Biskopsresultat och kommentarer från stiftet

Kyrka.

Röster från stiftet kommenterar valresultatet.

16.9.2009 kl. 00:00

Linda Karlsson

Ann-Sofi Storbacka, elektor och sjukhuspräst i Ekenäs:

– Spontant uttryckt vad roligt! Nu har vi en biskop med tydligt stöd och förankring i folkkyrkan. Förändringens vindar blåser.

Enligt Storbacka markerar Vikström ett generationsskifte.

– Nu är det 40-åringarna som tar ansvaret.

I Vikström har också de kvinnliga prästerna ett tydligt stöd hos biskopen.

– Det har varit roligt att höra flera kandidater tala tydligt för kvinnorna. Det visar att frågan är gemensam för hela kyrkan.

Kommer Vikström att bli accepterad av alla läger i stiftet?

– Visst finns det en risk för splittring men det rensar också luften när människor tar ställning. Det är bra att fundera över vad man värderar högre, det som skiljer oss åt eller det som förenar. Hittills har det talats ganska lite om det som förenar.

Stig-Olof Fernström, pensionerad präst från Petrus församling:

– Jag befarar att de signaler som Björn Vikström kommit ut med visar att det av allt att döma kommer att bli ännu trängre för konservativa i stiftet och det sörjer jag mycket över.

Finns det risk för att en eventuell Plan B träder i kraft?

– Plan B är inte ännu utformad så vitt jag vet men det är klart att om dörrarna stängs för konservativa i kyrkan kommer livet att söka sig andra vägar. Man kan inte stänga av en vattenfåra. De signaler som Vikström gett tyder inte på att enheten stärks utan ökar splittring.

Görel Ahlnäs, elektor och kyrkomötesombud från Nykarleby:

– Vi kommer att få en väldigt duktig biskop. Han är bra utbildad, har församlingserfarenhet och han är klok.

Kommer stiftet att se några negativa konsekvenser av valet?

– Vi alla har alla bett innan valet, bett att få rätt biskop för stiftet, bett att få bönesvar. Jag hoppas att alla kan ta det så, oberoende av åsikt från tidigare. Det skulle vara väldigt sorgligt om något som plan B skulle hända. Jag hoppas att alla som höll på Perret ska vänta och se. Björn Vikström kan föra diaog.

Daniel Björk, elektor och församlingspastor i Petrus församling:

– Jag röstade själv på Sixten Ekstrand, eftersom jag har jobbat med honom och känner honom bättre. Men jag har inget emot Björn Vikström heller. Han har en förmåga att tala nutidsspråk och blir säkert en god samtalspart.

Vad tror du valet får för konsekvenser i stiftet?

- En person på biskopsposten kan inte påverka hur mycket som helst, det krävs att alla från marknivån blickar framåt. I stället för att fästa oss vid åsiktsfrågor bör vi försöka hitta kontaktytor till folk så att vi får en utåtriktad och positiv kyrka.

Patrik Hagman, teolog

– Jag är glad över resultatet. Jag tror att Björn har potential att inte bara bli en bra, utan en riktigt bra biskop.

Hagman har samarbetat med Vikström kring forskningsprojekt.

– Han är en extremt ärlig människa. Jag har många gånger slagits av att han verkligen lyssnar och tar in det man säger, vilket är en ovanlig egenskap hos människor i ledarposition.

Enligt Hagman har Vikström ett teologiskt djup och en god beredskap att föra in nya tankar i stiftet och angripa problem på nya sätt.

– Om man vill undvika splittring i stiftet tror jag att han var ett bättre alternativ.

Linda Finnbäck, elektor och studerande i Åbo:

Du var en av utfrågarna vid biskopsgrillningen i Åbo. Hur känns det att ha grillat vår biskop?

– Det känns bra och är ju en ära i sig. Jag kommer aldrig att göra en liknande utfrågning. Nästa gång det blir biskopsval väljer man en ny och fräsch utfrågare.

Finnbäck hade själv rösträtt i valet. Riktigt från början funderade hon mellan precis Ekstrand och Vikström.

– Det var spännande att det blev just de i andra omgången. Båda två klarade utfrågningen bra och jag fick bra fiilis för båda.

Bo-Göran Åstrand, kyrkoherde i Jakobstads svenska församling

– Jag är glad över resultatet. Bägge kandidaterna gjorde bra ifrån sig hela vägen.

Differensen mellan finalisternas röstetal var större än Åstrand hade trott.

– Det är säkert bra för Björn att börja med de här rösterna i ryggen.

Själv röstade Åstrand på Vikström i andra valomgången.

– Jag tror att Björn är skickad att göra det här jobbet, men jag tror också att han och Sixten kommer att samarbeta bra i fortsättningen.

Kommer valet att orsaka splittring?

