Wilma Dahlström, Sonja Fredriksson och Niclas Lemström tar hand om holmborna på Lekholmen.
Wilma Dahlström, Sonja Fredriksson och Niclas Lemström tar hand om holmborna på Lekholmen.

"Här finns det plats för alla"

lekholmen.

Lekholmen är en populär lägergård dit många tidigare konfirmander gärna vill återvända. Genom den uppskattade holmboverksamheten är holmen nu öppen för alla.

13.7.2016 kl. 16:26

Många får sin första lägerupplevelse i samband med skriftskolan - en upplevelse som ofta är så stark och positiv att man vill uppleva den igen. Om man inte vill bli hjälpledare men ändå gärna kommer tillbaka till lägergården är det möjligt tack vare holmboverksamheten, säger holmungdomsledare Sonja Fredriksson som jobbar på Helsingforsförsamlingarnas lägerö Lekholmen, där församlingarna Johannes, Petrus och Matteus håller konfirmandläger hela sommaren.

– På sommaren är dessutom största delen av församlingarnas ungdomsverksamhet koncentrerad till holmen, åtminstone under lägerperioden, säger Fredriksson.

Ny satsning i år

Att vara holmbo innebär att man vistas och övernattar på holmen utan vara delaktig i det pågående lägret. Man behöver inte heller vara församlingsmedlem för att få åka ut som holmbo.

– Lekholmen är öppen för alla, säger Christer Romberg, ungdomsarbetsledare i Johannes församling och handledare för holmungdomsledarna.

Holmboverksamheten är en gammal tradition, som dog bort men nu har fått ny luft under vingarna. Holmboutrymmena är nyrenoverade, och holmen har redan haft över 100 besökare i sommar.

Holmledarna ordnar program både för barn, ungdomar och vuxna, men allra oftast är det nykonfirmerade ungdomar som kommer, säger holmhjälpledare Wilma Dahlström.

– Varje vecka ordnar vi Barnens tisdag och Lekisonsdag. Taizétorsdag för unga vuxna är nytt för i år.

I övrigt är holmboprogrammet inte hugget i sten.

– Vi försöker ordna någon uteaktivitet varje dag, och förstås Holmsnack, där vi diskuterar allt mellan aktualiteter och livets stora frågor. Annars beror det främst på väder och holmbornas önskemål, säger holmhjälpledare Niclas Lemström.

Enligt honom bidrar holmboverksamheten också till att Lekholmen bevaras som ett svenskt territorium.

– Efterfrågan har också ökat i och med att allt fler ungdomar aktiverar sig i församlingen, säger Lemström.

”På holmen finns plats för alla”

Holmboverksamheten sköts och finansieras av Helsingfors svenska församlingar. Holmpersonalen ansvarar för att den öppna verksamheten på holmen fungerar i samspel med de pågående lägren. Enligt ungdomsarbetsledare Christer Romberg har samarbetet mellan holmborna och konfirmandlägren hittills fungerat fint.

– I allmänhet stör holmborna inte lägren, även om det tidigare varit lite av ett problem. Nu under Johannes församlings läger har det åtminstone inte kommit några klagomål, säger Romberg.

Många konfirmander tycker det är roligt med kompisar som kommer för att hälsa på. Ibland deltar holmborna i lägrets program och de firar ofta andakter tillsammans.

– Lekholmen är en mötesplats för de olika församlingarna. Här finns nog plats för alla, säger Romberg.

Att bli holmbo

Informationen om holmboverksamheten går till stor del ut genom sociala medier. Lekholmen finns på Facebook, Instagram och Snapchat. Användbar information hittar man också på holmens egna webbsidor.

Att bo på Lekholmen är mer elle mindre gratis. Det som kostar är båtsresorna och maten som tillagas på holmen. Man kan också ta med sig egen mat.

