Så här klarar du av konfirmationen med glans – läs våra samlade tips!

Förberedelse.

Kom i tid till kyrkan, ta inte för tjocka kläder och ät en ordentlig frukost! Här är tipsen ni inte vill missa om konfirmationen närmar sig.

25.8.2017 kl. 10:40

Det är konfirmationstider för många församlingar. En rutinprocedur på många sätt, men också helt unikt för varje ny ungdom. Och kanske också lite spännande och ovant.

Ta del av tipsen som passar både konfirmander och familjemedlemmar. De som ger goda råd är ungdomsarbetsledaren i Matteus församling Daniel Jakobsson och fjolårskonfirmanderna Matilda Hätinen (Petrus) och Alexander Brummer (Johannes).

Kläder

Daniel: – Ta inte de allra varmaste kläderna för det blir ofta varmt.

Det finns inte heller några krav från kyrkans håll att man ska ha snyggaste klänningen eller kostymen. Man ska ha något man trivs med.

Hela skriban handlar om att hitta sin egen identitet, inte ta någon roll som en förälder eller far- eller morförälder tvingar på en.

Matilda: – Som flicka är det bra att tänka på skorna. Om man bestämmer sig för att ha klackar men inte är van vid det så kan det vara ganska stressande att gå uppför trappor till altaret och nerför gången till sin egen sittplats.

Alexander: – Ta kläder för alla väder, man vet aldrig om det regnar.

Mat

Daniel: – Ät en ordentlig frukost, en oblat blir man inte mätt på. Det kan också vara bra att ta med något att dricka om det blir varmt.

Matilda: – Ett tips för festen efteråt är att bjuda på sådan mat som redan är färdigt lagad så att gästerna nästan genast kan börja äta. Det är också bra att veta om någon gäst är vegetarian eller vegan.

I kyrkan

Daniel: – Vi har försökt korta ner konfirmationen i Matteus så mycket som möjligt så den tar ungefär en timme och en kvart.Vi brukar sjunga sånger (Matteusungdomar kan tjuvträna på ”Det finns en plats i Guds stora famn” som alltid är med), och predikan är anpassad till ungdomarna. Sen brukar konfirmanderna uppträda med något. Jag vill också tipsa om att ta tillfället i akt och fira nattvard, även om man kanske tycker det känns ovant. Missa inte chansen att få en gemensam erfarenhet med konfirmanderna.

Fotande

Daniel: – Se till att ha laddat batteri i kameran eller telefonen. I Matteus församling har vi den restriktionen att man får fota från sin plats, inte gå runt och fota. Så kom i god tid, cirka en halvtimme före, om du vill ha en bra plats. Konfirmationen är en av de gånger då det är rusning efter sittplatser.

Nervositet

Alexander:

– Tänk på att det är över om tolv timmar och försök se det som en rolig grej, för det är det!

Alltid kan man ju be om stöd av andra konfirmandkompisar. Och så är det bra att gå på övningarna före där man får veta hur man ska göra när dagen är inne.

Matilda: – Man måste bara försöka hålla sig lugn och ta djupa andetag. Själv var jag nervös för nattvarden men sist och slutligen var det ingeting att oroa sig för.

Daniel: – Det är bara en gång man konfirmeras. Försök att njuta och känn att du är viktig och värdefull och står i fokus. Alla de som är där har kommit för din skull. Och det är viktigt att komma ihåg att det inte går att göra bort sig. Om man börjar fnissa under nattvarden är det inte så farligt, det kan höra till.

Gåvor

Matilda: – Pengar är alltid bra att ha, men jag tyckte också om de smycken jag fick.

Daniel: – Halsband med kors har vi märkt att har uppskattats bland våra ungdomar. Det håller ännu. Det är ett väldigt tydligt och beständigt tecken. Pengar är också en vanlig gåva, och det går hand i hand med att öka ungdomarnas självständighet. De vet bäst vad de behöver nu. Upplevelser tillsammans med vuxna, inte minst faddrar, är ett fint sätt att visa att man vill lära känna konfirmanden som vuxen. Det kan till exempel vara teaterbiljetter eller någon konsert.

Alexander: – Jag var otroligt tacksam för allt jag fick, väldigt omtänksamt av dem som gav.

Känslan efteråt

Alexander: – Jag nådde ett av mina många mål i livet, det kändes festligt och högtidligt. Plus att det var helt super att träffa alla släktingar och vänner som kom på besök.

Matilda: – Det kändes nog ganska fint. Man var i en stor och fin kyrka, alla var klädda fint och hela familjen satt i publiken och såg när man blev konfirmerad.

