Biskopsresultat och kommentarer från stiftet

Kyrka.

Röster från stiftet kommenterar valresultatet.

16.9.2009 kl. 00:00

Linda Karlsson

Ann-Sofi Storbacka, elektor och sjukhuspräst i Ekenäs:

– Spontant uttryckt vad roligt! Nu har vi en biskop med tydligt stöd och förankring i folkkyrkan. Förändringens vindar blåser.

Enligt Storbacka markerar Vikström ett generationsskifte.

– Nu är det 40-åringarna som tar ansvaret.

I Vikström har också de kvinnliga prästerna ett tydligt stöd hos biskopen.

– Det har varit roligt att höra flera kandidater tala tydligt för kvinnorna. Det visar att frågan är gemensam för hela kyrkan.

Kommer Vikström att bli accepterad av alla läger i stiftet?

– Visst finns det en risk för splittring men det rensar också luften när människor tar ställning. Det är bra att fundera över vad man värderar högre, det som skiljer oss åt eller det som förenar. Hittills har det talats ganska lite om det som förenar.

Stig-Olof Fernström, pensionerad präst från Petrus församling:

– Jag befarar att de signaler som Björn Vikström kommit ut med visar att det av allt att döma kommer att bli ännu trängre för konservativa i stiftet och det sörjer jag mycket över.

Finns det risk för att en eventuell Plan B träder i kraft?

– Plan B är inte ännu utformad så vitt jag vet men det är klart att om dörrarna stängs för konservativa i kyrkan kommer livet att söka sig andra vägar. Man kan inte stänga av en vattenfåra. De signaler som Vikström gett tyder inte på att enheten stärks utan ökar splittring.

Görel Ahlnäs, elektor och kyrkomötesombud från Nykarleby:

– Vi kommer att få en väldigt duktig biskop. Han är bra utbildad, har församlingserfarenhet och han är klok.

Kommer stiftet att se några negativa konsekvenser av valet?

– Vi alla har alla bett innan valet, bett att få rätt biskop för stiftet, bett att få bönesvar. Jag hoppas att alla kan ta det så, oberoende av åsikt från tidigare. Det skulle vara väldigt sorgligt om något som plan B skulle hända. Jag hoppas att alla som höll på Perret ska vänta och se. Björn Vikström kan föra diaog.

Daniel Björk, elektor och församlingspastor i Petrus församling:

– Jag röstade själv på Sixten Ekstrand, eftersom jag har jobbat med honom och känner honom bättre. Men jag har inget emot Björn Vikström heller. Han har en förmåga att tala nutidsspråk och blir säkert en god samtalspart.

Vad tror du valet får för konsekvenser i stiftet?

- En person på biskopsposten kan inte påverka hur mycket som helst, det krävs att alla från marknivån blickar framåt. I stället för att fästa oss vid åsiktsfrågor bör vi försöka hitta kontaktytor till folk så att vi får en utåtriktad och positiv kyrka.

Patrik Hagman, teolog

– Jag är glad över resultatet. Jag tror att Björn har potential att inte bara bli en bra, utan en riktigt bra biskop.

Hagman har samarbetat med Vikström kring forskningsprojekt.

– Han är en extremt ärlig människa. Jag har många gånger slagits av att han verkligen lyssnar och tar in det man säger, vilket är en ovanlig egenskap hos människor i ledarposition.

Enligt Hagman har Vikström ett teologiskt djup och en god beredskap att föra in nya tankar i stiftet och angripa problem på nya sätt.

– Om man vill undvika splittring i stiftet tror jag att han var ett bättre alternativ.

Linda Finnbäck, elektor och studerande i Åbo:

Du var en av utfrågarna vid biskopsgrillningen i Åbo. Hur känns det att ha grillat vår biskop?

– Det känns bra och är ju en ära i sig. Jag kommer aldrig att göra en liknande utfrågning. Nästa gång det blir biskopsval väljer man en ny och fräsch utfrågare.

Finnbäck hade själv rösträtt i valet. Riktigt från början funderade hon mellan precis Ekstrand och Vikström.

– Det var spännande att det blev just de i andra omgången. Båda två klarade utfrågningen bra och jag fick bra fiilis för båda.

