Julkalendern som församlings-
medlemmarna i Helsingfors fick på posten har väckt mycket diskussion särskilt på sociala medier. Medieforskare Ari Nykvist undrar om kyrkan alls kan kommunicera på ett sätt som ligger i tiden.
Julkalendern som församlings- medlemmarna i Helsingfors fick på posten har väckt mycket diskussion särskilt på sociala medier. Medieforskare Ari Nykvist undrar om kyrkan alls kan kommunicera på ett sätt som ligger i tiden.

Ville väl men det blev så fel

Helsingfors. Medieforskaren Ari Nykvist kommenterar reaktionerna på den julkalender som församlingarna i huvudstadsregionen sänt till sina medlemmar. 8.12.2016 kl. 13:10

Konstnären Jenny Lucander som tecknat kalendern publicerade i oktober en bild av den halvfärdiga kalendern på sitt Instagramkonto. När kalendern distribuerades vid första advent väckte den starka reaktioner eftersom ett homosexuellt par, som kysstes på Instagrambilden, saknas på den slutliga kalendern.

Ari Nykvist är mediaforskare och lärare i journalistik vid Åbo Akademi i Vasa. Han har som Vasabo inte fått kalendern, men har följt med reaktionerna.

– Även om jag är ateist känner jag här sympati för kyrkan. Det är lätt att hacka på den. Kyrkan får alltid slåss underifrån, säger han.

– I det här fallet har HBTQ-försvararna reagerat då de utgår från att kyrkan alltid har en konservativ syn.

Nykvist säger att det finns en polariserad syn både bland dem som förespråkar en liberal utveckling och bland de konservativa krafterna inom kyrkan.

– Media bidrar till att bygga upp den här polariseringen. I sin klickjakt har massmedias förmåga att nyanserat belysa världen blivit sämre.

Han undrar om kyrkan har förmågan att kommunicera så att man hänger med i tiden och förstår att världen förändras.

– Kyrkan borde få ut budskapet om att den inte alltid är det som man kanske tror. Men att den det oaktat står fast vid vissa värderingar.

Det anser Nykvist att man kan göra genom att gå ut i debatt och inte krypa för de liberala krafterna.

– Kyrkan ska utgå från sina egna värderingar, men måste också kommunicera öppet och förklara tydligt varför, de gånger värderingarna strider mot den allmänna uppfattningen. Det betyder att man måste ta debatten när den kommer.

Debatten sker i dag i sociala medier, och det är också där de som överreagerar finns. Nyqvist tycker att den kyrkliga rösten inte hörs tillräckligt i den debatten.

– Det slår tillbaka mot kyrkan. Gå ut i diskussionen i sociala medier.

Ville testa mottagandet

Jenny Lucader fick i uppdrag av församlingarna i huvudstadregionen att rita en julkalender som förmedlar värme, kärlek och mångfald.

– De ville att motivet skulle föreställa en verklig stadsbild med öppna tolkningsmöjligheter, säger Lucander till Svenska Yle.

På kalendern som församlingarna distribuerade i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla, bland annat som instick i Kyrkpressen, saknas de kyssande männen. De står nu en bit ifrån varandra och deras hy är ljusare.

De förändringarna har nu nått över nyhetströskeln.

I tidningen Kotimaa säger Jenny Lucander att hon var tveksam till hur kyssen skulle tas emot av beställaren.

– På ett sätt ville jag testa hur den skulle tas emot, säger hon.

Bilden diskuterades i en arbetsgrupp inom de beställande församlingarna. Mirja Aukee-Peiponen, informatör i Esbo samfällighet, är medlem i arbetsgruppen.

– Enligt vissa var kyssen påklistrad och vi ville göra en julkalender som inte utesluter några förhållanden, säger hon till Svenska Yle.

Själv hade hon varit beredd att godkänna kyssen.

– En del av dem som fattade beslutet ansåg ändå att nu när det är jul ska vi inte förstärka polariseringen. Inom kyrkan finns redan en tudelning. Man ska kunna titta på bilden med lugn, säger hon.

Hudfärgen ändrades av trycktekniska orsaker.

Text: Johan Sandberg

Helsingfors. Han är ny redaktör för Kyrkpressens Helsingforssidor. 10.11.2021 kl. 13:06
Helene Liljeström jobbar som tf. kyrkoherde i Matteus församling.

Helsingfors. Numera är jag inte så frustrerad om jag inte kan sova hela natten. Egentligen är de allra tidigaste morgontimmarna rätt sköna att få uppleva. 27.10.2021 kl. 06:00

SÖMNPROBLEM. Alla sover dåligt ibland, men om sömnproblemen håller i sig många nätter lönar det sig att söka hjälp. 27.10.2021 kl. 06:00

BOKMÄSSAN. Han deltar i Bokmässan och talar om ungas illamående och porrens roll. 27.10.2021 kl. 06:00

GATUKONST. Han har målat graffiti på Johanneskyrkans tillfälliga ingångar. 13.10.2021 kl. 12:14
Matteus församlings thinkshow har som mål att ta upp relevanta frågor på ett avslappnat sätt.

Thinkshow. Thinkshowen – välbekant från konfirmandlägren i Matteus församling – växer upp. I höst testar församlingen en variant för vuxna. 13.10.2021 kl. 06:00
Tuomas Metsäranta är församlingspastor i Petrus församling.

FÖRÄNDRING. "Det kändes som om hela livet förändrades på en gång. Men jag kände mig trygg för jag visste att någon som vet vad som händer och som har tagit hand om mig är med mig." 13.10.2021 kl. 06:00
Fotot på barn och barnbarn fungerar som Lena Anderséns förbönslista.

barnbarn. Lena Andersén tycker att det är en gåva att få följa med de sju barnbarnens uppväxt och finnas till för dem i vardagen. 29.9.2021 kl. 06:00

skrivande. "Är detta ordbruk i själva verket bara ett sätt att försöka fånga det ofattbara?" 29.9.2021 kl. 06:00

biskopsvisitation. I början av oktober kan man stöta på biskopen i skolor och församlingsverksamhet på Matteus område. 29.9.2021 kl. 06:00
Nadine Mabinda jobbar som ungdomsarbetsledare i Petrus församling.

ungdomsarbete. Nadine Mabinda vill ge ungdomarna det hon själv fick uppleva i Petrus församling: tillhörighet och trygga vuxna att samtala med. Ungdomarnas diskussioner om rasism ger henne hopp inför framtiden. 15.9.2021 kl. 06:00

UNGAS RÖST. "Yle ber unga läsare berätta om sina arbetserfarenheter i servicebranschen. Jag ryser åt mitt första jobb och tänker på alla höga höns som svettas." 15.9.2021 kl. 06:00

Studerande. Hon är ny i stan och inleder sina studier i kulturforskning och folkloristik i höst. 15.9.2021 kl. 06:00
Sonja Jakobsson är studentpräst i Helsingfors, tisdagar på Hanken och torsdagar på Arcada. Från årsskiftet även på Soc&kom och Helsingfors universitet.

studieliv. Sonja Jakobsson rör sig i högskolornas korridorer och får ägna sig åt något av det hon gillar mest – att höra människors berättelser. 2.9.2021 kl. 16:52
I höst ordnar Johannes församling och diakonen Viivi Suonto program för unga vuxna i Hörnan och Johanneskyrkan.

unga vuxna. Många i Johannes församling är unga vuxna och nu vill församlingen satsa extra på att nå dem. I höst testar man ny verksamhet och vill påminna om att diakonin också hjälper unga. 1.9.2021 kl. 06:00