Biskopsresultat och kommentarer från stiftet

Kyrka.

Röster från stiftet kommenterar valresultatet.

16.9.2009 kl. 00:00

Linda Karlsson

Ann-Sofi Storbacka, elektor och sjukhuspräst i Ekenäs:

– Spontant uttryckt vad roligt! Nu har vi en biskop med tydligt stöd och förankring i folkkyrkan. Förändringens vindar blåser.

Enligt Storbacka markerar Vikström ett generationsskifte.

– Nu är det 40-åringarna som tar ansvaret.

I Vikström har också de kvinnliga prästerna ett tydligt stöd hos biskopen.

– Det har varit roligt att höra flera kandidater tala tydligt för kvinnorna. Det visar att frågan är gemensam för hela kyrkan.

Kommer Vikström att bli accepterad av alla läger i stiftet?

– Visst finns det en risk för splittring men det rensar också luften när människor tar ställning. Det är bra att fundera över vad man värderar högre, det som skiljer oss åt eller det som förenar. Hittills har det talats ganska lite om det som förenar.

Stig-Olof Fernström, pensionerad präst från Petrus församling:

– Jag befarar att de signaler som Björn Vikström kommit ut med visar att det av allt att döma kommer att bli ännu trängre för konservativa i stiftet och det sörjer jag mycket över.

Finns det risk för att en eventuell Plan B träder i kraft?

– Plan B är inte ännu utformad så vitt jag vet men det är klart att om dörrarna stängs för konservativa i kyrkan kommer livet att söka sig andra vägar. Man kan inte stänga av en vattenfåra. De signaler som Vikström gett tyder inte på att enheten stärks utan ökar splittring.

Görel Ahlnäs, elektor och kyrkomötesombud från Nykarleby:

– Vi kommer att få en väldigt duktig biskop. Han är bra utbildad, har församlingserfarenhet och han är klok.

Kommer stiftet att se några negativa konsekvenser av valet?

– Vi alla har alla bett innan valet, bett att få rätt biskop för stiftet, bett att få bönesvar. Jag hoppas att alla kan ta det så, oberoende av åsikt från tidigare. Det skulle vara väldigt sorgligt om något som plan B skulle hända. Jag hoppas att alla som höll på Perret ska vänta och se. Björn Vikström kan föra diaog.

Daniel Björk, elektor och församlingspastor i Petrus församling:

– Jag röstade själv på Sixten Ekstrand, eftersom jag har jobbat med honom och känner honom bättre. Men jag har inget emot Björn Vikström heller. Han har en förmåga att tala nutidsspråk och blir säkert en god samtalspart.

Vad tror du valet får för konsekvenser i stiftet?

- En person på biskopsposten kan inte påverka hur mycket som helst, det krävs att alla från marknivån blickar framåt. I stället för att fästa oss vid åsiktsfrågor bör vi försöka hitta kontaktytor till folk så att vi får en utåtriktad och positiv kyrka.

Patrik Hagman, teolog

– Jag är glad över resultatet. Jag tror att Björn har potential att inte bara bli en bra, utan en riktigt bra biskop.

Hagman har samarbetat med Vikström kring forskningsprojekt.

– Han är en extremt ärlig människa. Jag har många gånger slagits av att han verkligen lyssnar och tar in det man säger, vilket är en ovanlig egenskap hos människor i ledarposition.

Enligt Hagman har Vikström ett teologiskt djup och en god beredskap att föra in nya tankar i stiftet och angripa problem på nya sätt.

– Om man vill undvika splittring i stiftet tror jag att han var ett bättre alternativ.

Linda Finnbäck, elektor och studerande i Åbo:

Du var en av utfrågarna vid biskopsgrillningen i Åbo. Hur känns det att ha grillat vår biskop?

– Det känns bra och är ju en ära i sig. Jag kommer aldrig att göra en liknande utfrågning. Nästa gång det blir biskopsval väljer man en ny och fräsch utfrågare.

Finnbäck hade själv rösträtt i valet. Riktigt från början funderade hon mellan precis Ekstrand och Vikström.

– Det var spännande att det blev just de i andra omgången. Båda två klarade utfrågningen bra och jag fick bra fiilis för båda.

Bo-Göran Åstrand, kyrkoherde i Jakobstads svenska församling

– Jag är glad över resultatet. Bägge kandidaterna gjorde bra ifrån sig hela vägen.

Differensen mellan finalisternas röstetal var större än Åstrand hade trott.

– Det är säkert bra för Björn att börja med de här rösterna i ryggen.

