Julkalendern som församlings-
medlemmarna i Helsingfors fick på posten har väckt mycket diskussion särskilt på sociala medier. Medieforskare Ari Nykvist undrar om kyrkan alls kan kommunicera på ett sätt som ligger i tiden.
Julkalendern som församlings- medlemmarna i Helsingfors fick på posten har väckt mycket diskussion särskilt på sociala medier. Medieforskare Ari Nykvist undrar om kyrkan alls kan kommunicera på ett sätt som ligger i tiden.

Ville väl men det blev så fel

Helsingfors. Medieforskaren Ari Nykvist kommenterar reaktionerna på den julkalender som församlingarna i huvudstadsregionen sänt till sina medlemmar. 8.12.2016 kl. 13:10

Konstnären Jenny Lucander som tecknat kalendern publicerade i oktober en bild av den halvfärdiga kalendern på sitt Instagramkonto. När kalendern distribuerades vid första advent väckte den starka reaktioner eftersom ett homosexuellt par, som kysstes på Instagrambilden, saknas på den slutliga kalendern.

Ari Nykvist är mediaforskare och lärare i journalistik vid Åbo Akademi i Vasa. Han har som Vasabo inte fått kalendern, men har följt med reaktionerna.

– Även om jag är ateist känner jag här sympati för kyrkan. Det är lätt att hacka på den. Kyrkan får alltid slåss underifrån, säger han.

– I det här fallet har HBTQ-försvararna reagerat då de utgår från att kyrkan alltid har en konservativ syn.

Nykvist säger att det finns en polariserad syn både bland dem som förespråkar en liberal utveckling och bland de konservativa krafterna inom kyrkan.

– Media bidrar till att bygga upp den här polariseringen. I sin klickjakt har massmedias förmåga att nyanserat belysa världen blivit sämre.

Han undrar om kyrkan har förmågan att kommunicera så att man hänger med i tiden och förstår att världen förändras.

– Kyrkan borde få ut budskapet om att den inte alltid är det som man kanske tror. Men att den det oaktat står fast vid vissa värderingar.

Det anser Nykvist att man kan göra genom att gå ut i debatt och inte krypa för de liberala krafterna.

– Kyrkan ska utgå från sina egna värderingar, men måste också kommunicera öppet och förklara tydligt varför, de gånger värderingarna strider mot den allmänna uppfattningen. Det betyder att man måste ta debatten när den kommer.

Debatten sker i dag i sociala medier, och det är också där de som överreagerar finns. Nyqvist tycker att den kyrkliga rösten inte hörs tillräckligt i den debatten.

– Det slår tillbaka mot kyrkan. Gå ut i diskussionen i sociala medier.

Ville testa mottagandet

Jenny Lucader fick i uppdrag av församlingarna i huvudstadregionen att rita en julkalender som förmedlar värme, kärlek och mångfald.

– De ville att motivet skulle föreställa en verklig stadsbild med öppna tolkningsmöjligheter, säger Lucander till Svenska Yle.

På kalendern som församlingarna distribuerade i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla, bland annat som instick i Kyrkpressen, saknas de kyssande männen. De står nu en bit ifrån varandra och deras hy är ljusare.

De förändringarna har nu nått över nyhetströskeln.

I tidningen Kotimaa säger Jenny Lucander att hon var tveksam till hur kyssen skulle tas emot av beställaren.

– På ett sätt ville jag testa hur den skulle tas emot, säger hon.

Bilden diskuterades i en arbetsgrupp inom de beställande församlingarna. Mirja Aukee-Peiponen, informatör i Esbo samfällighet, är medlem i arbetsgruppen.

– Enligt vissa var kyssen påklistrad och vi ville göra en julkalender som inte utesluter några förhållanden, säger hon till Svenska Yle.

Själv hade hon varit beredd att godkänna kyssen.

– En del av dem som fattade beslutet ansåg ändå att nu när det är jul ska vi inte förstärka polariseringen. Inom kyrkan finns redan en tudelning. Man ska kunna titta på bilden med lugn, säger hon.