Bo-Göran Åstrand, kyrkoherde i Jakobstads svenska församling

– Jag är glad över resultatet. Bägge kandidaterna gjorde bra ifrån sig hela vägen.

Differensen mellan finalisternas röstetal var större än Åstrand hade trott.

– Det är säkert bra för Björn att börja med de här rösterna i ryggen.

Själv röstade Åstrand på Vikström i andra valomgången.

– Jag tror att Björn är skickad att göra det här jobbet, men jag tror också att han och Sixten kommer att samarbeta bra i fortsättningen.

Kommer valet att orsaka splittring?

– En biskop kan inte täcka upp alla grupperingar med sina åsikter, utan det är viktigt att han också lyssnar på olika åsikter i stiftet. Björn har gett uttryck för den lyssnande attityden.

Mera om biskopsvalet

Webred

Helsingfors. Han är ny redaktör för Kyrkpressens Helsingforssidor. 10.11.2021 kl. 13:06
Helene Liljeström jobbar som tf. kyrkoherde i Matteus församling.

Helsingfors. Numera är jag inte så frustrerad om jag inte kan sova hela natten. Egentligen är de allra tidigaste morgontimmarna rätt sköna att få uppleva. 27.10.2021 kl. 06:00

SÖMNPROBLEM. Alla sover dåligt ibland, men om sömnproblemen håller i sig många nätter lönar det sig att söka hjälp. 27.10.2021 kl. 06:00

BOKMÄSSAN. Han deltar i Bokmässan och talar om ungas illamående och porrens roll. 27.10.2021 kl. 06:00

GATUKONST. Han har målat graffiti på Johanneskyrkans tillfälliga ingångar. 13.10.2021 kl. 12:14
Matteus församlings thinkshow har som mål att ta upp relevanta frågor på ett avslappnat sätt.

Thinkshow. Thinkshowen – välbekant från konfirmandlägren i Matteus församling – växer upp. I höst testar församlingen en variant för vuxna. 13.10.2021 kl. 06:00
Tuomas Metsäranta är församlingspastor i Petrus församling.

FÖRÄNDRING. "Det kändes som om hela livet förändrades på en gång. Men jag kände mig trygg för jag visste att någon som vet vad som händer och som har tagit hand om mig är med mig." 13.10.2021 kl. 06:00
Fotot på barn och barnbarn fungerar som Lena Anderséns förbönslista.

barnbarn. Lena Andersén tycker att det är en gåva att få följa med de sju barnbarnens uppväxt och finnas till för dem i vardagen. 29.9.2021 kl. 06:00

skrivande. "Är detta ordbruk i själva verket bara ett sätt att försöka fånga det ofattbara?" 29.9.2021 kl. 06:00

biskopsvisitation. I början av oktober kan man stöta på biskopen i skolor och församlingsverksamhet på Matteus område. 29.9.2021 kl. 06:00
Nadine Mabinda jobbar som ungdomsarbetsledare i Petrus församling.

ungdomsarbete. Nadine Mabinda vill ge ungdomarna det hon själv fick uppleva i Petrus församling: tillhörighet och trygga vuxna att samtala med. Ungdomarnas diskussioner om rasism ger henne hopp inför framtiden. 15.9.2021 kl. 06:00

UNGAS RÖST. "Yle ber unga läsare berätta om sina arbetserfarenheter i servicebranschen. Jag ryser åt mitt första jobb och tänker på alla höga höns som svettas." 15.9.2021 kl. 06:00

Studerande. Hon är ny i stan och inleder sina studier i kulturforskning och folkloristik i höst. 15.9.2021 kl. 06:00
Sonja Jakobsson är studentpräst i Helsingfors, tisdagar på Hanken och torsdagar på Arcada. Från årsskiftet även på Soc&kom och Helsingfors universitet.

studieliv. Sonja Jakobsson rör sig i högskolornas korridorer och får ägna sig åt något av det hon gillar mest – att höra människors berättelser. 2.9.2021 kl. 16:52
I höst ordnar Johannes församling och diakonen Viivi Suonto program för unga vuxna i Hörnan och Johanneskyrkan.

unga vuxna. Många i Johannes församling är unga vuxna och nu vill församlingen satsa extra på att nå dem. I höst testar man ny verksamhet och vill påminna om att diakonin också hjälper unga. 1.9.2021 kl. 06:00