Kyrkligt anställda misstänks för brott

polisutredning. Flera anställda på fastighetskontoret vid Helsingfors kyrkliga samfällighet misstänks för brott. De misstänkta förflyttats från sina uppgifter medan polisutredningen pågår. 12.6.2017 kl. 08:47

Helsingforsförsamlingarna har bett polisen utreda oegentligheter som misstänks ha ägt rum i anslutning till upphandlingar som gjorts i samband med renovering av fastigheter mellan åren 2010 och 2015.

Misstankarna uppdagades inom samfälligheten, som har bett polisen utredda det skedda. Enligt preliminära uppgifter är brottrubriceringarna grovt missbruk av tjänsteställning, grovt tagande av muta samt brytande av tjänsteplikt.

Utredningen omfattar fler anställda på fastighetskontoret vid samfälligheten. De anställda som misstänks för grova brott har efter ordförande för gemensamma kyrkofullmäktiges beslut i saken tillfälligt förflyttats från sina uppgifter.

– Vår misstanke är att alla renoveringsprojekt inte sköts sakligt, säger Teemu Laajasalo som är direktör för samfälligheten.

I samfällighetens pressmeddelande framgår det att det i detta skede av utredningen inte går att säga något om de ekonomiska förluster som de misstänkta oegentligheterna kan ha orsakat samfälligheten.

– Det är till allas fördel, både samfällighetens och de arbetstagare som nu misstänks, att detta utreds grundligt, säger Juha Rintamäki, ordförande för gemensamma kyrkorådet i samfälligheten.

Christa Mickelsson