Hudfärgen ändrades av trycktekniska orsaker.

Text: Johan Sandberg

KOLUM. Historien lär mig att ibland så segrar man genom att helt enkelt uthålligt stå kvar på slagfältet. 1.3.2023 kl. 07:00

Helsingfors. Hon är med och gör Via Crucis som utspelar sig i Helsingfors centrum. 5.4.2023 kl. 07:00

Helsingfors. Mathias Sandell gillar den gamla musiken som hör ihop med stilla veckan inför påsk. Han är musikmagister från Sibelius-Akademin och vikarierar som kantor i Petrus församling. 23.3.2023 kl. 08:43
I musikleken handlar miljöfostran i första hand om att förundras inför skapelsen. I början av sångstunden sjunger gruppen också igenom alla deltagarnas namn – vi är ju en del av allt vackert som Gud skapat.

Johannes. Miljöarbetet genomsyrar på ett nytt sätt verksamheten i Johannes församling. I höstas fick församlingen en ny miljögrupp, som har utarbetat en miljöplan för församlingen. 23.3.2023 kl. 09:00

KOLUM. Vad finns som grund i livet bortom den grund man tror sig stå på. Om det viktigaste, det största och värdefullaste man har tas ifrån en – vad står man då på? 23.3.2023 kl. 08:48
Pauliina Kittilä och Ida-Maria Pekkarinen stortrivdes på Snoan.

petrus. När Petrus församling ordnade retreat för unga vuxna stängde Pauliina Kittilä och Ida-Maria Pekkarinen av sina telefoner för en helg. – När en bunt fixare får åka på retreat är det som att Herrens härlighet lyser över en! 7.3.2023 kl. 00:00
Markus Andersén har följt med lägerarrangemangen i Helsingfors församlingar i 25 år.

Helsingfors. Under många år har jag haft glädjen att följa med proffs i sitt arbete, då vi utnyttjat till fullo de tjänster församlingarna erbjuder i form av läger och resor. Dels som deltagare, både som barn och vuxen, och dels som förälder till barn som deltar i verksamheten. 7.3.2023 kl. 00:00

Johannes. Oliver Österman är 18 år och nyinvald i församlingsrådet i Johannes församling. 7.3.2023 kl. 00:00

matteus. Våld förekommer i skolan, i hemmen och under hobbyerna: 54 procent av dem som går i hjälpledarutbildningen, på första eller andra året, har upplevt våld i skolan. 21.2.2023 kl. 17:15
Gatumedling är ett av koncepten som föreningen Stationen Barn utvecklat för att lösa konflikter bland unga. Föreningen är en av mottagarna av årets Gemensamt Ansvar-medel som samlas in under rubriken ”Unga i en våldsam värld”.

Helsingfors. Våldet bland unga ökar, men alla åldrar mår bra av att öva konfliktlösning. 21.2.2023 kl. 17:09

Johannes. Hon och hennes bröder ordnar en välgörenhetskonsert för Gemensamt ansvar den 26.3 kl 18 i Johanneskyrkan. 21.2.2023 kl. 17:02
Trots att Ylva von Koskull, Tuomas Metsäranta och Ben Fernström befinner sig i olika skeden av livet så känner de alla att Bibeln hjälper dem att förstå sig själva bättre.

Helsingfors. Vad händer om man läser Bibeln varje dag under ett år? 9.2.2023 kl. 12:01

KOLUM. ”Det är aldrig så bråttom att man måste springa”, lär min farmor ha sagt till min mamma när hon som 20-åring flyttade in i huset efter att hon gifte sig med pappa. Då var farmor sjuk och låg i sängen, men hörde hur mamma kom springande upp till huset. 7.2.2023 kl. 07:00

Helsingfors. – Jag har nog en passion för mitt jobb, säger Gun Geisor. Hon har jobbat med ungdomar hela sitt vuxna liv. 7.2.2023 kl. 07:00

DRUMSÖ. Under våren samtalar Sofia Torvalds med inbjudna gäster kring stora samhällsfrågor som lätt kryper under huden på oss. 24.1.2023 kl. 00:00