Biskopsresultat och kommentarer från stiftet

Kyrka.

Röster från stiftet kommenterar valresultatet.

16.9.2009 kl. 00:00

Linda Karlsson

Ann-Sofi Storbacka, elektor och sjukhuspräst i Ekenäs:

– Spontant uttryckt vad roligt! Nu har vi en biskop med tydligt stöd och förankring i folkkyrkan. Förändringens vindar blåser.

Enligt Storbacka markerar Vikström ett generationsskifte.

– Nu är det 40-åringarna som tar ansvaret.

I Vikström har också de kvinnliga prästerna ett tydligt stöd hos biskopen.

– Det har varit roligt att höra flera kandidater tala tydligt för kvinnorna. Det visar att frågan är gemensam för hela kyrkan.

Kommer Vikström att bli accepterad av alla läger i stiftet?

– Visst finns det en risk för splittring men det rensar också luften när människor tar ställning. Det är bra att fundera över vad man värderar högre, det som skiljer oss åt eller det som förenar. Hittills har det talats ganska lite om det som förenar.

Stig-Olof Fernström, pensionerad präst från Petrus församling:

– Jag befarar att de signaler som Björn Vikström kommit ut med visar att det av allt att döma kommer att bli ännu trängre för konservativa i stiftet och det sörjer jag mycket över.

Finns det risk för att en eventuell Plan B träder i kraft?

– Plan B är inte ännu utformad så vitt jag vet men det är klart att om dörrarna stängs för konservativa i kyrkan kommer livet att söka sig andra vägar. Man kan inte stänga av en vattenfåra. De signaler som Vikström gett tyder inte på att enheten stärks utan ökar splittring.

Görel Ahlnäs, elektor och kyrkomötesombud från Nykarleby:

– Vi kommer att få en väldigt duktig biskop. Han är bra utbildad, har församlingserfarenhet och han är klok.

Kommer stiftet att se några negativa konsekvenser av valet?

– Vi alla har alla bett innan valet, bett att få rätt biskop för stiftet, bett att få bönesvar. Jag hoppas att alla kan ta det så, oberoende av åsikt från tidigare. Det skulle vara väldigt sorgligt om något som plan B skulle hända. Jag hoppas att alla som höll på Perret ska vänta och se. Björn Vikström kan föra diaog.

Daniel Björk, elektor och församlingspastor i Petrus församling:

– Jag röstade själv på Sixten Ekstrand, eftersom jag har jobbat med honom och känner honom bättre. Men jag har inget emot Björn Vikström heller. Han har en förmåga att tala nutidsspråk och blir säkert en god samtalspart.

Vad tror du valet får för konsekvenser i stiftet?

- En person på biskopsposten kan inte påverka hur mycket som helst, det krävs att alla från marknivån blickar framåt. I stället för att fästa oss vid åsiktsfrågor bör vi försöka hitta kontaktytor till folk så att vi får en utåtriktad och positiv kyrka.

Patrik Hagman, teolog

– Jag är glad över resultatet. Jag tror att Björn har potential att inte bara bli en bra, utan en riktigt bra biskop.

Hagman har samarbetat med Vikström kring forskningsprojekt.

– Han är en extremt ärlig människa. Jag har många gånger slagits av att han verkligen lyssnar och tar in det man säger, vilket är en ovanlig egenskap hos människor i ledarposition.

Enligt Hagman har Vikström ett teologiskt djup och en god beredskap att föra in nya tankar i stiftet och angripa problem på nya sätt.

– Om man vill undvika splittring i stiftet tror jag att han var ett bättre alternativ.

Linda Finnbäck, elektor och studerande i Åbo:

Du var en av utfrågarna vid biskopsgrillningen i Åbo. Hur känns det att ha grillat vår biskop?

– Det känns bra och är ju en ära i sig. Jag kommer aldrig att göra en liknande utfrågning. Nästa gång det blir biskopsval väljer man en ny och fräsch utfrågare.

Finnbäck hade själv rösträtt i valet. Riktigt från början funderade hon mellan precis Ekstrand och Vikström.

– Det var spännande att det blev just de i andra omgången. Båda två klarade utfrågningen bra och jag fick bra fiilis för båda.

Bo-Göran Åstrand, kyrkoherde i Jakobstads svenska församling

– Jag är glad över resultatet. Bägge kandidaterna gjorde bra ifrån sig hela vägen.

Differensen mellan finalisternas röstetal var större än Åstrand hade trott.

– Det är säkert bra för Björn att börja med de här rösterna i ryggen.

Själv röstade Åstrand på Vikström i andra valomgången.

– Jag tror att Björn är skickad att göra det här jobbet, men jag tror också att han och Sixten kommer att samarbeta bra i fortsättningen.

