkanen.
– Också genom det sätt vi uppmärksammar och betjänar våra kunder vill vi visa på Guds godhet och kärleken till nästan, tilllägger hon.
Fler caféer?
Linn och Milla från gymnasiet Lärkan besöker Café Torpet för första gången. Det är ”mysigt” tycker de och de kan tänka sig att komma fler gånger.
– Eller så ofta min veckopeng tillåter, säger Linn.
De beskriver sig själva som lite nördiga.
– De coola människorna som festar varje kväll kanske inte skulle komma hit, funderar Linn.
Men Wilanda Verdecia bakom disken är inte så säker. Morgonkaffe brukar locka många olika slags ungdomar.
– Ofta droppar det in ensamma elever eller grupper på tio personer, säger hon.
Anu Kuokkanen är glad att alla slags människor hittat caféet.
– Och barnfamiljer, inte minst föräldralediga, är en stor kundgrupp, säger hon.
Det finns drömmar om fler caféer, om ekonomin tillåter, berättar Rebecka Björk.
– Vårt område är stort geografiskt, men via ett café kan man bygga gemenskap och skapa en mötesplats mellan kyrkan och lokalbefolkningen. En annan idé är att samarbeta med redan existerande caféer, säger Rebecka Björk.