Sarah Lönnqvist
Tova Vikström jobbar som informatör i Matteus församling.

fadderskap. Tova Vikström skriver om att det ibland kan det kännas som att det dåliga faddersamvetet tar över. På fadderdagen erbjuds möjligheten att ta itu med detta. 25.5.2022 kl. 06:00

fadderskap. Han har tre fadderbarn som är geografiskt utspridda. 25.5.2022 kl. 06:00
På fritiden lyssnar Niels Burgmann gärna på rockmusik, särskilt i tåget eller på gymmet.

KOMPOSITÖR. Matteus församlings kantor Niels Burgmann har sysslat med musik sedan unga år. Han skriver också egen musik och inspireras av både texter och andra former av konst. 11.5.2022 kl. 06:00
Matilda Enlund är med i ledarteamet på lärjungaskolan Transform.

DEN HELIGE ANDE. Matilda Enlund skriver om att upptäcka nya dimensioner av den Helige Ande. 11.5.2022 kl. 06:00

DAGSLÄGER. Hon ska delta i Petrus församlings dagsläger i sommar. 11.5.2022 kl. 06:00
I föregående församlingsval 2018, röstade 16 procent av de röstberättigade i Borgå stift.

FÖRSAMLINGSVALET. På hösten ordnas församlingsvalet där det bestäms vilka som är med och tar beslut i församlingarna under kommande mandatperiod. KP har ställt några frågor till tre personer som varit medlemmar i församlingsrådet den senaste mandatperioden. 27.4.2022 kl. 06:00
Lotta Keskinen är kontaktperson för Johannes i församlingsvalet.

FÖRTROENDEVALD. Lotta Keskinen skriver om vikten av att de förtroendevalda är en lika brokig skara som församlingsmedlemmarna, eftersom det då finns goda förutsättningar att utveckla verksamheten. 27.4.2022 kl. 06:00

FÖRSAMLINGSVALET. Hon är en av moderatorerna för församlingsvalsdebatten i G18 den 11 maj. 27.4.2022 kl. 06:00
Den nyrenoverade kyrksalen i S:t Jacobs kyrka. Under renoveringen har man velat bevara så mycket som möjligt av den ursprungliga designen.

S:t Jacobs kyrka. S:t Jacobs kyrka på Drumsö har precis blivit färdigrenoverad och återibruktas på annandag påsk. Johannes församling planerar verksamhet som vanligt även om framtiden ännu är oviss. 13.4.2022 kl. 06:00
Anna Lewing jobbar som präst inom det ryska arbetet i huvudstadsregionen.

PÅSK. Anna Lewing skriver om vikten av att glädjas trots att omständigheterna runt omkring signalerar annat. 13.4.2022 kl. 06:00

ungdomens kyrkodagar. Hon kommer att medverka vid Ungdomens kyrkodagar den 21–24 april. 13.4.2022 kl. 06:00
Den här bilden togs en dag innan invasionen började och föreställer Kievs centrum.

KRIGET I UKRAINA. Kriget kom som en chock och väckte stor ilska. Stepan, som bott i Finland i många år har tagit upp kampen för sitt land. – Vi kommer inte att ge oss! 30.3.2022 kl. 06:00

BÖCKER. Hon och några andra har nyligen startat samtalsgruppen Bokmalarna. 30.3.2022 kl. 06:00
Janne Silfverberg jobbar som kanslist i Petrus församling.

godhet. Hemligheten med att samla in skatter i himlen, är att göra de goda gärningarna i smyg. 30.3.2022 kl. 06:00
Biljardbord, pingisbord, airhockey, pyssel, tv-spel, brädspel, mellanmål och mycket mer. Tweentisdag erbjuder något för alla smaker.

Barn i kyrkan. Varje tisdag fylls Matteuskyrkan av tweens som kommer för att äta mellanmål, spela och vara med kompisar. – Kyrkans lokaler ska få vara deras vardagsrum, säger ledarna. 16.3.2022 kl. 06:00