Kommer valet att orsaka splittring?

– En biskop kan inte täcka upp alla grupperingar med sina åsikter, utan det är viktigt att han också lyssnar på olika åsikter i stiftet. Björn har gett uttryck för den lyssnande attityden.

Mera om biskopsvalet

Webred

Kolumn. Med poddar följer också en frestelse att försöka maximera varje vaken stund med lärdom, att fylla varje ledig stund med jakten efter mera kunskap. 15.3.2024 kl. 14:02
Harriet Kolehmainen, i orange halsduk, spelar rollen som djävul i passionsspelet Via Crucis. Till höger Jesus som i år spelas av skådespelaren Panu Haavisto.

Helsingfors. Harriet Kolehmainen är en av över 50 medverkande i passionsspelet Via Crucis som uppförs på Senatstorget på påskafton. ”Föreställningen är för alla nyfikna som är öppna inför nya upplevelser.” 15.3.2024 kl. 14:11

Johannes. Hon ordnar tillsammans med barnledarteamet påskkyrka för daghemmen på Johannes område. – I år bjöd Johannes församling in daghemmen till åtta olika samlingar i två kyrkor. Det här är andra året vi förutom påskgudstjänst också erbjuder berättelsen om varför de kristna firar påsk. 15.3.2024 kl. 13:58
Johanneskyrkan är en populär turistkyrka. I sommar får turister som vill se kyrkan inuti betala fem euro.

JOHANNES FÖRSAMLING. Under sommaren kommer turister att få betala inträdesavgift för att se Johanneskyrkan. Det här görs i samarbete med Tuomiokirkkoseurakunta, som redan förra sommaren bar upp en inträdesavgift i Sveaborgs kyrka. 1.3.2024 kl. 11:33

Kolumn. Insikten är glasklar. Jag skulle gå sönder om jag fortsatte med det här. Jag vill så gärna ta hand om barnen, det är en nyfunnen vilja i mig. 1.3.2024 kl. 11:28

HALLÅ DÄR. Hon är med i teamet som ordnar ”Förbön och tack” varannan tisdag i Munksnäs kyrka. 1.3.2024 kl. 11:21
Lars Lundsten är docent och förtroendevald i Johannes församling.

Kolumn. Då jag skriver dessa ord är det några dagar kvar tills valet till kyrkomöte. Då du läser dessa ord är valet över och vi har fått en ny samling människor som får fatta beslut om kyrkans framtid. 19.2.2024 kl. 08:00

Helsingfors. Nicolina ”Ninni” Grönroos ska gifta sig i sommar och funderar på att delta i Nöd och lust-kvällen för att bekanta sig med bra vigselmusik och provpromenera fram till altaret. 19.2.2024 kl. 08:00

Helsingfors. Saga Brummer vikarierar kanslisekreteraren i Johannes församling tills vidare. 19.2.2024 kl. 08:00
Katarina Gäddnäs, Sören Lillkung, Silja Sahlgren-Fodstad och Jani Edström diskuterade vilka krockar som uppstår när kyrkan möter konsten. Undergräver det trovärdigheten som konstnär eller kritiker att vara troende?

Konst. – Mycket hellre analyserar jag en film som handlar om tvivel jämfört med en färdigtuggad berättelse om tro, säger filmkritikern Silja Sahlgren-Fodstad. 5.2.2024 kl. 15:15

Kolumn. Vad får dig att orka? Orka med vardagen och brådskan, eller det långa ensamma veckoslutet? Vad får dig att orka när du inte kan undvika de dagligen återkommande deprimerande nyheterna om allt elände i världen? 5.2.2024 kl. 15:09

HALLÅ DÄR. Onsdagen den 14.2 firar vi vändagen. 5.2.2024 kl. 15:04

HALLÅ DÄR. Hon är ny ungdomsarbetare i Johannes församling. 22.1.2024 kl. 08:00
Pauliina Kittilä är konstnär och jobbar som informatör i Petrus församling.

Kolumn. Hur mår ditt hjärta? Jag tycker vi borde börja ställa den frågan åt oss själva och varandra oftare. 22.1.2024 kl. 08:00
Välkomna till vardagsrummet! Hälsar projektansvariga Gun Geisor och församlingsrådsmedlem Pia Öhman, som är glada åt ny verksamhet på en nygammal plats på församlingens område.

Helsingfors. I dagens samhälle är verksamhet där olika generationer möts viktig, säger Pia Öhman, medlem i Johannes församlingsråd. Men sådana mötesplatser finns det inte många av. Där kan församlingen göra en stor insats. 22.1.2024 kl. 08:00