Johan Westerlund deltog i demonstrationen mot Finlands avvisningar till Afghanistan.
Johan Westerlund deltog i demonstrationen mot Finlands avvisningar till Afghanistan.

Präster protesterade mot avvisningar

flyktingpolitik. Demonstrationerna mot Finlands avvisningar till Afghanistan engagerade också flera präster. Johan Westerlund tycker att det är naturligt att kyrkan tar politisk ställning. 4.4.2017 kl. 16:54

Ett par hundra personer samlades i går kväll på Helsingfors-Vanda flygfält för att protestera mot Finlands avvisningar till Afghanistan.
Sent på kvällen avgick ett chartrat plan till Kabul med avvisade personer ombord. En familj som består av bland annat en höggravid kvinna och minderåriga barn ströks tidigare under måndagen från listan över dem som skulle med på planet. Med fanns däremot en annan familj som för ett par dagar sedan lämnat in en ny asylansökan eftersom de hade nya bevis att lägga fram. Pastor Marjaana Toivianen som fungerat som familjens ombud hindrades av polisen från att träffa familjen på polisstationen i Böle och på flygfältet, trots att hon kunde visa upp den fullmakt som hon fått av familjen. Enligt polisen var familjen inte intresserade av att träffa sitt ombud, men Toivianen hävdar att hon har fått textmeddelanden från dottern i familjen som bevisar att familjen bett polisen om att få träffa henne.
Bland dem som tvångsdeporterades finns det enligt Toiviainen också personer som inte getts möjlighet att överklaga sina negativa asylbesked, vilket strider mot internationell rätt.

Johan Westerlund, kyrkoherde i Johannes församling, hörde till de präster som närvarade på demonstrationen. Han beskriver stämningen som lugn och säger att poliserna som fanns på plats uppträdde sakligt och inte lät sig provoceras.

– Jag deltog därför att jag var och är illa berörd av flyktingsituationen. Jag tänker på dem som skickas tillbaka till länder där de inte känner sig trygga. Jag ville också visa mitt stöd för dem som engagerat sig för de här människorna och protestera mot hur samhället utvecklats.
Westerlund deltog i egenskap av präst och iklädd kaftan. Han jämför sitt deltagande i demonstrationen med prästernas uppgift att finnas där människorna finns.
– Att jag var där som präst hade den inverkan att de som var där uttryckte sin uppskattning över att kyrkan fanns på plats. Jag förde också ett par samtal med människor som hade ångest över situationen.

Westerlund vill inte sätta sig till doms över myndigheterna, men kritiserar däremot Finlands flyktingpolitik och de politiker som bär ansvar för den.
– Man har bland annat tagit bort möjligheten att få uppehållstillstånd av humanitära skäl och man har också försvårat familjeåterföreningar. Om man vill att de som kommer hit ska kunna bygga upp ett liv här är familjen en grundsten.

Många församlingar valde att läsa upp negativa asylbesked under gudstjänsten i söndags. Det här har väckt en diskussion om huruvida kyrkan får ta politisk ställning eller inte. Johan Westerlund förstår inte varför kyrkan inte skulle få engagera sig politiskt.
– Om vi ser att människor lider nöd förstår jag inte varför kyrkan inte skulle få försöka förändra det samhälle vi lever i.
Det svåra när det gäller uppläsningen av asylbeskeden är enligt Westerlund att många kan uppleva det som om man pekar finger mot polisen eller mot Migris tjänstemän.
– Vi kan inte undgå att tjänstemännen känner sig prickade, men det är inte alls det som är vår avsikt. Vi ger uttryck för den nöd vi ser, vi kan inte tiga om den.

Erika Rönngård
Anne Koivula jobbar som församlingspastor i Petrus församling.

Pizza. Anne Koivula skriver om det värdefulla i välsignelsen av barn inför skol- och dagisstarten. 3.8.2022 kl. 06:00

FÖRÄLDRAR. Han är barnskötare inom småbarnspedagogik och har några tips inför dagisstart. 3.8.2022 kl. 06:00
Garden party med hamburgare  under sista kvällen är en mångårig tradition på Petrus församlings skribaläger.

SKRIBALÄGER. Skriftskollägren på Lekholmen är händelser som de flesta minns. ”Lekisandan” går aldrig ur tiden och återupplevs år efter år i olika former och konstellationer. Under Petrus församlings fjärde läger för i sommar hamnade bastun i hetluften. 20.7.2022 kl. 06:00
Sofia Palmén jobbar som ungdomsarbetsledare i Johannes församling.

skriba. Sofia Palmén skriver om skribalägererfarenheter som ändrar form i takt med att man blir äldre och har andra uppgifter. 20.7.2022 kl. 06:00

skriba. Hon är förstaårshjälpis på Petrus församlings skribaläger. 20.7.2022 kl. 06:00

LÄSNING. I sommarhettan och under semestern är det många som tycker om att koppla av med en god bok. Kyrkpressen har frågat några personer vad de läser under sommaren. Kanske du också hittar några lästips till din lista? 6.7.2022 kl. 14:00

utbytesstudier. Gruppen kommer från Utah och är en del av ett utbytesprogram. 6.7.2022 kl. 06:00
Helena Salenius jobbar med skolfrågor och konfirmandarbete på Kyrkans central för det svenska arbetet.

skapelsen. Helena Salenius befinner sig i Alprosparken i Haga och funderar kring vad man missar då man inte provar på nya saker. 6.7.2022 kl. 06:00
Anna Korkman Lopes har sakta men säkert anpassat sig till livet i Finland igen efter 23 år i Brasilien.

BRASILIEN. Det som skulle bli tre månader i Rio de Janeiro blev 23 år. Anna Korkman Lopes hittade sin plats där i arbetet bland utsatta gatubarn och mammor. Att bo i Rio de Janeiro har sina utmaningar men att senare flytta tillbaka till Finland visade sig vara en lika stor om inte större omställning. 22.6.2022 kl. 06:00
Susanna Sandell är musiklärare, låtskrivare och livsnjutare.

Flytt. Susanna Sandell skriver om att förbereda sig för en ny livsfas. 22.6.2022 kl. 06:00

pride. Hon är med och ordnar program i Matteus församling under Prideveckan. 22.6.2022 kl. 06:00
Lekholmen ligger vackert beläget i östra Helsingfors skärgård och är öppet för besökare.

lekholmen. Sommarsäsongen på Lekholmen är här och holmen är precis som vanligt öppen för besökare. Holmpersonalen vill välkomna besökare i alla åldrar. – Vi ordnar verksamhet och program för olika åldrar på veckobasis. Kom och se vad det handlar om! 8.6.2022 kl. 06:00

SOMMARCAFE. Hon koordinerar Johannes församlings sommarcaféer. 8.6.2022 kl. 06:00
Ulrika Lindblad jobbar som informatör i Johannes församling.

sommar. Ulrika Lindblad skriver om balansen mellan att ta itu med olika sommarprojekt – fysiska och andliga. 8.6.2022 kl. 06:00
Säsongen på Svartholmen inleds på fadderdagen den 5 juni. Här kan man gå på pilgrimsvandring i naturen, titta på djur, eller bara njuta av sommaren.

Svartholmen. Sydväst om Fölisön ligger natursköna Svartholmen, som ägs av Helsingfors kyrkliga samfällighet. Holmen är liten men mångsidig och erbjuder både stillhet och aktivitet för alla åldrar. 25.5.2022 kl. 06:00