– En biskop kan inte täcka upp alla grupperingar med sina åsikter, utan det är viktigt att han också lyssnar på olika åsikter i stiftet. Björn har gett uttryck för den lyssnande attityden.

Mera om biskopsvalet

Webred
Björn Månsson är förtroendevald från Petrus församling i gemensamma kyrkofullmäktige åren 2019-2022. Hans favoritplatser i stan är bland andra huset i Mosabacka och släktens ”urhem” Kottby.

Framtidsvision. "Barn och åldringar ska inte tvingas resa långa vägar för gemensam verksamhet, men kanske ungdomar och vuxna gärna gör det?" 15.1.2020 kl. 11:24
Sedan Bo-Göran Åstrand installerades som biskop i Borgå stift i september har han hunnit resa runt i olika delar av stiftet. Söndagen den 26 januari kommer han att besöka Matteus församling.

Helsingfors. Utmaningarna för församlingarna i Helsingfors är större än på annat håll. Traditionen av kyrklighet är svagare – men de unga utforskar tron fördomslöst. 16.1.2020 kl. 00:01
Susanna Holmström studerar nordiska språk i Helsingfors.  Hennes favoritplats i stan är grönområden och stränder.

nystart. "Jag vill alltså uppmuntra dig som läser detta att i januari låta bli dieterna och istället umgås med de människor som är viktiga för dig." 2.1.2020 kl. 12:54
I månadsskiftet januari–februari besöker Lee Saville Petrus församling.

Livsvägar. Lee Saville älskade sitt jobb på advokatbyrån i England. Efter ett möte med Gud förändrades allt, och sedan många år hjälper han utsatta barn i Rumänien. 2.1.2020 kl. 00:00
Julen bryter av mot vardagen och slitet. Därför känns den så viktig för många av oss, säger Maria Sundblom Lindberg.

Familjejul. Kompromiss är julens ledord nummer ett, säger prästen och familjeterapeuten Maria Sundblom Lindberg. 19.12.2019 kl. 00:01

Julhälsning. "Det är något alldeles speciellt med natten mellan julafton och juldagen." 19.12.2019 kl. 00:00

jul. Här hittar du Helsingfors julböner och mässor i julnatten på svenska. 19.12.2019 kl. 00:01
Eva Biaudet önskar sig stöd för de mänskliga rättigheterna i julklapp.

julfirande. Eva Biaudet läser julevangeliet varje jul. Hon tilltalas av moderskärleken, men påminns också om att Maria, Josef och det nyfödda barnet var en familj på flykt. 19.12.2019 kl. 00:01
Axel Kaaro är civiltjänstgörare i Matteus församling. Hans favoritplats i stan är Hertonäs gårds park.

kommunikation. "Kommunikationen är alltid lite utmanande, men oftast går det bra om jag bara talar riktigt klart och tydligt." 19.12.2019 kl. 00:01
Måste julklappen vara något man kan paketera?

julklappar. Julklapparna måste inte vara ett hot mot miljön eller plånboken, säger den gröna bloggaren Julia Degerth. Men hon vet att det inte är en enkel fråga. 12.12.2019 kl. 15:11
Axel Domingo studerar sociologi vid Helsingfors universitet. Hans favoritplats i stan är hemma i en fåtölj för att han där i lugn och ro får läsa och samla sina tankar från dagens studier eller arbete.

arbete. "Sedan är det en annan fråga om det man gör har en dålig eller bra andlig effekt." 12.12.2019 kl. 00:01
Välkommen till Matteus för att fira jul med bland andra diakoniarbetare Mari Johnson och frivilligarbetarna Marina Alén och Annica Söderström, eller till Petrus där julaftonen firas hemma hos Rebecka och Daniel Björk med familj.

julafton. I Matteus och Petrus församlingar sträcker sig julaftonens gemenskap ännu längre än julbönen. I Matteus firar man tillsammans i kyrkan och i Petrus hemma hos kyrkoherden. 12.12.2019 kl. 00:01
Café Torpet har beskrivits som ett vardagsrum där människor kan komma samman.

engagemang. Det nedläggningshotade Café Torpet i Södra Haga i Helsingfors får en fortsättning tack vare en förening som grundats av lokala invånare som vill ha kvar caféet. 4.12.2019 kl. 14:27
Kjell Westö önskar sig en jul med rimligare konsumtion.

adventstid. Författaren Kjell Westö är svag för adventstiden och julen. Han brukar besöka kyrkor för att sitta ner och fundera en stund – trots att han inte själv är medlem i kyrkan. 28.11.2019 kl. 12:00
Sofia Torvalds och Maria Sann står för text och bild i kyrkans julkalender.

julkalender. Församlingarna i huvudstadsregionen delar ut en julkalender till sina medlemmar. Glad adventstid önskar din församling! 28.11.2019 kl. 11:37