Johanna Sademaa ansvarar för matsalssidan vid lunchserveringen. Hon betjänar också på svenska.
Johanna Sademaa ansvarar för matsalssidan vid lunchserveringen. Hon betjänar också på svenska.

Svinn blir lunch i nytt kafé i Matteuskyrkan

mat.

En ny lunchrestaurang har sett dagens ljus i Matteuskyrkan i Östra centrum. På Snellu Café kan du välja lunchens pris enligt din plånbok och råvarorna består av fullt ätbar mat som riskerar att kastas bort i matbutikerna.

5.2.2018 kl. 17:16

Lunchrestaurangen Snellu Café finns bredvid kyrksalen i bottenvåningen av Matteuskyrkan. Kafét körde igång i mitten av januari.

– Vårt mål är att upp till 70 % av råvarorna ska komma från matsvinn. Vi får in ny mat varje dag, och dagens leverans avgör hur nästa dags meny ser ut. Vi samarbetar med matsvinnsrestaurangen Loop med transporterna, säger Mare Kinanen som är ledande diakoniarbetare för specialungdomsarbetet Snellu.

Snellu hör till Helsingfors kyrkliga samfällighet och det är Snellu som är värd för restaurangen i Matteuskyrkan. Utöver två professionella köksarbetare sysselsätter kaféet unga som annars har svårt att få jobb. Restaurangen har fått bidrag från Europeiska socialfonden (ESF) för att i framtiden erbjuda praktikplatser och arbetsprövning.

Betala extra för din nästa

Än så länge är restaurangen öppen bara lunchtid klockan 11–12.30. Lunchen kostar 2 euro, men den som vill kan betala 5 eller 10 euro och samtidigt göra en god gärning: de extra slantarna används till att stöda diakoniklienters måltider på kaféet.

– Så fort vi får hit de rätta möblerna kan vi förlänga öppethållningstiderna och erbjuda kaféprodukter. Då ska det också bli möjligt att beställa catering från Snellu Café, säger Kinanen.

Konceptet för Snellu Café heter Waste&Feast. Tanken är att det ska bli en modell som kan kopieras också till andra församlingar i Helsingfors och Finland.

– Ordet Waste (sv. avfall) berättar att vi jobbar ekologiskt och deltar i EU:s gemensamma mål: att minska matsvinnet, förklarar Kinanen.

– Och Feast (sv. fest) berättar att det alltid är en fest att äta tillsammans. Det är också en fest varje gång en person som har svårt att komma in på arbetsmarknaden får chansen att göra ett meningsfullt arbete.

Svenskt rum

Matteuskyrkan är Matteus församlings kyrka, och alltså ett svenskt rum i Helsingfors. Också Matteus församling är med i projektet.

– Det känns roligt att vi fått hit ett kafé, säger Stefan Forsén som är kyrkoherde i Matteus församling.

– Tack vare kyrkans centrala läge är det verkligen optimalt att vi nu också kan erbjuda en mötesplats med låg tröskel. Jag hoppas att många svenskspråkiga i östra Helsingfors ska hitta till kaféet.

Waste&Feast Snellu Café

  • Snellu Café erbjuder lunch må–fre kl. 11–12.30 för bara 2 euro. Genom att betala 5 eller 10 euro stöder du måltider för mindre bemedlade.
  • Kaféet jobbar ekologiskt och använder matsvinn som råvara.
  • Snellu Café finns i Matteuskyrkan på Åbohusvägen 3 i Östra centrum.
  • Vill du beställa en tårta till din fest, eller annan catering? Kontakta snellucafe@evl.fi
  • Waste&Feast är ett nytt koncept för diakonimåltider, som kombinerar matsvinn med sysselsättning.
Liisa Mendelin

Helsingfors pride. Kyrklig vigsel av samkönade par är ett aktuellt tema som lyfts fram under årets Helsingfors Pride-vecka. Församlingar och kristna organisationer deltar också aktivt i programmet. 26.6.2018 kl. 12:52
På lekholmen samlas många ungdomar och barn, men holmen välkomnar alla. I år satsar man dessutom på mer program för vuxna.

Holmliv. Känns sommarlovet för långt och tråkigt? På Lekholmen ordnar församlingarna program hela sommaren. 7.6.2018 kl. 00:00
Som familj måste man fundera på vad man vill göra och vad man har råd med. En dag på stranden är ett billigt semesternöje.

Förväntningar. Ledig tid triggar lätt stora förhoppningar om att få lite av allt: innehållsrikt program, tillräckligt med vila och tid för att odla våra relationer. Men om det inte blir som man tänkt då? 7.6.2018 kl. 00:00
Edith Kortekangas från Helsingfors har ljusa minnen från Lekholmen.

längtan. "Den dagen i den röda stugan förändrade allt för mig." 7.6.2018 kl. 00:00
Se Freja Pontán och Pia Öhman i det stora faddertestet på www.helsingforsforsamlingar.fi. Du kan också testa ditt eget fadderskap där.

Kontakt. Det är aldrig för sent att bli en bra fadder, menar Pia Öhman och Freja Pontán som hållit kontakten i 17 år. 24.5.2018 kl. 00:00
My Ström-Rantamäki är diakonarbetare i Matteus församling.

Faddrar. "Förebilder hjälper oss att förstå vem vi är." 24.5.2018 kl. 00:00
Mikaela Steffansson jobbar i Helsingfors i sommar. Hon gillar stadssomrar och den variation de bjuder på.

Upptäcka. Många stannar kvar i stan över sommaren, antingen av egen vilja eller som ett måste. Storstan kan också vara ett smultronställe. 24.5.2018 kl. 00:00

ekonomi. Vem som helst kan drabbas av ekonomiska utmaningar. Gör upp en realistisk budget och förbered dig på otrevliga scenarier. Numera erbjuder också Helsingforsförsamlingarna ekonomisk rådgivning. 9.5.2018 kl. 16:03
Monica Heikel-Nyberg är kaplan i Johannes församling.

Sprickor. "Jesus tar steget ut ur tidens begränsning och finns inte längre tryggt mellan sidorna i evangelierna." 9.5.2018 kl. 15:57

Havsnära. Strand, mat, bastu och andaktsliv. Det är lätt att besöka Lekholmen, ensam eller i grupp. 9.5.2018 kl. 15:49
Elina Koivisto uppmärksammar kvinnors välmående.

kvinnor. I sommar erbjuder församlingarnas lägerö Lekholmen också program för vuxna. 9.5.2018 kl. 15:43
Keld Dahlmann leder ett nätverk som hjälper församlingar att få ny livskraft och växa.

Förnyelse. Pastor Keld Dahlmann arbetar med att hjälpa nya och gamla församlingar att bli livskraftiga och växande. Nu besöker han Helsingfors. 9.5.2018 kl. 11:52
Ronny Thylin är kaplan i Petrus församling.

Livshållning. "Under den senaste veckan har jag ändå ställt mig frågan om jag ibland ger för stort rum åt ett negativt tänkande." 26.4.2018 kl. 00:00
Kvinnobruncherna ordnas några gånger per år i Petrus församling.

Välbesökt. God mat, ett femtiotal deltagare, och en intressant livshistoria. Så kan en kvinnobrunch se ut. 26.4.2018 kl. 00:00
Niels Burgmann trivs med att jobba i team.

musik. Niels Burgmann är nyanställd i Matteus församling. 26.4.2018 kl. 00:00