Tonja Paavola (till höger) och Marianne Mimi Sundroos bjuder in till att fira julafton i Matteus församling.
Tonja Paavola (till höger) och Marianne Mimi Sundroos bjuder in till att fira julafton i Matteus församling.

Du behöver inte fira jul ensam – Matteus församling bjuder in till en kravlös julafton

Måltid.

Också i år öppnar Matteus församling sina dörrar för dem som inte vill fira ensamma eller inte har möjlighet att ordna eget firande. God mat och gemenskap är de viktigaste inslagen.

14.12.2017 kl. 00:00

– Det är kravlöst och ledigt. Vi äter tillsammans, det är det viktiga, säger Tonja Paavola som är ungdomsarbetsledare i Matteus församling.

Det är nu fjärde året som dörren till Matteuskyrkan står öppen på julafton. Några anställda och några frivilliga delar på uppgifterna varje år.

– Första året hade vi åtta gäster, andra året tjugo personer och förra julen trettio, så det har ökat stadigt.

Gästerna gör festen

Julfirandet börjar med julbön klockan 16 i kyrkan. Sedan följer en julmåltid i församlingssalen på andra våningen.

– Vi sjunger alltid julsånger tillsammans, men när det gäller övrigt program är vi mycket flexibla. Vi försöker i stället läsa av stämningen. Det kan bli allt från julanekdoter till frågesport.

Församlingen riktar sin inbjudan till alla. Tonja Paavola nämner speciellt sådana som inte har någon att fira tillsammans med eller människor som i år inte orkar eller har möjlighet att ordna en egen traditionell jul.

– Alla kan inte heller åka till släkt och familj om de bor långt borta. Vi har haft alla slags människor som deltagit och det är fint! Ofta lite äldre människor men också barnfamiljer.

Även om församlingssammanhang känns obekanta för en är det inget hinder.

– Vi har väldigt låg tröskel. Fokus ligger på en gemensam måltid. De som deltagit i firandet är oftast sådana som inte annars är aktiva i vår verksamhet. Det finns inget man måste kunna eller veta för att vara med.

Gemenskap för en stund

– Jag skulle våga påstå att folk varit bekväma med den här typen av firande. Vi har också sådana som valt att vara med flera år. Det är väldigt viktigt för oss att alla ska få känna sig välkomna direkt från början, så vi har alltid någon som möter gästerna och hälsar dem välkomna.

Tonja Paavola berättar att deltagarna verkar ha haft lätt för att börja prata med varandra och hitta nya bekanta.

– En del har erbjudit andra skjuts hem efteråt. Sådant är roligt att märka. Oberoende av hur de kände sig när de kom har de verkat glada när de gått hem.

Tonja Paavola är med för fjärde året när Matteus ordnar julfirande. För henne är julfrid en kravlös tillvaro.

– Julfrid sammanfattar hela det kristna budskapet. Jesusbarnet påminner mig om att jag är värdefull och älskad av Gud, att jag får vara sådan jag är och känna frid över att jag är okej. Den julfriden vill jag sprida till andra, och jag hoppas att var och en kunde hitta den friden och sprida kärlek.

– Julfrid kanske också handlar om tacksamhet, att hitta små tacksamhetsämnen även om mycket känns jobbigt. Kan julstädandet handla om tacksamhet över att ha ett hem? Men jag vet att det är svårt när man har bråttom och känner sig stressad.

Om man lyckas prioritera kan krafterna räcka längre.

– Viktigast är att jag orkar finnas till för dem som finns runtomkring mig på julafton, säger hon.

Jul i Matteus

  • Julfirandet inleds kl. 16 med julbön i Matteuskyrkan, Åbohusvägen 3. Middag och samvaro pågår sedan till kl. 20 i församlingssalen.
  • Man kan anmäla sig på förhand till kansliet men är lika välkommen oanmäld: matteus.fors@evl.fi eller 09 2340 7300.
  • Om man vill donera mat till julbordet kan man ta kontakt med Tonja Paavola, tonja.paavola@evl.fi.
  • I och med att kollektivtrafiken inte går som vanligt under julafton ställer frivilliga församlingsbor upp med skjuts om man meddelar församlingen på förhand.
Ulrika Hansson
Anne Koivula jobbar som församlingspastor i Petrus församling.

