Dagcentret kan erbjuda gemenskap och meningsfull sysselsättning för papperslösa och frivilliga. Från vänster projektkoordinator Nora Repo, frivilligkoordinator för Blåbandsstiftelsen Soile Bar-Yosef, darinkunniga Friba Majeed, projektchef Veera Vilkama och Eva Kuhlefelt från mångkulturellt arbete vid Röda Korset.
Dagcentret kan erbjuda gemenskap och meningsfull sysselsättning för papperslösa och frivilliga. Från vänster projektkoordinator Nora Repo, frivilligkoordinator för Blåbandsstiftelsen Soile Bar-Yosef, darinkunniga Friba Majeed, projektchef Veera Vilkama och Eva Kuhlefelt från mångkulturellt arbete vid Röda Korset.

Ett vardagsrum för alla

Träffpunkt.

Nu har målfärgen torkat och möblerna hittat sina platser. Det nya mångkulturella dagcentret är redo att bli en mötesplats för migranter och helsingforsare.

11.10.2017 kl. 18:50

Syftet med det alldeles nyöppande dagcentret är att hjälpa och stöda papperslösa och asylsökande i huvudstadsregionen. Bakom satsningen står projektet ”I korsets skydd” vid Helsingfors kyrkliga samfällighet.

– Alla besökare är välkomna till centret, men tjänsterna är riktade till invandrare. En huvudtanke är att invandrare och helsingforsare ska få träffas, säger Nora Repo som är projektkoordinator för ”I korsets skydd”.

Dagcentret har inretts med talkokrafter, bland annat har gamla möbler piffats upp med ny färg. Man har också inrättat ett litet bibliotek och ordnat lokalen så att man kan hålla verkstäder och språkkurser på finska, svenska och engelska.

– Ett tydligare veckoprogram med verkstäder och annat kommer att växa fram så småningom.

På dagcentret kan migranter också få hjälp att hantera sina ärenden och de erbjuds tolktjänster på åtminstone dari, arabiska och somali. Dagcentret ska också ordna utflykter.

– Vi tänker oss ganska enkla och billiga utflykter inom Helsingfors till en början. Vi som jobbar med det här känner Helsingfors bra och kan ge den kunskapen vidare.

Besökarna erbjuds också information om möjligheter att motionera och gå med i idrottsföreningar samt om olika kulturevenemang.

– Det finns många aktiviteter som är helt gratis. Men ofta är informationen endast på finska och svenska. Vi kan hjälpa till att översätta. Det skulle vara viktigt för dem som inte just nu har möjlighet att jobba eller studera att hitta aktiviteter under dagarna.

Frivilliga insatser viktiga

Från dagcentret kan besökarna dirigeras vidare till enheten för specialdiakoni och använda tjänsterna där.

– Det finns exempelvis duschar och gym. Man kan också få hjälp med att få tag på kläder och mat samt boka samtal med diakoniarbetare, berättar Nora Repo.

Ett par handledningdagar för frivilliga har ordnats.

– Vi kommer att ordna nya utbildningar längre fram i november, efter att fler frivilliga har hittat oss och hunnit vara med en liten tid. Då kan de bättre reflektera över hur det känns att jobba med det här och säga vad de behöver hjälp med.

En viktig uppgift för frivilliga är helt enkelt att skapa en trevlig atmosfär och finnas till hands.

– Frivilliga kan bidra till att människor känner sig välkomna. Servering av te och kaffe är en annan uppgift. Det kommer också att komma frågor om allt möjligt och då kan frivilliga hjälpa till med att söka information.

När det kommer till komplicerade ärenden kan tid reserveras till anställda.

– Frivilliga kan kanske också gå med papperslösa till någon myndighet. Men det kan vara ganska tungt och då måste man se vem som kan ta på sig sådant, säger Nora Repo.

Så här kan du hjälpa

  • Gå med i Facebookgruppen ”Flytkingvänner i centrum”.
  • Dagcentret är öppet ti–fr kl. 12-16. Frivilliga är varmt välkomna att hälsa på och skriva sitt namn i papperskalendern de dagar de har möjlighet att hjälpa till.
  • De som vill får gärna lämna in tyger och andra pysselmaterial under dagcentrets öppettider. Om man har idéer om enkla aktiviteter som inte kräver ett gemensamt språk är man välkommen att komma in och diskutera.
  • Dagcentret är tills vidare ett samarbete mellan Enheten för specialdiakoni vid Helsingfors kyrkliga samfällighet, Johannes församling, Röda korset, Blåbandsstiftelsen och Helsingfors diakonissanstalt.
  • Mer info ger Nora Repo, nora.repo@evl.fi, 09 2340 2525.
Liisa Mendelin och Ulrika Hansson
Renoveringen av Johanneskyrkan tog ett och ett halvt år.

