Biskopsresultat och kommentarer från stiftet

Kyrka.

Röster från stiftet kommenterar valresultatet.

16.9.2009 kl. 00:00

Linda Karlsson

Ann-Sofi Storbacka, elektor och sjukhuspräst i Ekenäs:

– Spontant uttryckt vad roligt! Nu har vi en biskop med tydligt stöd och förankring i folkkyrkan. Förändringens vindar blåser.

Enligt Storbacka markerar Vikström ett generationsskifte.

– Nu är det 40-åringarna som tar ansvaret.

I Vikström har också de kvinnliga prästerna ett tydligt stöd hos biskopen.

– Det har varit roligt att höra flera kandidater tala tydligt för kvinnorna. Det visar att frågan är gemensam för hela kyrkan.

Kommer Vikström att bli accepterad av alla läger i stiftet?

– Visst finns det en risk för splittring men det rensar också luften när människor tar ställning. Det är bra att fundera över vad man värderar högre, det som skiljer oss åt eller det som förenar. Hittills har det talats ganska lite om det som förenar.

Stig-Olof Fernström, pensionerad präst från Petrus församling:

– Jag befarar att de signaler som Björn Vikström kommit ut med visar att det av allt att döma kommer att bli ännu trängre för konservativa i stiftet och det sörjer jag mycket över.

Finns det risk för att en eventuell Plan B träder i kraft?

– Plan B är inte ännu utformad så vitt jag vet men det är klart att om dörrarna stängs för konservativa i kyrkan kommer livet att söka sig andra vägar. Man kan inte stänga av en vattenfåra. De signaler som Vikström gett tyder inte på att enheten stärks utan ökar splittring.

Görel Ahlnäs, elektor och kyrkomötesombud från Nykarleby:

– Vi kommer att få en väldigt duktig biskop. Han är bra utbildad, har församlingserfarenhet och han är klok.

Kommer stiftet att se några negativa konsekvenser av valet?

– Vi alla har alla bett innan valet, bett att få rätt biskop för stiftet, bett att få bönesvar. Jag hoppas att alla kan ta det så, oberoende av åsikt från tidigare. Det skulle vara väldigt sorgligt om något som plan B skulle hända. Jag hoppas att alla som höll på Perret ska vänta och se. Björn Vikström kan föra diaog.

Daniel Björk, elektor och församlingspastor i Petrus församling:

– Jag röstade själv på Sixten Ekstrand, eftersom jag har jobbat med honom och känner honom bättre. Men jag har inget emot Björn Vikström heller. Han har en förmåga att tala nutidsspråk och blir säkert en god samtalspart.

Vad tror du valet får för konsekvenser i stiftet?

- En person på biskopsposten kan inte påverka hur mycket som helst, det krävs att alla från marknivån blickar framåt. I stället för att fästa oss vid åsiktsfrågor bör vi försöka hitta kontaktytor till folk så att vi får en utåtriktad och positiv kyrka.

Patrik Hagman, teolog

– Jag är glad över resultatet. Jag tror att Björn har potential att inte bara bli en bra, utan en riktigt bra biskop.

Hagman har samarbetat med Vikström kring forskningsprojekt.

– Han är en extremt ärlig människa. Jag har många gånger slagits av att han verkligen lyssnar och tar in det man säger, vilket är en ovanlig egenskap hos människor i ledarposition.

Enligt Hagman har Vikström ett teologiskt djup och en god beredskap att föra in nya tankar i stiftet och angripa problem på nya sätt.

– Om man vill undvika splittring i stiftet tror jag att han var ett bättre alternativ.

Linda Finnbäck, elektor och studerande i Åbo:

Du var en av utfrågarna vid biskopsgrillningen i Åbo. Hur känns det att ha grillat vår biskop?

– Det känns bra och är ju en ära i sig. Jag kommer aldrig att göra en liknande utfrågning. Nästa gång det blir biskopsval väljer man en ny och fräsch utfrågare.

Finnbäck hade själv rösträtt i valet. Riktigt från början funderade hon mellan precis Ekstrand och Vikström.

– Det var spännande att det blev just de i andra omgången. Båda två klarade utfrågningen bra och jag fick bra fiilis för båda.

Bo-Göran Åstrand, kyrkoherde i Jakobstads svenska församling

– Jag är glad över resultatet. Bägge kandidaterna gjorde bra ifrån sig hela vägen.

Differensen mellan finalisternas röstetal var större än Åstrand hade trott.

– Det är säkert bra för Björn att börja med de här rösterna i ryggen.

Själv röstade Åstrand på Vikström i andra valomgången.

– Jag tror att Björn är skickad att göra det här jobbet, men jag tror också att han och Sixten kommer att samarbeta bra i fortsättningen.