Ulrika Hansson

Fokus. Maria Repo-Rostedt vill bli allt bättre på att känna igen Guds vind i vardagen. 4.5.2017 kl. 17:22
På den finlandssvenska musikfesten i Raseborg 2015 uruppförde de svenska körerna samma verk som de framför på Kyrkans musikfest i Helsingfors i maj. Foto: Linnea Ekstrand

Musikfesten. Just nu övar körer runt om i hela landet inför Kyrkans musikfest som samlar 4 000 sångare till Helsingfors i slutet av maj. 4.5.2017 kl. 16:54
Att äta tillsammans är mer än bara maten. Det handlar om att dela gemenskap, ibland om att minnas dem som en gång satt vid bordet men inte längre gör det. Det finns många
måltidsgemenskaper att upptäcka i Helsingfors – kanske en just för dig?

Måltiden. Vid bordet sker matunder när vi delar och minns – eller saknar. 4.5.2017 kl. 14:02
På den här innergården på Mariegatan i Kronohagen, där Fabian Silén växte upp med hela sin pappas familj omkring sig, känner han sig hemma.
– Min farmor dog för tio år sedan, men på något plan för jag ännu en dialog med henne varje dag.

teater. Vad betyder det att vara människa? Det frågar sig Fabian Silén i pjäsen Paradisdoktrinen, en komedi som börjar med att Gud sitter bortglömd i ett svart hål, tjurig över att inga människor lyssnar på honom eller ber till honom längre. 27.4.2017 kl. 08:00
Den mindre kyrksalen i S:t Jacobs kyrka används av den svenska församlingen.

Johannes. Församlingsrådet i Johannes församling har beslutat att församlingen fortsätter sin verksamhet i S:t Jacobs kyrka på Drumsö. 21.4.2017 kl. 14:47
Johan Westerlund deltog i demonstrationen mot Finlands avvisningar till Afghanistan.

flyktingpolitik. Demonstrationerna mot Finlands avvisningar till Afghanistan engagerade också flera präster. Johan Westerlund tycker att det är naturligt att kyrkan tar politisk ställning. 4.4.2017 kl. 16:54
Dopet är en påminnelse om att Gud älskar oss.

dopet. Att ställa till dopkalas med en tremånaders baby på armen kan bli för tufft för många föräldrar. Nu erbjuder kyrkan en ”drive-in modell” på dopet. 4.4.2017 kl. 14:00

matteus. I Matteus församling ordnas både dagläger, barnläger och familjeläger. 4.4.2017 kl. 14:42

tro. Caroline Sandström vill bygga gemenskaper där det är tillåtet att öppet diskutera och tvivla. 4.4.2017 kl. 14:09
Efter själva ceremonin kunde Björk inte låta bli att sträcka armarna i luften i en lycklig segergest och församlingen svarade med applåder.

petrus. Genom en högtidlig ceremoni med cirka 250 närvarande installerade biskop Björn Vikström i söndags Daniel Björk som kyrkoherde i Petrus församling. 3.4.2017 kl. 11:25
Peter Halldorf vill se kyrkliga miljöer där ingen behöver ordnas in i trånga fack.

Helsingfors. Peter Halldorf besöker Helsingfors nästa vecka. Enhet och ekumenik är temat för hans anförande i Johanneskyrkan. 30.3.2017 kl. 13:28
Högtidlig fest och tårta utlovas när Daniel Björk installeras som kyrkoherde i Petrus församling.

kyrkoherdeinstallation. Stockholm, London, Helsingfors – det finns inte bara ett sätt att vara kyrka på. Daniel Björk har sett många olika församlingar och litar på att Petrus är på väg åt rätt håll. 30.3.2017 kl. 10:36
Daniel Jakobsson jobbar som ungdomsarbetsledare i Matteus församling.

skam. Daniel Jakobsson vill inte skuldbelägga utan hellre se det goda i varje människa. 30.3.2017 kl. 10:16

Helsingfors. Ensamma äldre, fattiga barnfamiljer, människor som hotas av bostadslöshet. Diakonin hjälper stadens utsatta, men vad tänker politikerna göra? 23.3.2017 kl. 16:03
Kaffe på plattan är en del av frivilligarbetet i Matteus församling. Här är det Else-Maj Byholm och Annica Söderström som delar ut kaffe till förbipasserande.

matteus. – Man mår bra av att hjälpa, tillsammans med andra och för andra, säger Annica Söderström. 16.3.2017 kl. 15:18