Bloggarkiv
Några färgklickar från Krakow
Äta tillsammans men glömma matlagningen? Enklaste receptet är att ta efter tiden med subventionerad lunchsedel från jobbet, gå ut tillsammans och äta en bit. På den gamla redaktionen vid Bangatan i Helsingfors, under sin tid legendarisk träffpunkt för stiftets folk, hörde det till dagens angenäma problem att välja vilken i uppsjön av etniska restauranger som var dagens bud. De besöken har under åren resulterat i säkert tusen goda lunchsamtal som påverkat både liv och lära.
Det enkla receptet ingår också i min nuvarande pensionärsexistens, om än med klart lägre frekvens. I min hemby Karis (eller vad ska man kalla den förra köpingen, numera en del av staden Raseborg) har inom drygt ett år inte mindre än tre ambitiösa krögare etablerat sig, vid samma gata dessutom. Om det är pensionärspriserna som gjort sitt till vet jag inte, men det är en tydlig trend att jag och min fru är långt ifrån ensamma om ”utegångsreceptet”. Dessutom är krögare med ambition i regel duktigare på det här med närmat och ekologiskt än den som har sitt skafferi utlagt hos de stora butikskedjorna. Goda bordssamtal kan man inte beställa, men det senaste kunde jag läsa om i Huvudstadsbladet, på insändarplats visserligen.
Men det är kockat hemma hos som räknas i den här spalten och i matlagning är jag kvar i kökets förskola. Kändiskocken Jamie Oliver som mer än någon annan inspirerat vanligt folk att själva laga mat hellre än att köpa färdigt säger att första steget mot ökad kulinarisk självkänsla är att klara av åtminstone några recept riktigt bra. Paprikagrytan från Krakow som jag valt enligt principen ett recept per EU-land hör till min ”förskolexamen” i kokkunskap.
Potatisen och löken kommer från egna odlingar. Därför står det gram i receptet, odlar man själv är storlek ingen standard. Närmatskonceptet är väl utvecklat i Västnyland men ännu vågar jag inte välja bort de färggranna paprikaexemplaren i butiken till förmån för lokalt odlade varianter. Däremot borde det gå bra att välja lokal Billnäskorv till grytan.
Efterrätten är en ny favorit. Blanda ner 150 gram kvarg i en dl vispad grädde samt ett par teskedar socker och blanda ner apelsin, banan och vindruvor skurna i bitar.
Paprikagryta från Krakow
tre paprikor (500g, av olika färg)
300 g potatis
tre stora tomater
200 g lök
500 g krakowkorv
1–2 vitlöksklyftor
3 msk rypsolja
2 tsk torkad oregano
salt och svartpeppar
Rensa och skär upp paprikorna i grova bitar.
Skär potatisen i bitar, skala och klyv upp löken.
Fräs upp bitarna i olivoljan tillsammans med vitlöken.
Ös upp i en ugnsfast form. Lägg till tomatklyftorna och kryddorna.
Stek i 225 graders ugn en halv timme.
Lägg till korven, skuren i bitar, och fortsätt steka ytterligare en kvart.
Rolf af Hällström