Själv röstade Åstrand på Vikström i andra valomgången.

– Jag tror att Björn är skickad att göra det här jobbet, men jag tror också att han och Sixten kommer att samarbeta bra i fortsättningen.

Kommer valet att orsaka splittring?

– En biskop kan inte täcka upp alla grupperingar med sina åsikter, utan det är viktigt att han också lyssnar på olika åsikter i stiftet. Björn har gett uttryck för den lyssnande attityden.

Mera om biskopsvalet

Webred

KOLUM. Historien lär mig att ibland så segrar man genom att helt enkelt uthålligt stå kvar på slagfältet. 1.3.2023 kl. 07:00

Helsingfors. Hon är med och gör Via Crucis som utspelar sig i Helsingfors centrum. 5.4.2023 kl. 07:00

Helsingfors. Mathias Sandell gillar den gamla musiken som hör ihop med stilla veckan inför påsk. Han är musikmagister från Sibelius-Akademin och vikarierar som kantor i Petrus församling. 23.3.2023 kl. 08:43
I musikleken handlar miljöfostran i första hand om att förundras inför skapelsen. I början av sångstunden sjunger gruppen också igenom alla deltagarnas namn – vi är ju en del av allt vackert som Gud skapat.

Johannes. Miljöarbetet genomsyrar på ett nytt sätt verksamheten i Johannes församling. I höstas fick församlingen en ny miljögrupp, som har utarbetat en miljöplan för församlingen. 23.3.2023 kl. 09:00

KOLUM. Vad finns som grund i livet bortom den grund man tror sig stå på. Om det viktigaste, det största och värdefullaste man har tas ifrån en – vad står man då på? 23.3.2023 kl. 08:48
Pauliina Kittilä och Ida-Maria Pekkarinen stortrivdes på Snoan.

petrus. När Petrus församling ordnade retreat för unga vuxna stängde Pauliina Kittilä och Ida-Maria Pekkarinen av sina telefoner för en helg. – När en bunt fixare får åka på retreat är det som att Herrens härlighet lyser över en! 7.3.2023 kl. 00:00
Markus Andersén har följt med lägerarrangemangen i Helsingfors församlingar i 25 år.

Helsingfors. Under många år har jag haft glädjen att följa med proffs i sitt arbete, då vi utnyttjat till fullo de tjänster församlingarna erbjuder i form av läger och resor. Dels som deltagare, både som barn och vuxen, och dels som förälder till barn som deltar i verksamheten. 7.3.2023 kl. 00:00

Johannes. Oliver Österman är 18 år och nyinvald i församlingsrådet i Johannes församling. 7.3.2023 kl. 00:00

matteus. Våld förekommer i skolan, i hemmen och under hobbyerna: 54 procent av dem som går i hjälpledarutbildningen, på första eller andra året, har upplevt våld i skolan. 21.2.2023 kl. 17:15
Gatumedling är ett av koncepten som föreningen Stationen Barn utvecklat för att lösa konflikter bland unga. Föreningen är en av mottagarna av årets Gemensamt Ansvar-medel som samlas in under rubriken ”Unga i en våldsam värld”.

Helsingfors. Våldet bland unga ökar, men alla åldrar mår bra av att öva konfliktlösning. 21.2.2023 kl. 17:09

Johannes. Hon och hennes bröder ordnar en välgörenhetskonsert för Gemensamt ansvar den 26.3 kl 18 i Johanneskyrkan. 21.2.2023 kl. 17:02
Trots att Ylva von Koskull, Tuomas Metsäranta och Ben Fernström befinner sig i olika skeden av livet så känner de alla att Bibeln hjälper dem att förstå sig själva bättre.

Helsingfors. Vad händer om man läser Bibeln varje dag under ett år? 9.2.2023 kl. 12:01

KOLUM. ”Det är aldrig så bråttom att man måste springa”, lär min farmor ha sagt till min mamma när hon som 20-åring flyttade in i huset efter att hon gifte sig med pappa. Då var farmor sjuk och låg i sängen, men hörde hur mamma kom springande upp till huset. 7.2.2023 kl. 07:00

Helsingfors. – Jag har nog en passion för mitt jobb, säger Gun Geisor. Hon har jobbat med ungdomar hela sitt vuxna liv. 7.2.2023 kl. 07:00

DRUMSÖ. Under våren samtalar Sofia Torvalds med inbjudna gäster kring stora samhällsfrågor som lätt kryper under huden på oss. 24.1.2023 kl. 00:00