Dagcentret kan erbjuda gemenskap och meningsfull sysselsättning för papperslösa och frivilliga. Från vänster projektkoordinator Nora Repo, frivilligkoordinator för Blåbandsstiftelsen Soile Bar-Yosef, darinkunniga Friba Majeed, projektchef Veera Vilkama och Eva Kuhlefelt från mångkulturellt arbete vid Röda Korset.
Dagcentret kan erbjuda gemenskap och meningsfull sysselsättning för papperslösa och frivilliga. Från vänster projektkoordinator Nora Repo, frivilligkoordinator för Blåbandsstiftelsen Soile Bar-Yosef, darinkunniga Friba Majeed, projektchef Veera Vilkama och Eva Kuhlefelt från mångkulturellt arbete vid Röda Korset.

Ett vardagsrum för alla

Träffpunkt.

Nu har målfärgen torkat och möblerna hittat sina platser. Det nya mångkulturella dagcentret är redo att bli en mötesplats för migranter och helsingforsare.

11.10.2017 kl. 18:50

Syftet med det alldeles nyöppande dagcentret är att hjälpa och stöda papperslösa och asylsökande i huvudstadsregionen. Bakom satsningen står projektet ”I korsets skydd” vid Helsingfors kyrkliga samfällighet.

– Alla besökare är välkomna till centret, men tjänsterna är riktade till invandrare. En huvudtanke är att invandrare och helsingforsare ska få träffas, säger Nora Repo som är projektkoordinator för ”I korsets skydd”.

Dagcentret har inretts med talkokrafter, bland annat har gamla möbler piffats upp med ny färg. Man har också inrättat ett litet bibliotek och ordnat lokalen så att man kan hålla verkstäder och språkkurser på finska, svenska och engelska.

– Ett tydligare veckoprogram med verkstäder och annat kommer att växa fram så småningom.

På dagcentret kan migranter också få hjälp att hantera sina ärenden och de erbjuds tolktjänster på åtminstone dari, arabiska och somali. Dagcentret ska också ordna utflykter.

– Vi tänker oss ganska enkla och billiga utflykter inom Helsingfors till en början. Vi som jobbar med det här känner Helsingfors bra och kan ge den kunskapen vidare.

Besökarna erbjuds också information om möjligheter att motionera och gå med i idrottsföreningar samt om olika kulturevenemang.

– Det finns många aktiviteter som är helt gratis. Men ofta är informationen endast på finska och svenska. Vi kan hjälpa till att översätta. Det skulle vara viktigt för dem som inte just nu har möjlighet att jobba eller studera att hitta aktiviteter under dagarna.

Frivilliga insatser viktiga

Från dagcentret kan besökarna dirigeras vidare till enheten för specialdiakoni och använda tjänsterna där.

– Det finns exempelvis duschar och gym. Man kan också få hjälp med att få tag på kläder och mat samt boka samtal med diakoniarbetare, berättar Nora Repo.

Ett par handledningdagar för frivilliga har ordnats.

– Vi kommer att ordna nya utbildningar längre fram i november, efter att fler frivilliga har hittat oss och hunnit vara med en liten tid. Då kan de bättre reflektera över hur det känns att jobba med det här och säga vad de behöver hjälp med.

En viktig uppgift för frivilliga är helt enkelt att skapa en trevlig atmosfär och finnas till hands.

– Frivilliga kan bidra till att människor känner sig välkomna. Servering av te och kaffe är en annan uppgift. Det kommer också att komma frågor om allt möjligt och då kan frivilliga hjälpa till med att söka information.

När det kommer till komplicerade ärenden kan tid reserveras till anställda.

– Frivilliga kan kanske också gå med papperslösa till någon myndighet. Men det kan vara ganska tungt och då måste man se vem som kan ta på sig sådant, säger Nora Repo.