Kommer valet att orsaka splittring?

– En biskop kan inte täcka upp alla grupperingar med sina åsikter, utan det är viktigt att han också lyssnar på olika åsikter i stiftet. Björn har gett uttryck för den lyssnande attityden.

Mera om biskopsvalet

Webred
Renoveringen av Johanneskyrkan tog ett och ett halvt år.

Helsingfors. Efter ett och ett halvt års intensivt arbete är Johanneskyrkans fasadrenovering avslutad och kyrkan har äntligen blivit av med höljet av byggställningar. Byggmästare Kai Heinävaara från Helsingfors kyrkliga samfällighet är mycket nöjd med resultatet. 13.10.2022 kl. 12:00
Sara Fagerholm vikarierar som informatör i Petrus församling.

PERSONER. Sara Fagerholm gillar att jobba i sin egen församling. 13.10.2022 kl. 12:00
Helena Hollmérus jobbar som ledare för småbarnspedagogiken i Johannes församling.

Helsingfors. I skrivande stund kan jag inte se mig mätt på höstens vackra färger omkring mig: Träden, solen, den blå himlen och havet. Lingonen, de halvtorra blåbären med brinnande röda blad och svamparna jag sällan hittar, allting är som en vacker tavla. Ju äldre jag blir, desto bättre blir jag på att stanna upp och njuta av det som finns runtomkring mig i stunden. 13.10.2022 kl. 12:00
Höstdagarna är ett återkommande, stort ungdomsevenemang som varje år samlar hundratals ungdomar för gemenskap, verkstäder, mässa, musik och chill.

HÖSTDAGARNA. Höstdagarna hör till de större ungdomsevenemangen i Borgå stift och lockar varje år hundratals deltagare. – En av de bästa sakerna med Höstdagarna är att det för samman människor med olika bakgrund och åsikter, säger Patricia Högnabba. 28.9.2022 kl. 06:00
Stefan Forsén jobbar som direktör för det gemensamma församlingsarbetet i Helsingfors.

ÖPPENHET. Stefan Forsén skriver om vikten av att som människa öppna upp sig för Guds verklighet som gör upp med människans bundenhet i negativa mönster. 28.9.2022 kl. 06:00

SALT. Han talar på Matteus SALT den 13 oktober under rubriken: Alla kan profetera. 28.9.2022 kl. 06:00
Församlingarna i Helsingfors har en hel del verksamhet för barn i olika åldrar.

barnfamiljer. Höstterminen har börjat och i församlingarna ordnas en hel del verksamhet för barn och familjer. – Det är minst lika viktigt för föräldrarna att få kamratstöd under småbarnsåren som kan vara ganska hektiska, säger Daniela Strömsholm. 14.9.2022 kl. 06:00
Edith Kortekangas jobbar som ungdomsdiakon i Petrus församling.

HÖST. Edith Kortekangas skriver om nåden som räcker till och att människans värde inte mäts i prestationer utan i dem vi är. 14.9.2022 kl. 06:00

DRUMSÖ. Han leder Fritids i S:t Jacob som är öppen för alla i årskurserna 3–6. 14.9.2022 kl. 06:00

LÅTSKRIVNING. Hon är singer/songwriter och ger ut ny musik igen efter en paus på fem år. 31.8.2022 kl. 06:00
Kalle Sällström jobbar som verksamhetsledare för Församlingsförbundet.

FÖRSAMLINGSVAL. Vad behövs för ett fungerande kyrkobygge? Kalle Sällström funderar kring vad som behövs för en levande gemenskap. 31.8.2022 kl. 06:00
Edit Koskinen arbetar som timlärare i Norsen och har ständigt något kreativt projekt på gång.

kreativitet. Vad är kreativitet egentligen? Hur kan det definieras och är alla människor verkligen kreativa? – Kreativiteten är lite som en muskel som kan tränas upp och bli starkare och utvecklas, säger Edit Koskinen. 17.8.2022 kl. 06:00

BOLD PROJECTS. Han har bestigit Haldefjäll, Kebnekaise och Galdhöpiggen med Bold projects. 17.8.2022 kl. 06:00
Cecilia Forsén är diakonissa och stiftssekreterare för församlingsdiakoni.

diakoni. Cecilia Forsén skriver om människans blomstringstid och om hur relationer får oss att växa och mogna. 17.8.2022 kl. 06:00
Rösta i höst – många svenska frågor på spel!

FÖRSAMLINGSVALET. Kyrkans ekonomiska läge tvingar fram stora strukturella förändringar. Det kommande församlingsvalet kommer att avgöra vilka de blir under följande mandatperiod. – Det kan hända en hel del på fyra år, säger Christoffer Perret. 3.8.2022 kl. 06:00