Bloggarkiv

Vårt dagliga bröd
Vårt dagliga bröd
Vårt dagliga bröd är en serie recept och tips på hur man får till olika sorters matbröd. Bianca Holmberg, Chribbe Aarnio, Gunnevi Winberg och Martin Nord turas om med att bjuda KP-läsarna på sina läckraste recept och bästa tips.

Saftigt och fiberrikt surbröd

01.09.2014 12:45

Min vana trogen så bakar jag ett surdegsbröd i dag också. Den här varianten är ett rågsurdegsbröd i grunden men det som gör att du får en väldigt trevlig och nötig smak är skållningen som vi adderar till grundreceptet. Det som är bra med detta bröd är att det är otroligt saftigt, fiberrikt och dessutom lätt att baka. Då kör vi!

På kvällen blandar du ihop surdegsgrunden (finns recept på kyrkpressen.fi om du inte redan har en välmatad grund som står och väntar) med mjöl och vatten enligt denna fördelning:

2 msk rågsurdegsgrund
1 dl ekologiskt rågmjöl
1 dl ljummet vatten

Detta rör du ihop i en bunke och sätter lock/plastfolie på för att få vila under natten till nästa morgon. Sedan tar du fram en bunke/kastrull med lock för att blanda skållningen.

I kastrullen häller du ner:

1 msk linfrön
1 dl solroskärnor
1 dl rågkross
2 dl kokande vatten

Rör ihop allt och sätt på locket och låt stå över natten, tillsammans med den andra bunken.

Morgonen därpå blandar du ihop surdegen med skållningen och häller i ytterligare:

1/2 dl ljummet vatten
1 dl ekologiskt rågmjöl
1 tsk salt
3 dl rågsikt (det var det där mjölet som jag tar med mig från Sverige, eller gör själv genom att sikta rågmjöl och blanda med vetemjöl, med fördelningen 4 delar rågmjöl och 6 delar vetemjöl)

Degen blir ganska kladdig men det gör inte så mycket för vi ska baka allt i brödform sedan, men först får degen jäsa i bunken med locket på i 3 timmar.

Sedan skrapar du ner allt i en brödform som du först har smörat för att degen inte ska fastna. En timme får du räkna med att degen ska jäsa i formen också. Samtidigt som du skrapat ner degen i formen tar du och sätter på ugnen på 250 grader så att den är riktigt varm när du väl skickar in formen.

Efter att degen har jäst färdigt sätter du in formen i mitten av ugnen i 250 grader i 10 minuter. Glöm inte att hälla vatten i plåten som du har längst ner i ugnen så att det blir en härlig ångbildning så degen kan resa sig obehindrat. Efter 10 minuter sänker du temperaturen till 225 grader och låter brödet stå inne i ytterligare 30 minuter. Har du en stektermometer kan du sätta fast den i brödet och låta den stå inne tills brödet når en temperatur på 98 grader.

När brödet är färdigt låter du det svalna på galler inlindat i en handduk. Låt det vila till morgonen därpå så att inte brödet är för kletigt när du skär i det. Ganska lång process innan du kan njuta av brödet, men det är det värt!

Martin Nord

Kyrkostyrelsen redovisar fjolårets ekonomiska resultat ute i församlingarna. För många ser det bättre ut - men skillnaderna är stora. 20.8.2012 kl. 21:53

Att ha pengar och vara lycklig är inte självklart. Men att vara utan är inte heller något lyckorecept. 16.8.2012 kl. 11:29
Nelly Jurvelius är aktuell med sin utställning Hildegard von Bingen - hon som såg mer än andra.

Hildegard von Bingen var en mystiker och nunna som levde och verkade i början av 1000-talet. 15.8.2012 kl. 15:21

ekonomi. Beslutsfattarnas viktigaste uppgift är att hitta en lösning på den ekonomiska krisen, tycker metropolit Ambrosius. 11.8.2012 kl. 06:00

Kultur. Lite nördiga eller retroinspirerade kläder och accessoarer. Hipsterkulturen intar även den kristna musikscenen. 10.8.2012 kl. 16:00

I månadsskiftet öppnade någon ett falskt twitterkonto för Anders Wejryd, ärkebiskop i Svenska kyrkan. I dag stängdes kontot. 9.8.2012 kl. 13:51
Många beväringar vill diskutera relationer och pengabekymmer med militärpastorn. Bilden är från en marsch vid Nylands Brigad.

militärtjänst. Behovet av personlig diskussion med militärpastorn har ökat bland de finländska beväringarna under de senaste åren. 9.8.2012 kl. 04:30

Tvillingarna Andtfolk bor tillsammans och klär sig lika. Att se lika ut är en del av deras image bland annat då de sjunger. 8.8.2012 kl. 13:28

syrien. Många kristna flyr från striderna i Syrien. Många flyr från hot. 6.8.2012 kl. 10:22

skola. Ungdomar i Europa har en ärlig vilja att att lära sig mer om varandras världsåskådningar. 2.8.2012 kl. 09:14
Den nordiska OS-gudstjänsten firades i Southwark cathedral. Gudstjänsten sänds i radio Vega på söndag.

os. Både andakter och gudstjänst i radio anknyter till OS i sommar. 31.7.2012 kl. 09:44

djur. Jord- och skogsbruksministeriet utreder ifall lagen kunde tillåta djurslakt med religiösa riter utan bedövning. 28.7.2012 kl. 06:00

sport. Präster från Storbritanniens nio största religioner finns på plats under olympiska spelen som börjar i morgon. 26.7.2012 kl. 11:51

djur. I Tuna församling i Sverige var djur välkomna på söndagens gudstjänst. 24.7.2012 kl. 11:35
Per Arne Dahl är präst och terapeut.

norge. För ett år sedan skakades Norge och hela världen av ondskan. Enligt Per Arne Dahl måste sorgen få ta tid. 22.7.2012 kl. 06:00

val. Inom utsatt tid har den ledigförklarade kaplanstjänsten i Pedersöre församling sökts av två personer. 14.10.2020 kl. 17:18
Kyrkoherdarna Daniel Norrback, Camilla Svevar och Mikael Forslund har fått göra om församlingens program på kort varsel.

restriktioner. Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med fler än tio personer är förbjudna i Vasa sjukvårdsdistrikt till slutet av oktober. Församlingarna följer samma direktiv. Tre kyrkoherdar vittnar om en viss coronavana – men också om coronatrötthet. 14.10.2020 kl. 13:58
Kyrkpressens layoutare Malin Aho och John Bark jobbar med Kyrkpressens formatbyte.

Kyrkpressen. Veckans nummer av Kyrkpressen innehåller två mindre förändringar. Den ena är estetiskt och den andra är kopplad till formatet. 13.10.2020 kl. 16:20
Tinca Björke är informatör i Mariehamns församling.

Lokalt. Hej då perfektionisten! säger Tinca Björke, informatör i Mariehamns församling. 14.10.2020 kl. 08:00

Höst. "När peppen och inspirationen är borta är det ofta människorna runt omkring oss som blir stödet." 14.10.2020 kl. 00:01