Helsingfors. Efter ett och ett halvt års intensivt arbete är Johanneskyrkans fasadrenovering avslutad och kyrkan har äntligen blivit av med höljet av byggställningar. Byggmästare Kai Heinävaara från Helsingfors kyrkliga samfällighet är mycket nöjd med resultatet. 13.10.2022 kl. 12:00
Sara Fagerholm vikarierar som informatör i Petrus församling.

PERSONER. Sara Fagerholm gillar att jobba i sin egen församling. 13.10.2022 kl. 12:00
Helena Hollmérus jobbar som ledare för småbarnspedagogiken i Johannes församling.

Helsingfors. I skrivande stund kan jag inte se mig mätt på höstens vackra färger omkring mig: Träden, solen, den blå himlen och havet. Lingonen, de halvtorra blåbären med brinnande röda blad och svamparna jag sällan hittar, allting är som en vacker tavla. Ju äldre jag blir, desto bättre blir jag på att stanna upp och njuta av det som finns runtomkring mig i stunden. 13.10.2022 kl. 12:00
Höstdagarna är ett återkommande, stort ungdomsevenemang som varje år samlar hundratals ungdomar för gemenskap, verkstäder, mässa, musik och chill.

HÖSTDAGARNA. Höstdagarna hör till de större ungdomsevenemangen i Borgå stift och lockar varje år hundratals deltagare. – En av de bästa sakerna med Höstdagarna är att det för samman människor med olika bakgrund och åsikter, säger Patricia Högnabba. 28.9.2022 kl. 06:00
Stefan Forsén jobbar som direktör för det gemensamma församlingsarbetet i Helsingfors.

ÖPPENHET. Stefan Forsén skriver om vikten av att som människa öppna upp sig för Guds verklighet som gör upp med människans bundenhet i negativa mönster. 28.9.2022 kl. 06:00

SALT. Han talar på Matteus SALT den 13 oktober under rubriken: Alla kan profetera. 28.9.2022 kl. 06:00
Församlingarna i Helsingfors har en hel del verksamhet för barn i olika åldrar.

barnfamiljer. Höstterminen har börjat och i församlingarna ordnas en hel del verksamhet för barn och familjer. – Det är minst lika viktigt för föräldrarna att få kamratstöd under småbarnsåren som kan vara ganska hektiska, säger Daniela Strömsholm. 14.9.2022 kl. 06:00
Edith Kortekangas jobbar som ungdomsdiakon i Petrus församling.

HÖST. Edith Kortekangas skriver om nåden som räcker till och att människans värde inte mäts i prestationer utan i dem vi är. 14.9.2022 kl. 06:00

DRUMSÖ. Han leder Fritids i S:t Jacob som är öppen för alla i årskurserna 3–6. 14.9.2022 kl. 06:00

LÅTSKRIVNING. Hon är singer/songwriter och ger ut ny musik igen efter en paus på fem år. 31.8.2022 kl. 06:00
Kalle Sällström jobbar som verksamhetsledare för Församlingsförbundet.

FÖRSAMLINGSVAL. Vad behövs för ett fungerande kyrkobygge? Kalle Sällström funderar kring vad som behövs för en levande gemenskap. 31.8.2022 kl. 06:00
Edit Koskinen arbetar som timlärare i Norsen och har ständigt något kreativt projekt på gång.

kreativitet. Vad är kreativitet egentligen? Hur kan det definieras och är alla människor verkligen kreativa? – Kreativiteten är lite som en muskel som kan tränas upp och bli starkare och utvecklas, säger Edit Koskinen. 17.8.2022 kl. 06:00

BOLD PROJECTS. Han har bestigit Haldefjäll, Kebnekaise och Galdhöpiggen med Bold projects. 17.8.2022 kl. 06:00
Cecilia Forsén är diakonissa och stiftssekreterare för församlingsdiakoni.

diakoni. Cecilia Forsén skriver om människans blomstringstid och om hur relationer får oss att växa och mogna. 17.8.2022 kl. 06:00
Rösta i höst – många svenska frågor på spel!

FÖRSAMLINGSVALET. Kyrkans ekonomiska läge tvingar fram stora strukturella förändringar. Det kommande församlingsvalet kommer att avgöra vilka de blir under följande mandatperiod. – Det kan hända en hel del på fyra år, säger Christoffer Perret. 3.8.2022 kl. 06:00