Pizza. Anne Koivula skriver om det värdefulla i välsignelsen av barn inför skol- och dagisstarten. 3.8.2022 kl. 06:00

FÖRÄLDRAR. Han är barnskötare inom småbarnspedagogik och har några tips inför dagisstart. 3.8.2022 kl. 06:00
Garden party med hamburgare  under sista kvällen är en mångårig tradition på Petrus församlings skribaläger.

SKRIBALÄGER. Skriftskollägren på Lekholmen är händelser som de flesta minns. ”Lekisandan” går aldrig ur tiden och återupplevs år efter år i olika former och konstellationer. Under Petrus församlings fjärde läger för i sommar hamnade bastun i hetluften. 20.7.2022 kl. 06:00
Sofia Palmén jobbar som ungdomsarbetsledare i Johannes församling.

skriba. Sofia Palmén skriver om skribalägererfarenheter som ändrar form i takt med att man blir äldre och har andra uppgifter. 20.7.2022 kl. 06:00

skriba. Hon är förstaårshjälpis på Petrus församlings skribaläger. 20.7.2022 kl. 06:00

LÄSNING. I sommarhettan och under semestern är det många som tycker om att koppla av med en god bok. Kyrkpressen har frågat några personer vad de läser under sommaren. Kanske du också hittar några lästips till din lista? 6.7.2022 kl. 14:00

utbytesstudier. Gruppen kommer från Utah och är en del av ett utbytesprogram. 6.7.2022 kl. 06:00
Helena Salenius jobbar med skolfrågor och konfirmandarbete på Kyrkans central för det svenska arbetet.

skapelsen. Helena Salenius befinner sig i Alprosparken i Haga och funderar kring vad man missar då man inte provar på nya saker. 6.7.2022 kl. 06:00
Anna Korkman Lopes har sakta men säkert anpassat sig till livet i Finland igen efter 23 år i Brasilien.

BRASILIEN. Det som skulle bli tre månader i Rio de Janeiro blev 23 år. Anna Korkman Lopes hittade sin plats där i arbetet bland utsatta gatubarn och mammor. Att bo i Rio de Janeiro har sina utmaningar men att senare flytta tillbaka till Finland visade sig vara en lika stor om inte större omställning. 22.6.2022 kl. 06:00
Susanna Sandell är musiklärare, låtskrivare och livsnjutare.

Flytt. Susanna Sandell skriver om att förbereda sig för en ny livsfas. 22.6.2022 kl. 06:00

pride. Hon är med och ordnar program i Matteus församling under Prideveckan. 22.6.2022 kl. 06:00
Lekholmen ligger vackert beläget i östra Helsingfors skärgård och är öppet för besökare.

lekholmen. Sommarsäsongen på Lekholmen är här och holmen är precis som vanligt öppen för besökare. Holmpersonalen vill välkomna besökare i alla åldrar. – Vi ordnar verksamhet och program för olika åldrar på veckobasis. Kom och se vad det handlar om! 8.6.2022 kl. 06:00

SOMMARCAFE. Hon koordinerar Johannes församlings sommarcaféer. 8.6.2022 kl. 06:00
Ulrika Lindblad jobbar som informatör i Johannes församling.

sommar. Ulrika Lindblad skriver om balansen mellan att ta itu med olika sommarprojekt – fysiska och andliga. 8.6.2022 kl. 06:00
Säsongen på Svartholmen inleds på fadderdagen den 5 juni. Här kan man gå på pilgrimsvandring i naturen, titta på djur, eller bara njuta av sommaren.

Svartholmen. Sydväst om Fölisön ligger natursköna Svartholmen, som ägs av Helsingfors kyrkliga samfällighet. Holmen är liten men mångsidig och erbjuder både stillhet och aktivitet för alla åldrar. 25.5.2022 kl. 06:00