Så här kan du hjälpa

  • Gå med i Facebookgruppen ”Flytkingvänner i centrum”.
  • Dagcentret är öppet ti–fr kl. 12-16. Frivilliga är varmt välkomna att hälsa på och skriva sitt namn i papperskalendern de dagar de har möjlighet att hjälpa till.
  • De som vill får gärna lämna in tyger och andra pysselmaterial under dagcentrets öppettider. Om man har idéer om enkla aktiviteter som inte kräver ett gemensamt språk är man välkommen att komma in och diskutera.
  • Dagcentret är tills vidare ett samarbete mellan Enheten för specialdiakoni vid Helsingfors kyrkliga samfällighet, Johannes församling, Röda korset, Blåbandsstiftelsen och Helsingfors diakonissanstalt.
  • Mer info ger Nora Repo, nora.repo@evl.fi, 09 2340 2525.
Liisa Mendelin och Ulrika Hansson
Edith Kortekangas studerar till socialarbetare.

Mod. "Mod är att våga leva med ett sårbart hjärta i en värld där vårt hjärta ibland kommer att brista." 1.2.2021 kl. 00:00

hjälpledare. Hon trivs med att vara hjälpledare och har fått många fina minnen från lägren. 1.2.2021 kl. 08:00
Idrotten spelar en stor roll i Johan Ekroths vardag. "Till 99,9 procent har fotbollen räddat mitt liv. Resten kommer uppifrån."

beroende. Han drack tills hans kropp nästan gav upp. Vid nyåret tänkte Johan Ekroth tillbaka och insåg att han nu levt längre som nykter än han någonsin tidigare gjort i sitt liv. 29.1.2021 kl. 15:38

Sorgekurs. Hon gick sorgekursen Vägen vidare i fjol och fick förtroende för ledarna. 20.1.2021 kl. 09:00
Inom diakonin försöker man lindra ensamheten genom att ringa upp och prata i telefon.

diakoni. Diakoniarbetarna pratar mer i telefon än vanligt. För många av deras klienter har det blivit svårare att klara ekonomin i restriktionernas spår – men framför allt är ensamheten svår. 20.1.2021 kl. 07:00
Louise Häggström jobbar som informatör i Johannes församling.

nyårslöften. När andra håller nyårslöftena på minimal nivå sätter Louise Häggström upp femton mål inför 2021. 20.1.2021 kl. 08:00

Konferens. Han ser pandemin som en möjlighet och har planerat Disciple-konferensen i ny form. 4.1.2021 kl. 13:39

Språkbad. Christina Elving-Andersén frågar sig om vi svensktalande själva ger rum för en levande tvåspråkighet. 4.1.2021 kl. 11:06
Markus Andersén saknar inte sitt gamla liv, men kan fortfarande lockas av tanken att ta på sig fler uppgifter.

nystart. Läkarens ord om att han stod på randen till en hjärtinfarkt fick Markus Andersén att lägga om kosten, börja motionera – men framför allt att vila mer. 4.1.2021 kl. 14:09
– Ingen orkar om man hela tiden måste vara missnöjd med sig själv, säger Anna Korkman Lopes.

vanor. Nya vanor behöver övas för att sätta sig i hjärnan. De här tipsen gör det lättare att komma igång. 29.12.2020 kl. 17:21
Hilkka Olkinuora närmar sig julen som ett sinnestillstånd. Det skalar bort många måsten.

annorlunda jul. – Fira den jul du kan och vill fira i år, säger Hilkka Olkinuora. Jultraditionerna handlar inte alltid om vad man gör – utan om varför man gör det. 16.12.2020 kl. 11:00

distansgudstjänst. Bokmässa, gudstjänst och julkonsert. Allt sker på nätet i år – men hur ska man hitta in? 16.12.2020 kl. 09:00
I Matteus Masked Singers sjunger bland annat en björn, en kamel och en åsna julsånger.

Musikunderhållning. Matteus församling spelade in en julkonsert där alla uppträder maskerade. Titta och försök gissa vem som döljer sig bakom maskerna! 16.12.2020 kl. 09:00

julafton. – Jag tror det kommer att bli en speciell stämning. Jag tror att radion blir ett surrogat för den kontakt man vanligtvis haft med släktingar, säger Kjell Ekholm. 16.12.2020 kl. 09:00

julsånger. Hon är åtta år och sjunger i Petrus församlings barnkör. 9.12.2020 kl. 10:00