När en ny kororgel skulle införskaffas till Johanneskyrkan var utgångspunkten att den skulle vara engelsk.
– Det är ovanligt i vårt land med engelska kororglar, men eftersom den ska vara speciellt bra för att kompa kör och vi ofta har körer som medverkar så gick vi in för det här, säger Dag-Ulrik Almqvist som är kantor i Johannes församling.
Mjuka toner
Det finns olika orgeltraditioner i de olika europeiska länderna, berättar Almqvist, exempelvis vår egen nordiska som är väldigt tyskinfluerad, och inte minst den franska och engelska.
– Den engelska orgeln klingar på ett lite speciellt sätt. Den har ett fylligt, mjukt sound. I vanliga fall skulle jag väl säga klang, men sound är rätt ord nu när det är en engelsk orgel, skrattar Almqvist.
Vi har haft en lång period i Norden med orglar som är spetsiga i klangen.
Dag-Ulrik Almqvist betonar att alla kommer att få sjunga med till tonerna av den nya kororgeln, när den invigs under en aftongudstjänst på lördag. FOTO: Liisa Mendelin
– De framhäver de höga tonerna. Den engelska orgeln bygger på grundtonsklang.
En kororgel är i regel inte så stor och står, liksom namnet antyder, framme i kyrkan. Den gamla kororgeln i Johanneskyrkan var serietillverkad och hade fyra stämmor.
– Det här är den första skräddarsydda kororgeln för Johanneskykan. Den har nio stämmor, jämfört med stora orgeln i Johanneskyrkan som har över 60 stämmor.
Den nya kororgeln har ungefär 500 metallpipor sammanlagt, som är gjorda i England. Fasadpiporna är målade av estetiska skäl, vilket är typiskt i den anglosaxiska världen men ovanligt här.
Är den rolig att spela på?
– Jo absolut! Den har dessutom ett fristående spelbord som kan flyttas nästan vart som helst i kyrkan.
Hela projektet föregicks av att det ansvariga orgelbyggeriet i Esbo och kantor Sixten Enlund från Johannes församling gjorde studiebesök i England.
Aftongudstjänst
Den nya orgeln invigs på lördag under en aftongudstjänst enligt den angligkanska kyrkans ordning, en så kallad evensong.
– Det blir församlingspsalmer och bibelläsningar, men ingen predikan. Det är kören som predikar. Vi kommer att sjunga på många språk: engelska, svenska, norska, finska och lite latin.
Serveringen efteråt är förstås också engelsk.
– Det blir åtminstone te och scones, säger Almqvist.