Årets församlingsjulkalender i Helsingfors blir en samling texter skrivna av stadsbor.

Fyll församlingens julkalender med texter – ditt bidrag behövs

julkalender. Ingen rast, ingen ro. Församlingarna förebereder julkalendern redan nu. 15.6.2017 kl. 14:41

Temat för huvudstadsområdets församlingsjulkalender i år är ”Från människa till människa – från stadsbo till stadsbo”. Upplägget är detsamma som tidigare år, det vill säga en papperskalender skickas ut till medlemmarna i slutet av november. Varje lucka innehåller en kort text.

– Den stora skillnaden är att texterna denna gång inte är skrivna av en författare utan samlas in genom ”crowdsourcing” – alla kan delta och bidra med texter. Kalenderluckorna är alltså fyllda med texter som stadsborna har skrivit till varandra, säger Nina Österholm som är informatör för de svenska Helsingforsförsamlingarna.

Insamling

Insamlandet av texterna till kalenderluckorna sker under sommaren. Olika grupper som verkar på församlingarnas områden är särskilt vidtalade att skriva för julkalendern.

– Vi samlar också in texter i samband med olika sommarjippon där kyrkan deltar, bland annat Pride.

Från haiku till limerick

Texterna i den svenska kalendern är inte översättningar från finskan utan insamlingen av texter pågår parallellt på finska och svenska.

– Jag hoppas att vi får in minst lika många bra texter på svenska som på finska. Så alla som tycker om att vända och vrida på språket, som gillar att skriva allt från haiku till limerick - eller om man har en hälsning man vill skicka sina medmänniskor – tveka inte utan skriv, betonar Nina Österholm.

Det kommer också att finnas insamlingsboxar för texter på bland annat församlingarnas öar Lekholmen och Svartholmen i sommar.

Fjolårskritik

Fjolårets julkalender fick motta en del kritik för sina texter, som upplevdes vara för direktöversatta.

– Den kritiken tar vi förstås hänsyn till i årets arbete. Och den som ställde sig kritisk till förra årets kalendertexter har nu en utmärkt chans att själv bidra med innehåll.

Ulrika Hansson

I samarbete med Kyrkans central för det svenska arbetet